Discotecă balcanică la The Ark, cea de-a doua scenă Balkanik Festival, ediția a 5-a
https://www.ziarulmetropolis.ro/discoteca-balcanica-la-the-ark-cea-de-a-doua-scena-balkanik-festival-editia-a-5-a/

Balkanik Festival a pregătit anul acesta, între 11 şi 13 septembrie, o ediţie aniversară memorabilă. Festivalul, care împlineşte 5 ani, îşi prelungeşte programul până târziu în noapte şi inaugurează cea de-a doua scenă la The Ark (str. Uranus, 150), spaţiu care va găzdui un concept nou de petreceri balcanice.

Un articol de Liliana Matei|26 august 2015

Încă din 2011, fiecare început de septembrie a trezit la viață Grădina Uranus de lângă Piața de Flori “George Coșbuc” (cartierul Rahova) din capitală şi a invitat publicul să ia parte la o selecţie unică de proiecte muzicale tematice care sărbătoresc diversitatea și spontaneitatea balcanicilor, înscriind Balkanik Festival în tradiţia evenimentelor culturale importante din agenda bucureşteană.

În ton cu spiritul festiv al aniversării, festivalul inaugurează cea de-a doua scenă la The Ark, unde va găzdui două nopți de discotecă balcanică, pe 11 și 12 septembrie.

Vineri. Live set Kottarashky & The Rain Dogs, voodoo psihedelic din Bulgaria

Vineri, 11 septembrie, la ora 23h30, distracția se mută sub lumini de neon în incinta The Ark, unde vor concerta Kottarashky & The Rain Dogs (Bulgaria). Trupa fondată de Nikola Gruev este, de câteva ediții, una dintre favoritele publicului și revine anul acesta pe scena Balkanik5 cu surprize de pe noul album. Kottarashky & The Rain Dogs au înregistrat 11 piese noi care ne poartă într-un univers cu totul nou de Balkan funk și Blues. Piesele noi păstrează sunetul unic al înregistrărilor culese de Nikola în satele bulgărești, dar reușesc să scoată în evidență improvizațiile de clarinet și combinațiile de loop-uri tribal și drum & bass.

Petrecerea continuă, de la ora 01.00 până în zori, cu un dj set pregătit de DJ Click (Paris, Franța). Cunoscut pentru complicitatea sa în cele mai efervescente proiecte muzicale, cum este și întâlnirea sa cu Rona Hartner și cultura țiganilor, Dj Click reușește să-și poarte publicul într-un tur al sunetelor lumii rurale și urbane prin al său stil worldtronica. Muzica lui nu are nevoie de viză!

Sâmbătă, noaptea psihedelică: Ion din Dorobanți (Raze de Soare), vocoder, sintetizatoare și proto-manele

Sunetele Orientului vin la The Ark, sâmbătă, 12 septembrie, de la 23.30, cu un live set al trupei Cumbus Cemaat din Istanbul. Muzica lor s-a născut la malul Bosforului din cântece culese din Balcani și Orient și de câțiva ani sunt invitați permanenți ai clubului de world music Araf din Istanbul, devenind foarte populari mai ales în Taksim.

De la 01. 00, publicul se va îmbarca într-o călătorie psihedelică alături de Ion din Dorobanți (Ion Dumitrescu), co-fondator al label-ului Future Nuggets. Produce și lansează albumul de debut al formației Steaua de Mare și primul LP al legendarei trupe clujene Rodion G.A. Se imersează în proto-manele și manele si împreună cu Cosima Opârtan scoate albumul tribut Albatros sub asamblajul Raze de Soare. Primul EP marca Ion din Dorobanți apare tot în 2015 fiind constituit din 4 piese, reinterpretări după Adi Minune, Azur, Alex Puștiu și Formația Condor din Craiova.

Ultima identitate sub care urzește sunete este Ion din Dorobanți.  Își face debutul cu piesa Solo pe compilația „Sounds of the Unheard from Romania vol. 2” (2015) într-o colaborare cu Nicu Chinezu Clarinet.

Cea mai impunătoare scenă a festivalului este Main Stage-ul de la Grădina Uranus, pe ea vor urca nume grele din industria muzicii precum:

Fanfare Ciocărlia (Romania)
Ivo Papasov & His Wedding Band (Bulgaria)
Roots Revival Romania (cu Maria Casandra Hauși & Mehdi Aminian w. Guests)
Shantel & Bucovina Club Orkestar (Germania)
Kocani Orkestra (Macedonia)
Kalyi Jag (Ungaria)
Lemon Bucket Orkestra (Canada)
Amsterdam Klezmer Band (Olanda)

INFO

Pentru cei cu bilet de o zi sau abonament, intrarea este liberă la cele două petreceri. Pentru ceilalți, accesul este 25 lei/ seară. Abonamentele la preț redus – 85 lei (valabile pentru 3 zile) sunt disponibile până pe 10 septembrie pe eventbook.ro și în rețeaua eventim.

22
/04
/21

În martie 2020, CORUL ACADEMIC RADIO, unul dintre cele mai prestigioase ansambluri de acest gen din România, urma să prezinte un concert aniversar extraordinar: 80 de ani de activitate artistică. Din motive pandemice, evenimentul a fost anulat. Vineri, pe 23 aprilie (de la 19.00), după peste un an de pauză concertistică, ansamblul Radio România revine pe scenă!

22
/04
/21

Opera Națională București propune publicului la sfârșit de săptămână un program cu două spectacole, „Gala Extraordinară de Balet” și „Bărbierul din Sevilla” de Gioachino Rossini - operă în concert, ce vor fi transmise online în serile de sâmbătă și duminică. Eleganța coregrafiilor clasice și farmecul aparte al partiturii celebrului bărbier Figaro sunt propunerile noastre pentru două seri de poveste.

21
/04
/21

Vineri, 23 aprilie 2021, de la ora 19.00, Filarmonica „George Enescu” va transmite, pe canalele online, înregistrarea unui concert condus de Horia Andreescu în luna februarie 2020, cu un program integral Ludwig van Beethoven. Marea pianistă Elisabeth Leonskaja a fost solista invitată să interpreteze, în seria „Beethoven 250“, Concertul nr. 2, în si bemol major, pentru pian şi orchestră, op. 19 al marelui compozitor german.

19
/04
/21

Care este sensul existenței tale sau care este ikigai-ul tău? Trei artiști îndrăgiți provoacă publicul la o importantă temă de gândire prin concertul-concept „Ikigai. Lebensgrund”, avându-i ca protagoniști pe violonista Rafaela Fernandez Samodaiev, violoncelistul Makcim Fernandez Samodaiev și pianista Monica Florescu, care vor interpreta lucrări de Franz Schubert. Concertul înregistrat în Sala Oglinzilor a Forumului German Sibiu va fi difuzat duminică, 25 aprilie, de la ora 17:00, pe pagina de Facebook „Florescu-Fernandez & Friends”.

19
/04
/21

După „Iubita mea doarme” și ”Fata cu ochii verzi”, Toulouse Lautrec continuă să lucreze la material nou și revin acum cu o nouă piesă – „Revin in 5 minute”! Pentru acest cântec actorul Victor Rebengiuc a tras vocea de pe intro, iar pentru filmul de fundal trupa a folosit "found footage" cu fete din anii 60 care dansează la bustul gol - inspiraţia şi nebunia tinereţii actualilor noştri bunici.

16
/04
/21

SoNoRo Interferenţe, programul educativ al Festivalului Internațional de Muzică de Cameră SoNoRo, ajunge în 2021 la 15 ani de existență. Anul acesta vor fi acordate în premieră burse pentru cursuri de canto, muzica de cameră cu voce fiind una dintre perlele repetoriului muzical clasic. Astfel, elevii și studenții la canto vor avea șansa de a participa la acest program, alături de colegii care studiază un instrument.

16
/04
/21

Anul 2021 stă sub semnul intersectării destinelor unora dintre cei mai importanți compozitori din istoria muzicii. Aniversările și comemorările din acest an realizează o panoplie componistică extraordinară, întinsă pe mai bine de două secole, din baroc până în zilele noastre. Astfel, comemorarea celor 280 de ani de la moartea lui Antonio Vivaldi la Viena, devine punctul de referință al turneului internațional online JAZZT Vivaldi., orașul nașterii lui Vivaldi – Veneția și cel al dispariției sale – Viena, fiind incluse în această incursiune în evoluția creației sale.

16
/04
/21

Spectacolul va fi transmis online duminică, 18 aprilie, începând cu orele 19:00. Biletele se pot achiziționa de pe https://tickets.operanb.ro/ până miercuri, 21 aprilie, orele 19:00. Înregistrarea va fi disponibilă spre vizionare timp de 72 de ore, începând de duminică, 18 aprilie, orele 19:00.