“Destin românesc”, cea mai îndrăgită emisiune culturală radio a diasporei române, a împlinit 4 ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/destin-romanesc-cea-mai-indragita-emisiune-culturala-radio-a-diasporei-romane-a-implinit-4-ani/

Încă de la primele sale transmisiuni, emisiunea s-a impus prin acurateţea informaţiilor, sobrietate, stil, complexitate şi o largă paletă de rubrici culturale: de la poezie, critică literară, muzică, balet, arte plastice, teatru, folclor.

Un articol de Rhea Cristina|25 aprilie 2023

Realizată și transmisă din Madrid, Spania, de scriitorul, jurnalistul și profesorul doctorand Ovidiu Constantin Cornilă, “Destin românesc” a devenit, de-a lungul timpului, o adevărată fortăreață a culturii române, apărând și relevând totodată marile valori ale artelor, culturii și spiritualității românești în afara granițelor țării. Astfel, românii de pretutindeni s-au regăsit, timp de 2 ore, în fiecare joi a săptămânii, de la ora 20:00 în Spania și 21:00 în România, pe canalul Radio TV Unirea, online, care are sediul în Viena, Austria.

De la prezentarea literară și critică a unor mari personalități culturale precum Constantin Noica, Eugen Ionescu, Marin Preda, Nichita Stănescu, analiza unor curente literare precum iluminismul, avangardismul, perioada interbelică, epoca modernă etc., la fragmente din piese de teatru interpretate de mari actori români (Radu Beligan, Dem Rădulescu, Amza Pellea, Toma Caragiu), vocile unor artiști de primă mărime (Maria Tănase, Sofia Vicoveanca, Ileana Sărăroiu, Nicolae Furdui Iancu) și, nu în ultimul rând, audierea muzicii lui George Enescu, Radu Lupu, Dinu Lipatti, acest colaj fermecător al artelor românești vibrează săptămânal, de patru ani, din capitala Spaniei către românii din întreaga lume, cucerind inimile tuturor. De asemenea, interviurile contemporane cu diverse personalități culturale românești (Ioan Tugearu, Sergiu Anghel, Irina Margareta Nistor, Adrian Alui Gheorghe, Nicu Covaci etc.) incluse, în chip fericit, în această emisiune-ambasador a culturii române, mențin viu spațiul spiritual românesc.

Despre motivația construirii emisiunii “Destin românesc”, acest regal cultural, realizat cu pasiune jurnalistică și dragoste de țară, scriitorul și jurnalistul Ovidiu Cornilă ne-a declarat cu emoție:

„La Radio TV Unirea am debutat în data de 17 ianuarie 2019, la o recomandarea unei prietene de breaslă din Timișoara, Veronica Balaj. A fost un al doilea început, primul inițiindu-l patru ani mai devreme, la îndrumarea colegului și prietenului Cornel Drinovan, la Radio Tentacion din Madrid.

Emisiunea Destin românesc, pe care o realizez și prezint a suferit transformări în acești ani. În parcursul ei am înțeles necesitatea, în primul rând personală, de a aborda teme valorice diverse, și astfel, de a crea un produs cultural amplu, care să se adreseze cu eficiență unui public cult, nostalgic, curios. Astfel, interviuri cu personalități culturale din România și diaspora, critica literară, criterii literare, folclor, umor, teatru, muzica clasică, dar și muzica variată au devenit prieteni de nedespărțit ai fiecărei ediții.

În prezent, emisiunea a ajuns la ediția cu numărul 218, a primit premii din Austria și Italia și este difuzată pe tot mapamondul.

Am descoperit în radio un alt mod intim de a fi, o conexiune totală cu românitatea, cu spiritualitatea noastră în întregul ei parcurs sincronic și diacronic, cu care m-am identificat profund, dar și o cale de a face cunoscută celor interesați cultura extraordinară pe care o avem.

Într-o lume consumată de viteză, interese și virtualizare, a descoperi că suntem români poate fi surprinzător, emoționant, iar contactul cu factorul cultural poate înlesni enorm acest aspect. Înainte de toate, radioul este o voce, un mesaj care ne aduce mai aproape în casa sufletului românesc etern, prin livezile lui Enescu, codrii lui Eminescu și toamnele lui Bacovia.”

Realizatorul emisiunii, Ovidiu Constantin Cornilă, președintele Uniunii Lucian Blaga a Scriitorilor și Artistilor Români din Spania, este scriitor și unul dintre cei mai îndrăgiți creatori contemporani.

Este director al Revistei de Literatură „Cuvânt românesc”, un alt pilon cultural pentru românii de pretutindeni.

A absolvit Facultatea de Litere și Științe din Suceava, Sectia română-engleză, urmată de Masteratul universitar de profesorat pentru limba engleză, Universitatea Nebrija, Madrid.

Din 2014 și până în prezent, realizează emisiuni de radio culturale de succes în Viena și Madrid, organizează în Spania numeroase conferințe și colocvii culturale la instituții de prestigiu (precum Universitatea din Alcalá de Henares) și se implica activ în celebrarea zilelor de naștere a marilor poeți și romancieri naționali, prezentări și lansări de carte, cafenele literare, întâlniri cu poeți și prozatori, expoziții de pictură, fotografie, sculptură, colaborări cu Ambasada României în Regatul Spaniei, Institutul Cultural Român, cu diverse asociații culturale.

De asemenea, Ovidiu Constantin Cornilă a publicat două volume de poezie și trei cărți de proză scurtă, opera sa fiind pe larg prezentată în multe dintre revistele importante din țară, precum și în mass media românești. I s-au decernat mai multe și felurite distincții în țară și în străinatate (Italia, Republica Moldova). Este membru al Uniunii Scriitorilor de Limba Română din Republica Moldova și al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR).



22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.

18
/04
/24

Astăzi, la Sibiu, a avut loc conferința de presă care prezintă programul spectacolelor celei de-a 31-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. În cadrul conferinței, Constantin Chiriac, președintele FITS şi directorul TNRS, a anunțat publicarea programului spectacolelor ediției din acest an și punerea în vânzare a biletelor, începând de mâine, 19 aprilie.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

17
/04
/24

„Experiențele depresiei” de Sidney J. Blatt este o incursiune în lumea uneia dintre cele mai răspândite boli ale epocii noastre și oferă diverse perspective asupra diferitelor chipuri ale depresiei.