Dirijorul Claudio Abbado a murit
https://www.ziarulmetropolis.ro/dirijorul-claudio-abbado-a-murit/

Celebrul dirijor italian Claudio Abbado, care s-a aflat la pupitrul unor mari orchestre ale lumii, a murit astăzi, 20 ianuarie, la vârsta de 80 de ani, în oraşul Bologna.

Un articol de Ziarul Metropolis|20 ianuarie 2014

Celebrul dirijor italian Claudio Abbado, care s-a aflat la pupitrul unor mari orchestre ale lumii, a murit astăzi, 20 ianuarie, la vârsta de 80 de ani, în oraşul Bologna.

Claudio Abbado era bolnav de multă vreme, iar concertele cu Orchestra Mozart din Bologna – pe care o dirija de mai mulţi ani – au fost anulate. În decembrie, dirijorul a fost înlocuit la pupitrul acestei orchestre, din cauza stării sale de sănătate precare, anunță Mediafax.

Născut la Milano, Claudio Abbado a fost director al teatrului Scala între anii 1968 – 1986, după care a fost numit dirijor principal al London Symphonic Orchestra, ulterior fiind director al Operei din Viena. Între 1989 şi 2002, a fost dirijor principal al Filarmonicii din Berlin.

În august 2013, maestrul a primit, pentru meritele sale, titlul de senator pe viaţă din partea preşedintelui italian Giorgio Napolitano.

De asemenea, în luna decembrie a anului trecut, Claudio Abbado a anunţat că va dona indemnizaţia de senator pentru finanţarea unor burse dedicate tinerilor muzicieni.

Claudio Abbado, unul dintre cei mai premiați dirijori

De-a lungul vieţii sale, Abbado a primit numeroase premii şi titluri, printre care Marea Cruce a Legiunii de Onoare, Bundesverdienstkreuz, Premiul Imperial al Japoniei, medalia Mahler, medalia Mozart.

A primit două premii Grammy, în 1997, pentru înregistrarea „Hindemith: Kammermusik No. 1 With Finale 1921, Op. 24 No. 1”, şi în 2005, pentru „Beethoven: Piano Cons. Nos. 2 & 3”.

În aprilie 2012, Claudio Abbado a fost inclus în Gramophone Hall of Fame.

Foto: Facebook Claudio Abbado

21
/08
/14

Festivalul RadiRo programează miercuri, 24 septembrie, şi joi, 25 septembrie, la Sala Radio, două concerte ale Orchestrei Simfonice Radio din Stuttgart, care vine la Bucureşti însoţită de dirijorul său principal, Stéphane Denève! Mezzosoprana Ruxandra Donose va fi protagonista primei seri a orchestrei germane la RadiRo, într-un program dinamic şi dens Ravel – Strauss!

20
/08
/14

Starea de sănătate a cântareţului de operă Placido Domingo se îmbunătăţeşte, după ce tenorul de origine spaniolă a fost diagnosticat cu o infecţie a vezicii biliare şi o alta a căilor respiratorii şi a fost nevoit să îşi anuleze o serie de concerte.

20
/08
/14

Doar 10 zile ne mai despart de debutul celei dintâi ediții a Festivalului Internațional de Muzică Clasică „Clara Haskil. Iubitorii de muzică clasică dornici să ia parte la recitalurile și concertele unice din cele șase seri de Festival își pot procura bilete fie prin rețeaua Eventim, fie la casieria Filarmonicii din Sibiu (informații, la telefon – 0745.991.779).

19
/08
/14

„Promenada Operei”, cel mai mare concert în aer liber din București, dedicat muzicii clasice, are loc sâmbătă, 30 august, de la ora 20.30, pe esplanada Operei Naţionale Bucureşti.

19
/08
/14

Casa în care a copilărit legenda muzicii country Johnny Cash, situată în oraşul american Dyess, a fost transformată în muzeu, autorităţile luând această decizie pentru a revitaliza respectiva regiune din punct de vedere economic.

19
/08
/14

Festivalul Internațional “Enescu şi muzica lumii” continuă la Sinaia cu concertul Orchestrei Române de Tineret dirijate de Cristian Mandeal prin trei concerte programate la Buşteni (18 august), Sinaia - Sala Cazino (19 august) şi Bucureşti - Ateneul Român (20 august). Programul concertelor, unul exclusiv simfonic, cuprinde Simfonia a V-a de Beethoven şi Simfonia a V-a de Şostakovici.

13
/08
/14

Solistul Leo Iorga revine pe scenă, după operaţia de extirpare a unei tumori cerebrale, la prima ediţie a festivalului "Oldies Music Fest" de la Bucureşti, care se va desfăşura pe 13 octombrie şi va include şi două concerte susţinute de cântăreaţa Bonnie Tyler, respectiv trupa Smokie.

12
/08
/14

De la primele concerte ale celei de-a 15-a ediții, Festivalul Internațional “Enescu şi muzica lumii” și-a onorat renumele de promotor al tinerelor talente muzicale ale României, pe care le aduce în fața publicului din Sinaia, Bușteni, Brașov, Sibiu și București, alături de muzicieni consacrați de nivel internațional, sub îndrumarea neobositului muzician Marin Cazacu.