Directorul Anim’est: „Vrem să arătăm că animaţia nu înseamnă doar Disney, Pixar şi Tom şi Jerry”
https://www.ziarulmetropolis.ro/directorul-animest-vrem-sa-aratam-ca-animatia-nu-inseamna-doar-disney-pixar-si-tom-si-jerry/

„Filmul de animaţie transmite emoţie şi culoare pentru toate categoriile de public”, spune Mihai Mitrică, directorul Anim’est, într-un interviu despre cea de-a doua ediţie de la Braşov a festivalului (25-28 iunie).

Un articol de Ionuţ Mareş|24 iunie 2015

Ionuț Mareș: Sunteţi la al doilea an consecutiv la Braşov. Cum a ajuns Braşovul o extensie a festivalului de la Bucureşti?

Mihai Mitrică: În primul rând, este un oraş cu mult potenţial cultural şi mai ales turistic. Vrem ca anim’est Braşov să fie încă de la a doua ediţie o bornă culturală a oraşului. Un motiv în plus să vizitezi Braşovul în perioada anim’est-ului.

Două spaţii – Piaţa Sfatului şi Centrul Cultural Reduta. Patru zile de proiecţii (25-28 iunie) cu filme de animaţie pentru toate gusturile. La ce să se aştepte publicul din Braşov?

Vom proiecta aproape 100 de filme de scurt şi lungmetraj care vor încânta publicul braşovean. Sper ca prin proiecţiile din Piaţa Sfatului să atragem un public nou care să descopere că animaţia nu înseamnă doar Disney şi nu este doar pentru copii.

Poveştile pe care le vom prezenta sunt foarte diverse şi induc spectatorului emoţii puternice. Există nouă evenimente speciale, cele două nopţi Creepy şi Trippy, unde mulţi vor trece dincolo de limitele filmului de animaţie.

Copiilor le-am rezervat multe surprize prin secţiunea noastră specială MINIMEST, unde vor face primii paşi în animaţie prin atelierele pe care le organizăm şi filmele de scurtmetraj alese special pentru ei.

După ce criterii aţi făcut selecţia pe care o duceţi la Braşov?

Am încercat să îmbinăm filmele de public cu filmele ce au avut mare succes la Bucureşti la ediţia din 2014, dar avem şi proiecţii inedite cum ar fi „Les Triplettes de Belleville” şi „Shaun the Sheep”, pe care vor le vom prezenta special pentru publicul din Braşov.

Cum a fost prima ediţie de anul trecut? Care e publicul vostru din Braşov?

Anul trecut am încercat să înţelegem ce vrea publicul din Braşov şi sperăm ca anul acesta numărul spectatorilor să se dubleze. Publicul din Braşov este alcătuit din copii, tineri, studenţi şi cinefili, precum şi mulţi oameni curioşi să vadă ce înseamnă un festival de film de animaţie. De asemenea, cum ziceam mai sus, turiştii ocupă un loc special în rândul audienţei anim’est în Braşov.

De unde nevoia de a scoate Anim’est-ul din Bucureşti, de a extinde festivalul, de a-l face (şi) itinerant (de câţiva ani mergeţi şi la Chişinău)?

Anim’est a crescut aşa de repede încât a plecat singur la plimbare încă de la a doua ediţie din 2007, când pentru prima dată am avut retrospective la Cluj, Iaşi etc. În cazul Braşovului şi al Chişinăului este altceva, pentru că, având ajutorul primăriei şi, deci, un buget separat, putem organiza un mic festival de sine stătător, inclusiv cu evenimente speciale, ceea ce nu se întâmpla în cadrul retrospectivelor.

Unul dintre scopurile noastre este să arătăm că animaţia nu înseamnă doar Disney, Pixar şi Tom şi Jerry, ci că filmul de animaţie este atât de complex, transmite atâta emoţie şi culoare pentru toate categoriile de public, nu numai pentru copii.

În ce măsură gustul pentru animaţia de calitate se cultivă?

În aceeaşi măsură în care gustul pentru filmul de calitate se cultivă.

Programul Anim’est Braşov

JOI 25 IUNIE

Piața Sfatului
21:30 JACQUES ȘI MECANICA INIMII / JACQUES ET LA MÉCANIQUE DU COEUR (15+)
Regia: Mathias Malzieu, Stéphane Berla

VINERI 26 IUNIE

Centrul Cultural Reduta
12:00 Program de scurtmetraje MINIMEST 1 (6+)
14.00 Minuscule (6+)
Regia: Thomas Szabo, Hélène Giraud
16.00 Best of Anim’est 1 (10+)
18:00 Manieggs – Răzbunarea oului tare / Manieggs – Revenge of the Hard Egg (15+)
Regia: Zoltán Miklósy
20:00 Boxtroli / The Boxtrolls (15+)
Regia: Anthony Stacchi, Graham Annable (Studioul Laika)
24:00 CREEPY ANIMATION NIGHT (18+)

Piața Sfatului
21:00 Warm-up video clips
22:00 MIELUL SHAWN / SHAWN THE SHEEP (6+)
Regia: Mark Burton, Richard Starzak (Studioul Aardman)

SÂMBĂTĂ 27 IUNIE

Centrul Cultural Reduta
12:00 Program de scurtmetraje MINIMEST 2 (6+)
14:00 Mielul Shaun / Shaun the Sheep (6+)
Regia: Mark Burton, Richard Starzak (Studioul Aardman)
16:00 Best of Anim’est 2 (10+)
19:00 Se-nalță vântul / The Wind Rises (15+)
Regia: Hayao Miyazaki
23:30 TRIPPY ANIMATION NIGHT (+18)

Piața Sfatului
21:00 Warm-up video clips
22:00 TRIPLETELE DIN BELLEVILLE / LES TRIPLETTES DE BELLEVILLE (10+)
Regia: Sylvain Chomet

DUMINICĂ 28 IUNIE

Centrul Cultural Reduta
12:00 Program de scurtmetraje MINIMEST 3 (6+)
14:00 Mama mea este în America și l-a întâlnit pe Buffalo Bill / Ma maman est en Amérique, elle a rencontré Buffalo Bill / (6+)
Regia: Marc Boréal, Thibaut Chatel
16:00 Romanian Re:Animation (14+)
18:00 Cheatin’ / Amanții electrici / (15+)
Regia: Bill Plympton
20:00 Lisa Limone și Maroc Orange: O idilă furtunoasă / Lisa Limone & Maroc Orange: A Rapid Love Story / (9+)
Regia: Mait Laas

Piața Sfatului
21:00 Warm-up video clips
22:00 MINUSCULE (6+)
Regia: Thomas Szabo, Hélène Giraud

INFO

Accesul este liber la proiecţiile din Piaţa Sfatului. Preţul unui bilet general la proiecţiile de la Centrul Cultural Reduta este de 5 lei. Accesul este liber pentru copii, elevi, studenţi şi pensionari la toate proiecţiile, cu excepţia evenimentelor nocturne.

Bilet Creepy Animation Night: 15 lei
Bilet Trippy Animation Night: 10 lei

28
/04
/23

La invitaţia Cinematecii din Oslo, care va găzdui în perioada 5-14 mai un festival al filmului românesc, ce include şi o retrospectivă dedicată regizorului Cristian Mungiu, am scris un scurt text despre cum arată cinematografia română în prezent.

26
/04
/23

Ieri la Teatrului Național ,,I. L. Caragiale’’ din București, a avut loc cea de-a XVII-a ediție a Galei Premiilor Gopo, în cadrul căreia au fost celebrate performanțele înregistrate de cinematografia română în ultimii ani. „Oameni de treabă” este marele câștigător al trofeului Gopo pentru „Cel mai bun film”. Cele mai aplaudate momente de pe scena Galei vor putea fi urmărite joi, pe 27 aprilie, de la ora 23:00, pe PRO CINEMA.

24
/04
/23

Gala Premiilor Gopo, cel mai important eveniment dedicat cinematografiei din România, se întoarce la cea de-a XVII-a ediție în Sala Mare a Teatrului Național ,,I. L. Caragiale’’ din București. Evenimentul organizat pe 25 aprilie va fi prezentat, în premieră, de duo-ul format din actrița și scenarista Lia Bugnar și actorul Marius Manole.

21
/04
/23

Mai sunt 4 zile până când noul serial western „Django” va fi difuzat în premieră exclusivă în România de Focus Sat. Producția filmată integral în România este un western complet diferit de canoanele genului, care are în distribuție nume celebre precum Matthias Schoenaerts, Noomi Rapace, Lisa Vicari, Nicholas Pinnock și promite să ofere o experiență TV unică.

20
/04
/23

Începând cu acest an, Festivalul Internațional de Film Transilvania se numără printre fondatorii SMART7, o rețea de festivaluri de film europene care își propune să dezvolte industria culturală și domeniul festivalier, dar și să ofere un spațiu de întâlnire cu opere ale unor noi cineaști europeni, în cadrul unei competiții internaționale itinerante. Competiția SMART7 debutează în programul celei de a 22-a ediții TIFF, între 9-18 iunie.

19
/04
/23

American Independent Film Festival .7 începe vineri, 21 aprilie, la Cinema Elvire Popesco și Cinemateca Eforie din București. În deschidere, publicul va avea de ales între două premiere: lungmetrajul A THOUSAND AND ONE – Marele premiu al juriului la Sundance 2023, la sala Eforie, și primul episod din miniseria HBO Europe, SPY/MASTER ce va fi proiectat la sala Elvire Popesco, în prezența echipei.