Dirijorul Cristian Mandeal inaugurează Festivalul Schumann de la Zwickau
https://www.ziarulmetropolis.ro/dirijorul-cristian-mandeal-inaugureaza-festivalul-schumann-de-la-zwickau/

Oraşul în care s-a născut Robert Schumann în urmă cu mai bine de două secole găzduieşte între 31 mai şi 10 iunie Festivalul Schumann, concertul inaugural urmând a fi dirijat de Cristian Mandeal, aflat la pupitrul Filarmonicii din Dortmund, oraş partener al festivalului.

Un articol de Petre Ivan|29 mai 2018

Evenimentul vine după un concert susținut recent la Dortmund în aceeași formulă, și are în program Clara Schumann – Concertul pentru pian și orchestra și Robert Schumann – Concertul în la minor pentru pian și orchestră, solist Andreas Boyde, iar după pauză Brahms – Simfonia I.

Pianistul Andreas Boyde, cu care Cristian Mandeal colaborează pentru concertul de deschidere al Festivalului Schumann a fost denumit de critică “Domnul 100.000 de volți”, interpretările sale fascinând auditoriul din întreaga lume.

Recitalurile sale în săli de concerte renumite și aparițiile ca solist i-au construit o reputație de anvergură. Pentru stagiunea 2018-2019, este artist în rezidență al Brandenburgisches Staatsorchester Frankfurt.

Recent, Cristian Mandeal, după colaborarea în premieră din luna aprilie cu Dortmunder Philharmonie mărturisea : “În general orice contact cu o nouă orchestră este incitant. În ultimul timp, au fost Lübeck, Sofia (n-am mai dirijat-o de peste 30 de ani, deci ca și necunoscută), Aalborg și Dortmund. Fiecare diferită de cealaltă. Este ca și cum un violonist sau un organist și-ar schimba mereu instrumentul. Alt sunet, alte obișnuințe, tradiții, zestre culturală, așteptări din partea dirijorului, alte reflexe în reacție. Apropierea se face însă din mers, din acțiune și este reciprocă.

 Ea vine atât dinspre dirijor spre orchestră cât și invers. E un proces de tatonare în care fiecare entitate încearcă să o asimileze pe cealaltă și să se adapteze ei, cunoscut fiind faptul că una fără de alta nu este posibilă în procesul de sonorizare și mai mult, de recreere a muzicii. Lucrul acesta se produce uneori mai ușor, alteori mai greu, depinzând de toți factorii enumerați înainte. Cred că arta unui dirijor matur este și aceea prin care își remodelează în permanență procedeele prin care ar putea accede spre exprimarea textului scris, dar și spre exprimarea de sine. Este un proces sensibil, atât intuitiv, cât și ca rod al unei experiențe îndelungate, la care se ajunge (sau nu) după zeci sau sute de contacte diverse.”

CRISTIAN MANDEAL

În cei peste 40 de ani de activitate dirijorală neîntreruptă, Cristian Mandeal şi-a exercitat profesia atât în străinătate, cât mai ales în România.

A studiat la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” timp de 10 ani (1965 – 1975) pianul principal, dirijatul (Constantin Bugeanu) şi compoziţia (Ştefan Niculescu), completându-şi ulterior studiile la Berlin (Herbert von Karajan, 1980) şi München (Sergiu Celibidache, 1990) (…)

A fost Director Artistic al Northern Israelian Orchestra – Haifa şi la Orchestra Naţională Bască – San Sebastian, Dirijor Permanent la Orchestra Haydn din Bolzano e Trento, Dirijor Oaspete Principal al Orchestrei Hallé Manchester – primul deţinător al acestui titlu în întreaga existenţă de 150 de ani a acestei orchestre, al Filarmonicii din Belgrad şi al Filarmonicii din Copenhaga.

Un punct de mare interes în ultima perioadă de activitate a lui Cristian Mandeal îl reprezintă colaborarea cu Orchestra Română de Tineret pe care o cultivă, educă şi dirijează constant începând din 2008.

Foto: Cristian Mandeal – Virgil Oprina

26
/08
/15

Avishai Cohen Trio revine în România pentru două concerte extraordinare în această toamnă. Pe 10 şi 11 Octombrie, Jazz Night Out îl are ca invitat special pe cel care este supranumit ‘’contrabasistul secolului’’.

26
/08
/15

Cea dintâi premieră a stagiunii 2015-2016, opera "Münchhausen – Stăpânul minciunilor", compusă de Dan Dediu și regizată de Cristian Mihăilescu, marchează un moment unic atât în istoria Operei Comice pentru Copii, cât și în istoricul Festivalului Internațional "George Enescu": este pentru prima dată în cele 22 de ediții când un spectacol dedicat copiilor și tinerilor este inclus în repertoriul unei manifestări de o asemenea anvergură.

26
/08
/15

Pentru că anul acesta s-au împlinit 120 de ani de la nașterea scriitorului Lucian Blaga, ediţia din acest an a Ziulei Limbii Române îi este dedicată ilustrului nostru poet şi filozof. Cu acest prilej, Parcul Artelor – Parcul Titan se transformă pentru o zi în spațiu de lectură și relaxare, care va găzdui recitaluri de poezie, expoziții și ateliere de limba română. Seara, Parcul va găzdui, în transmisiune directă de la Sala Palatului, Concertul de deschidere a Festivalului Internațional George Enescu.

25
/08
/15

În fiecare week-end, în perioada 30 august-20 septembrie, începând cu ora 19.30, în Piața Regiunilor de pe Bulevardul Unirii- Bulevardul Artelor, publicul se va putea bucura gratuit de 10 dintre cele mai importante concerte susținute de mari orchestre din întreaga lume, reunite la a XXII-a ediție a Festivalului Internațional George Enescu.

24
/08
/15

QuartFest este primul festival dedicat în totalitate cvartetelor de coarde din România şi unul dintre foarte puţinele festivaluri de acest gen din Europa Centrală şi de Est. Ediţia de anul trecut a QuartFest s-a bucurat, în cele trei seri de festival, de prezenţa a 9 cvartete româneşti apreciate la nivel naţional şi internaţional: Rua Quartet, Cantabile Quartet, Four Season Quartet, Grazioso Quartet, Napocensis Quartet, Nuages Quartet, Q Quartet, Unique Quartet, Accord Quartet.

24
/08
/15

Cea de-a treia ediție a Concursului Internațional de Canto ,,Le Grand Prix de l’Opéra” s-a încheiat aseară la Opera Națională București, juriul internațional desemnându-i pe câștigătorii competiției din acest an. Premiul întâi a fost câștigat de soprana Deirdre Judith Angenent din Olanda.

22
/08
/15

Cea de-a 25-a ediţie a festivalului internaţional de muzică Forum Gitarre Wien se va desfăşura în perioada 24-30 august la Viena. Concertul de deschidere, ce va avea loc luni, 24 august, la ora 19.30, în Sala Ehrbar a Conservatorului din Viena (Mühlgasse 30, 1040 Viena), va fi susţinut de tânărul chitarist român Alecu Ciapi, acompaniat de chitarista Margarita Escarpa (Spania).

22
/08
/15

Dirijorul Tiberiu Soare, soprana Valentina Nafornița (live prin Skype de la Viena),dirijorul Kristian Järvi (înregistrare prin Skype), dar și Mihaela Oproiu, manager de proiect la Asociația Cultour pornesc “Pe urmele lui George Enescu” duminică, 23 august,de la ora 11, în cadrul ultimei ediții a Duminicilor Muzicale ale Festivalului Enescu la Librăria Humanitas Cișmigiu.

20
/08
/15

Pe 20 august 1980, bărbații din întreaga lume au pierdut un ajutor de nădejde. Au existat vremuri când mulți tineri și mai puțin tineri au reușit să facă mari cuceriri cu ajutorul lui Joe Dassin. Chiar dacă în materie de muzică, la noi, multe erau interzise, Dassin era tolerat, puteai găsi discurile sale și dacă totuși erai ghinionist era imposibil să nu găsești un Cornel Constantiniu care să cânte melodiile lui... Joe Dassin.

20
/08
/15

Cetatea Sibiului se pregăteşte pentru cea de-a XV-a ediţie a Festivalului Medieval “Cetăţi Transilvane”, eveniment organizat de cincisprezece ani în ultimul sfârşit de săptămână din luna august. Ediţia din acest an va avea loc în perioada 28 – 30 august 2015, în Piaţa Mare din Sibiu.

20
/08
/15

Cea de-a 33-a ediţie a Întâlnirilor SpectActor, un proiect iniţiat în anul 2009 la Teatrul Naţional Marin Sorescu, va beneficia de prezenţa unui oaspete de prim rang al muzicii şi culturii europene, Ioan Holender.

20
/08
/15

Opera Națională București organizează în perioada 19 – 22 august a.c. cea de-a treia ediție a Concursului Internațional de Canto ,,Le Grand Prix de l’Opéra”, competiţie acreditată de Federația Mondială a Concursurilor Internaționale de Muzică.