Destino. Sau când Disney îl întâlnește pe Dali
https://www.ziarulmetropolis.ro/destino-sau-cand-disney-il-intalneste-pe-dali/

Walt Disney şi Salvador Dali s-au întâlnit în 1945, la o petrecere organizată de Jack Warner, un investitor din lumea filmului. Tot atunci, cei doi mari artişti ai epocii au decis să colaboreze la un proiect cinematografic intitulat “Destino”. Desenele rezultate în urma colaborării dintre Dali şi Disney au fost ignorate mai bine de jumătate de secol, până la începutul anilor 2000, când nepotul faimosului desenator american , Roy, le descoperă şi materializează proiectul într-un film de 6 minute…

Un articol de Petre Ivan|12 decembrie 2017

Într-o scrisoare adresată “prietenului meu foarte, foarte drag”, Dali scria că se simte “încurajat de drumul destinului nostru comun” și povestea că “nu am dormit deloc în noaptea în care ne-am întâlnit”.

Pictorul suprarealist îi marturisea noului său prieten “încrederea” că Destino “va deveni unul dintre cele mai strălucite momente ale carierei mele artistice”.

Așteptam cu nerăbdare miracolele tehnice cu care ești la fel de exigent ca și Dali însuși… Nu uita că în timpul marilor aventuri artistice trebuie să incercăm să legăm și mari prietenii. (Dali, într-o scrisoare din iunie, 1946, adresată lui Disney)

Disney si sotia sa, Lillian, fac planuri să meargă la pescuit în compania lui Salvador și a Galei, iar pictorul scrie că “îi așteaptă cu veselie” pe “prietenii mei mult iubiți” și adaugă: “Mi-ar placea mult să te vad pe tine și pe doamna Disney și să vă ajut să prindeți acei fabuloși raci.”

Mă bucur că amândoi sunteți așa încântați de “Destino”. Nu vom lăsa presiunea timpului să ne oprească din a realiza ceva pe măsura talentului lui Dali. Daca o să avem timp, eu și doamna Disney ne-am bucura să vă vizităm din nou și eventual să și profităm de invitația ta de a merge să pescuim raci la râul Carmel. – Walt Disney

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=1dIznsAdTOE

Din păcate, costurile extrem de ridicate fac ca ambițiosul proiect să fie abandonat în cele din urmă, prietenia celor doi mari artiști ai epocii ramânând însă neafectată.

Foto: Destino, Walt Disney , Salvador Dali  – facebook

26
/04
/14

Este actriţă la Teatrul „Constantin Tănase” şi profesor de actorie la Universitatea Hyperion. A absolvit două facultăţi, a publicat trei cărţi de bucate şi este la a doua soacră. Adriana Trandafir, care împlinește 58 de ani pe 26 aprilie, vorbește despre oamenii și locurile care i-au influenţat viaţa.

25
/04
/14

Al Pacino împlineşte, astăzi, 74 de ani. Printre interviurile pe care le-a dat de-a lungul vieţii s-a numărat şi unul publicat de revista Esquire România. În acest interviu, din care vă prezentăm fragmente, Al Pacino vorbeşte despre secretele carierei şi despre viaţa personală.

23
/04
/14

MARI FILME ROMÂNEŞTI UITATE „Vânătoarea de vulpi“ (1980), unul din filmele nedreptăţite şi mai puţin cunoscute ale lui Mircea Daneliuc, trebuie redescoperit urgent şi discutat aplicat. Pentru că este o bijuterie ascunsă a cinematografiei române.

22
/04
/14

Acting in English by James Longshore, Academia americană de Actorie, înfiinţată acum 2 ani în Bucureşti de actorul american James Longshore şi de producătorul Bianca Mina, anunţă cea de-a 7-a ediţie, Acting in English INTENSIVE.

19
/04
/14

Cristi Puiu, unul dintre realizatorii filmului colectiv „Les ponts de Sarajevo", selectat la Cannes, a declarat pentru Mediafax că a regizat în cadrul acestui proiect scurtmetrajul „Das Spektrum Europas", cu Valeria Seciu şi Marian Râlea, în care vede Sarajevo de la distanţă, din România.

18
/04
/14

Indiferent de cum vor arăta filmele selecționate în competiția oficială a ediției din acest a Festivalului de la Cannes (14-25 mai), un lucru e cert după anunțarea regizorilor aruncați în lupta pentru Palme d’Or: este anul numelor cunoscute, o îmbinare între cineaști deja clasicizați, maeștri recenți și valori în ascensiune.