Dinu Lipatti, Nicolae Filimon şi Irina Petrescu – 19 martie în cultură
https://www.ziarulmetropolis.ro/dinu-lipatti-nicolae-filimon-si-irina-petrescu-19-martie-in-cultura/

ŞTIAŢI CĂ… într-o zi de 19 martie (1917) s-a născut, la Bucureşti, pianistul şi compozitorul Dinu Lipatti? Lipatti a crescut cu muzica încă din leagăn. Tatăl său a fost un amator de muzică înstărit, care studiase cu Sarasate şi Carl Flesch, mama sa, o pianistă talentată, iar George Enescu era naşul său. Muzica a fost preocuparea lui din copilărie. Mama sa obişnuia să spună că “băiatul cânta la pian înainte de a fi învăţat să zâmbească”. La 4 ani, Dinu Lipatti dădea concerte de caritate şi începea să compună piese elaborate.

Un articol de Petre Ivan|19 martie 2014

ŞTIAŢI CĂ… într-o zi de 19 martie (1917) s-a născut, la Bucureşti, pianistul și compozitorul Dinu Lipatti? Lipatti a crescut cu muzica încă din leagăn. Tatăl său a fost un amator de muzică înstărit, care studiase cu Sarasate și Carl Flesch, mama sa, o pianistă talentată, iar George Enescu era nașul său. Muzica a fost preocuparea lui din copilărie. Mama sa obişnuia să spună că “băiatul cânta la pian înainte de a fi învățat să zâmbească”. La 4 ani, Dinu Lipatti dădea concerte de caritate și începea să compună piese elaborate.

„Dinu Lipatti avea calitățile unui sfânt. Bunătatea spirituală a naturii sale, modestia, gentilețea, noblețea și măreția gândurilor și acțiunilor sale erau împărtăşite tuturor celor care-l întâlneau, până și celor mai îndepărtați ascultători din sălile în care cânta.”, spunea producătorul EMi Walter Legge. Pe 2 decembrie 1950, Dinu Lipatti, unul dintre cei mai importanţi pianişti ai tuturor timpurilor, păşea în eternitate la vârsta de 33 de ani.

1859 – A avut loc, la Paris, premiera operei „Faust” de Charles Gounod.

1913 – A avut loc premiera versiunii integrale a operei „Boris Godunov”, de M. P. Musorski, la Metropolitan Opera din New York.

1953 – Au fost televizate pentru prima oară Premiile Academiei Americane de Film.

1593 – S-a născut Georges de la Tour, pictor francez (d. 1652)

1916 – S-a născut Irving Wallace, scriitor american (d. 1990)

1955 – S-a născut actorul american Bruce Willis.

1865 – S-a stins din viaţă Nicolae Filimon, scriitor, cronicar teatral și muzical, creatorul personajului Dinu Păturică, eroul primului roman realist românesc – Ciocii vechi şi noi.

Dinu Lipatti

Nicolae Filimon

1933 – S-a născut actorul Constantin Dinulescu

1936 – S-a născut actriţa elveţiană Ursula Andress, un sex-simbol al anilor ’60

Dinu Lipatti

Ursula Andress – Dr. No (1962)

1947 – S-a născut actriţa Glenn Close

2008 – S-a stins din viaţă Arthur C. Clarke, scriitor de SF, inventator și futurolog britanic. Ani la rând, Robert A. Heinlein, Isaac Asimov și Clarke au fost cunoscuți ca „Cei Trei Mari” din science fiction. Opera sa de referință este romanul Odiseea spațială 2001, scrisă pe baza scenariului filmului cu același titlu împreună cu regizorul american Stanley Kubrick. Scenariul filmului se bazează pe o nuvelă publicată de autor în 1951, intitulată Sentinela.

2009 – S-a stins din viaţă Ion Dolănescu, interpret român de muzică populară (n. 1944)

2013 – S-a stins din viaţă actriţa Irina Petrescu.

Citiţi şi Irina Petrescu: „Publicul trebuie contrazis. Cu blândețe, dar contrazis”

Foto cu Dinu Lipatti, Nicolae Filimon şi Ursula Andress – wikipedia

07
/05
/14

ŞTIAŢI CĂ... într-o zi de 7 mai (2007) s-a stins din viaţă, la vârsta de 80 de ani, prozatorul şi eseistul Octavian Paler? Despre Octavian Paler, criticul Alex. Stefanescu spunea că acesta "este - de nu singurul, în chip sigur cel mai îndreptăţit - intelectual român al ultimilor trei-patru decenii care poate fi socotit «director de conştiinţă»."

01
/05
/14

ŞTIAŢI CĂ... într-o zi de 1 mai (1962), la Bucureşti, într-o familie evreiască, s-a născut actriţa Maia Morgenstern? Maia a studiat la Academia de Teatru și Film între 1981 și 1985, iar apoi a jucat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț până în 1988. Numele ei, Morgenstern, înseamnă în limba germană „Luceafărul de dimineață”.

30
/04
/14

ŞTIAŢI CĂ... într-o zi de 30 aprilie s-a stins din viaţă cineastul italian Sergio Leone? A fost părintele westernului spaghetti - Pentru un pumn de dolari (1964), Pentru câțiva dolari în plus (1965), Bunul, răul și urâtul, Undeva, cândva în Vest (1968), dar şi autorul memorabilului A fost odată în America (1984), ultimul său film.

24
/04
/14

Într-o zi de 24 aprilie se stins din viaţă poetul şi scriitorul Mircea Ciobanu? Despre Mircea Ciobanu, scriitorul Petre Anghel mărturisea: “Nu cunoaştem un alt scriitor român care să fi descoperit atâţia scriitori ca el. Nu-i aştepta cu uşa deschisă, asemeni lui Lovinescu, ci îi căuta el.

23
/04
/14

ŞTIAŢI CĂ în urmă cu 450 de ani se năştea William Shakespeare, cel mai mare scriitor şi poet de limbă engleză? Curios este că William Shakespeare s-a stins din viaţă tot într-o zi de 23 aprilie, zi în care a pierit şi cel mai important scriitor de limbă spaniolă, Miguel de Cervantes.