Discurile unei săptămâni împlinite
https://www.ziarulmetropolis.ro/discurile-unei-saptamani-implinite/

Nelson Freire, ansamblul Voces8 şi dirijorul Riccardo Chailly sunt protagoniştii unor interesante discuri care apar săptămân aceasta în atenţia publicului din România. 3 discuri, 3 programe diferite, potrivite pentru toate gusturile celor care iubesc muzica bună – de la renaştere la romantismul târziu, 3 propuneri care vor încălzi serile mohorâte de iarnă pe care le mai avem în faţă luna aceasta.

Un articol de Petre Ivan|2 februarie 2015

Discurile unei săptămâni împlinite

c – din Brazilia, pe marile scene ale lumii

Numele acestui pianist este cunoscut și în România: în 2007 a susținut un recital în cadrul Festivalului Enescu alături de buna lui prietenă, Martha Argerich. Atunci am vrut să intru la Ateneu, dar mi-a fost imposibil, nu puteai să mai arunci nici măcar un ac în sală, așa că am ascultat concertul din carul de înregistrare al radioului, parcat afară: chiar și fără să fii în sală, puteai să-ți dai seama de magia pe care cei doi pianiști reușesc s-o creeze pe scenă.

Deși pentru cei care-l ascultă în mod curent pare să fie imposibil (atât de tânăr și viguros pare), totuși, Nelson Freire a împlinit anul trecut 70 ani, iar casa sa de discuri, celebra casă londoneză Decca, l-a sărbătorit cu o serie de albume care pun în lumină atât prezentul, cât și trecutul acestui pianist brazilian, considerat unul dintre marii interpreți contemporani ai lui Chopin și unul dintre cei mai mari pianiști care activează astăzi la nivel mondial.

Și așa a apărut anul trecut albumul “Radio Days Concertos”, înregistrări realizate de tânărul Nelson Freire între anii 1968 și 1979, nepublicate niciodată până în prezent, dar și un disc pe care Freire interpretează un mare hit al muzicii clasice: Concertul nr.5 “Imperialul” de Ludwig van Beethoven, alături de Orchestra Gewandhaus din Leipzig, condusă de Riccardo Chailly.

Iar în 5 ianuarie 2015, seria aniversară Nelson Freire a fost împlinită cu lansarea unui nou album, pe care pianistul brazilian a înregistrat Concertul nr.2 pentru pian și orchestră de Frederic Chopin și câteva dintre lucrările celebre pentru pian solo ale aceluiași Chopin.

Este un album pe care Radio România Muzical îl difuzează în premieră românească luni, 2 februarie, de la ora 19 (emisiune în reluare duminică, 8 Nelson Freirefebruarie, ora 13.05), disc inclus și campania ‘’Votează discul de muzică clasică al anului 2015” (www.romania-muzical.ro/info/voteaza2015), acolo unde puteți reasculta, afla informații suplimentare și puteți da note discurilor intrate în concurs.

Mai mulți cronicari internaționali deja au scris despre acest disc Chopin care reconfirmă statutul de mare interpret la nivel mondial al brazilianului Nelson Freire. Personalitatea omului Nelson Freire se reflectă și în viziunea sa interpretativă: lipsită de excese, limpede, emoționantă și foarte muzicală.

Dacă tot am amintit de omul Nelson Freire, ar fi de subliniat că el este o vedetă care nu iubește promovarea și interviurile, retras, dar nu neprietenos; este un om excepțional de talentat: gândiți-vă că a început să cânte la pian la doar 3 ani, iar la 12 ani cucerea premiul I la cel mai important concurs de pian din Brazilia lui natală, interpretând Concertul “Imperialul” de Beethoven (!).

Așa că recomand acest disc Chopin pentru seri romantice, dar nu grețos de dulci; pentru cei care iubesc bunul gust și excelența. Nelson Freire și Gurzenich Orchester Koln, dirijor Lionel Bringuier – pe acest album de avut în colecția personală.

Riccardo Chailly și o viziune mereu proaspătă

Chailly este dirijorul italian care va prelua de la Daniel Barenboim directoratul Teatrului Scala din Milano, începând din stagiunea 2017-2018. Este de altfel o revenire la Scala pentru Chailly, care a fost asistentul lui Claudio Abbado pe vremea când regretatul dirijor conducea teatrul milanez.

Din 2005, Riccardo Chailly este dirijorul șef al unuia dintre cele mai bune orchestre germane, Gewandhaus din Leipzig, alături de care a avut câteva succese notabile. Unul dintre ele este înregistrarea în 2014 a integralei simfoniilor de Johannes Brahms, un album considerat de revista britanică Gramophone drept “înregistrarea anului”.

În 2 februarie 2015, Riccardo Chailly și Orchestra Gewandhaus revin în atenție cu un nou disc Brahms, de data aceasta cuprinzând cele două serenade de Johannes Brahms. Sunt două dintre lucrările mai puțin cunoscute și cântate astăzi din creația acestui compozitor romantic german: o ocazie pentru Chailly, recunoscut pentru faptul că și în muzicile mai vechi, el încearcă să redescopere noul.

Dacă încercarea este reușită, puteți să apreciați, ascultând selecțiuni de pe acest album vineri, 6 februarie, de la ora 11.30, la Radio România Muzical.

Lux cu Voces8

Merită să-i cunoașteți și să-i ascultați pe cei 8 membri ai ansamblului coral Voces8, 8 cântăreți britanici care și-au stabilit deja un stil propriu caracterizat prin excelența interpretării unui repertoriu care acoperă o paletă foarte largă de stiluri, de la cel renascentist la cel contemporan, piesele având toate ca notă comună o atmosferă serafică și fluidă.

Adică, exact ce au nevoie cei mai mulți dintre noi, stresați, obosiți, în căutarea calmului și a liniștii.

Voces8 a fost înființat în 2005, dar a apărut în atenția presei internaționale după lansarea primului lor album semnat pentru Decca, apărut în februarie 2014. “Eventide” a fost atunci un remarcabil succes de presă și de vânzări, succes meritat de acest mic cor a cappella care cântă atât de bine – este imposibil să nu admiri vocile curate, limpezi, perfect controlate și integrate în ansamblu ale celor 8 cântăreți, ca și inteligența cu care-și aleg repertoriul.

În 2 februarie 2015, Voces8 își lansează al doilea album apărut la Decca – intitulat simplu “Lux”. Da, lumină: pentru seri întunecoase, pentru momente tensionate găsim pe acest album care reunește într-un mod ingenios și piese renascentiste și lucrări contemporane. Un album de atmosferă pe care-l puteți descoperi și la Radio România Muzical miercuri, 4 februarie, de la ora 11.30.

Albumele prezentate sunt disponibile și în România în magazinele de specialitate și la www.emag.ro sau www.getmusic.ro.

Foto: Discurile unei săptămâni împlinite, Neilson Freire, ansamblul Voces8 și dirijorul Riccardo Chailly –

17
/12
/20

În anul aniversar Beethoven – 250 de ani de la naștere, Editura Casa Radio îl celebrează pe emblematicul compozitor german prin editarea albumului „Beethoven – Simfonia a V-a, Simfonia a VII-a”.

12
/12
/20

Proiectul PerformArt – trasee către performanța muzicală a fost finalizat în decembrie în urma a 8 luni de activităţi susţinute de-a lungul atipicului an 2020, vizând traseele educațional-artistice, sau, mai exact, performanța, perfecționarea și direcționarea în carieră pentru tinerii muzicieni.

10
/12
/20

OAMENII MUZICII În secolul 19, coloana sonoră a aristocrației vieneze era valsul, iar Regele valsului a fost Johann Strauss II. Faima uriașă de care s-a bucurat încă din tinerețe a stârnit furia tatălui său, el însuși compozitor celebru. Descoperiți-l pe Strauss fiul - garantat vă va da o stare bună, și poate nici nu veți putea rămâne pe scaun...

09
/12
/20

SoNoRo a împlinit anul acesta 15 ani de existență, ocazie cu care vă invităm să revizităm momentele aparte ale festivalului, de la primii ani când se repeta în săli de birouri până la regăsiri cu locurile natale și lucrări de o sensibilitate copleșitoare, care vor rămâne pentru totdeauna în memoria colectivă.

06
/12
/20

Joi, 3 decembrie 2020, în cadrul Conferinței Naționale a Managerilor Culturali (CNMC), Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală (INCFC) a anunțat rezultatele parțiale ale celui mai recent studiu „Tendințe ale consumului cultural în pandemie”, sondaj de opinie care reflectă intenția respondenților de a desfășura activități culturale în spațiul public și non-public pe parcursul anului 2020.

06
/12
/20

Marți, 8 decembrie, la ora 19, pe canalul de youtube al Filarmonicii, pe facebook-ul Filarmonicii „George Enescu” și pe cel al Radio România Muzical va fi transmis cel de al cincilea concert fără public din cadrul Stagiunii de marți seara 2020-2021.

04
/12
/20

Șapte artiști pop români cântă împreună piesa „Cel mai frumos cadou”, pentru cei mai vulnerabili copii ai României. În plină pandemie, care a afectat profund industria muzicală, dar și societatea românească în ansamblu, artiști importanți din România fac un gest de solidaritate și se alătură pro-bono cauzei Hope and Homes for Children, pentru ca 1600 de copii aflați în risc de separare familială să rămână alături de părinții lor.

04
/12
/20

250 de obiecte de artă semnate Andrei Pandea, câte unul pentru fiecare an trecut de la nașterea compozitorului Ludwig van Beethoven, vor forma publicul simbolic al concertului online „ATINS prin muzică // Beethoven // Testament”, cu care violoncelistul Makcim Fernandez Samodaiev și pianista Monica Florescu încheie anul 2020 din cea de-a cincea Stagiune Camerală „Florescu-Fernandez & Friends”.

02
/12
/20

Filarmonica „George Enescu” și Asociația „Clasic e fantastic” anunță un nou concert, din păcate, fără public, din seria Clasic e fantastic. Cum să înțelegem muzica. Sâmbătă, 5 decembrie, la ora 11, pe scena Sălii Mari a Ateneului Român, se va desfășura o nouă Lecție de jazz ce va fi transmisă on line, în timp real și la care vă invităm să participați.

27
/11
/20

OAMENII MUZICII „A muntagna”, „muntele”, este numele dat de localnici Etnei, vulcanul ce domină Catania. Un munte de frumusețe și emoție a fost și Bellini în peisajul istoriei muzicii, chiar dacă nu a creat extrem de multe lucrări și a murit la nici 34 de ani. Sicilianul blond cu ochi albaștri a rămas unul din cei trei zei absoluți ai Bel canto-ului, alături de Rossini și Donizetti.