„Detainment”, scurtmetrajul despre uciderea unui copil de 2 ani rămâne în cursa pentru Oscar
https://www.ziarulmetropolis.ro/detainment-scurtmetrajul-despre-uciderea-unui-copil-de-2-ani-ramane-in-cursa-pentru-oscar/

Un scurtmetraj care recreează evenimentele legate de uciderea băieţelului în vârstă de 2 ani James Bulger va rămâne în cursa pentru un premiu Oscar, după ce familia solicitase retragerea scurtmetrajului din cursă. Mama lui James Bulger a solicitat ca „Detainment” să fie retras, după ce a fost nominalizat la categoria „cel mai bun scurtmetraj” la premiile Oscar.

Un articol de Petre Ivan|28 ianuarie 2019

Academia Americană de Film a spus că ia „foarte în serios” preocupările lui Denise Fergus, dar „păstrează o atitudine neutră” cu privire la procesul de vot. El a spus că membrii Academiei aplică „propria judecată” asupra meritelor filmului.

James Bulger, care mai avea o lună până să împlinească 3 ani, a fost răpit de doi băieţi în vârstă de 10 ani, Jon Venables şi Robert Thompson, de la centrul comercial Strand din Bootle, Merseyside, în 1993.

„Detainment”, regizat de Vincent Lambe, recreează interviurile luate de poliţişti celor doi ucigaşi, folosind transcrierea casetelor originale înregistrate în instanţă.

Denise Fergus, mama lui James Bulger, a spus că este bântuită de unele dintre imaginile din film şi a cerut Academiei să-l retragă de la ceremonia de luna viitoare sau ca regizorul să renunţe să-l prezinte.

Într-un comunicat, Academia a transmis „cele mai profunde condoleanţe doamnei Fergus şi familiei sale. Suntem profund impresionaţi şi întristaţi de pierderea pe care au îndurat-o şi luăm în serios preocupările lor”. „În conformitate cu principiile fundamentale stabilite pentru a menţine integritatea premiilor, Academia nu influenţează în niciun fel procesul de vot”, se arată în comunicat.

O petiţie online, care cerea ca filmul să fie retras de la ceremonia premiilor Academiei Americane de Film, care va avea loc pe 24 februarie, la Los Angeles, a strâns peste 100.000 de semnături.

Regizorul Vincent Lambe a refuzat să retragă opera sa, spunând: „Cred că asta ar distruge scopul realizării filmului”.

El a afirmat că nu a intenţionat să fie lipsit de respect prin faptul că nu a consultat-o pe Denise Fergus şi pe familia acesteia înainte de a realiza scurtmetrajul: „Filmul a fost realizat cu scopul de a înţelege de ce s-a întâmplat această crimă şi pentru a preveni ceva similar în viitor”.

Venables şi Thompson, care au fost condamnaţi pentru crimă după 17 zile de judecată în noiembrie 1993, dar au fost eliberaţi condiţionat în 2001 şi au primit noi identităţi.

Foto: Detainment, Oscar  – facebook

15
/04
/14

Scurtmetraje regizate de Nicolae Constantin Tănase şi Dorian Boguţă se numără printre titlurile selectate în programul românesc prezentat la Short Film Corner, un eveniment necompetitiv destinat profesioniştilor din cinema care are loc în timpul Festivalului de Film de la Cannes.

14
/04
/14

În România există puţin peste 30 de cinematografe, 78% din orașele ţării nu au nicio sală de cinema funcțională, iar numărul spectatorilor a scăzut de 50 de ori față de anii '90. APFR şi TIFF au demarat o campanie prin care vor schimbe soarta "Marelui Ecran".

13
/04
/14

Noul Cinematograf al Regizorului Român vă propune o seară de film cu un concept inedit: blind-date cu un film, în data de 18 aprilie, la ora 20:00.

11
/04
/14

Două figuri istorice ale căror destine au fost legate acum mai bine de cinci secole sunt vedetele campaniei de imagine a TIFF 2014. Vlad Țepeș și Matei Corvin se „reîntâlnesc” în 2014, în ipostaza de cinefili, pe vizualurile Festivalului Internațional de Film Transilvania (30 mai – 8 iunie).

10
/04
/14

Pe 12 aprilie, Caravana Docuart ajunge în Cluj-Napoca, la Cinema Mărăști, cu un eveniment cultural adresat tuturor celor dornici să își croiască un program de weekend pentru sufletul și intelectul lor.

08
/04
/14

Miercuri, 9 aprilie, Institutul Francez vă invită la o seară dedicată lui Alex. Leo Şerban. Evenimentul va începe la 19,30, în Atriumul Institutului, cu un cocktail, urmând ca de la ora 20 să aibă loc proiecţii şi discuţii legate de opera lui Alex. Leo Şerban, în sala Elvire Popesco.