„Plăcerile lumești ale lui Beethoven” – o serie de concerte în cadrul Festivalului SoNoRo XV
https://www.ziarulmetropolis.ro/placerile-lumesti-ale-lui-beethoven-o-serie-de-concerte-dedicate-marelui-compozitor-german-in-cadrul-festivalului-sonoro-xv/

A doua parte a Festivalului SoNoRo XV „Pasărea Măiastră” continuă la Bucureşti cu o serie de patru concerte dedicate marelui compozitor german Ludwig van Beethoven. Reunite sub titlul „Plăcerile lumeşti ale lui Beethoven”, concertele includ o singură lucrare, titlurile lor fiind inspirate de pasiunile culinare şi bahice ale impetuosului Beethoven.

Un articol de Petre Ivan|2 decembrie 2020

Felurile de mâncare preferate de Beethoven erau macaroanele cu parmezan, peștele cod cu cartofi și supele care conțineau douăsprezece ouă. Se spune despre el că uita să mănânce atunci când lucra și că avea la îndemână stracchino (un sortiment italian de brânză) și un salam produs în Verona. Bunicul și tatăl lui aveau o afacere cu vinuri, iar vinul Riesling era preferatul lui. Își prepara cafeaua din exact 60 de boabe, corespondentul unui espresso din zilele noastre.

Primul concert din serie, Plăcerile lumești ale lui Beethoven – Un Riesling, vă rog! / EIN RIESLING, BITTE!, a avut loc pe 30 noiembrie și a fost foarte bine primit de publicul care s-a declarat încântat de lucrarea Trio de coarde în sol major, op. 9, nr. 1.

Al doilea concert, Plăcerile lumești ale lui Beethoven – Parmezanul maestrului / IL PARMIGGIANO DEL MAESTRO, este programat miercuri, 2 decembrie, ora 19:30 și va avea loc într-o reședință istorică privată. Cel de-al treilea concert, Plăcerile lumești ale lui Beethoven – 60 de boabe de cafea / 60 BEANS OF COFFEE, se va transmite tot dintr-o reședință istorică privată, fiind programat în data de 7 decembrie, ora 19:30.

Ultimul concert din serie, Plăcerile lumești ale lui Beethoven – Pâinea cea de toate zilele / DAILY BREAD, va fi transmis în data de 8 decembrie, ora 19:30, de la Reședința Ambasadorului Republicii Federale Germania.

Echipa Festivalului SoNoRo a lansat pe rețelele de socializare campania #dinnerwithbeethoven, în care iubitorii de muzică clasică, admiratorii lui Beethoven și publicul Festivalului sunt invitați să posteze cu acest hashtag o fotografie cu una sau mai multe dintre plăcerile lor culinare. În acest mod, compozitorul Beethoven este dublat de omul Beethoven, iar muzica clasică se poate întâlni cu micile delicii culinare ale fiecăruia dintre noi.

Programul Festivalului mai cuprinde două concerte la Muzeul Național de Artă al României – Sala Auditorium (HOW TO BE FREE pe 4 decembrie, ora 19:00 și DODO pe 9 decembrie, ora 19:30 – un concert accesibil doar clienților Raiffeisen și Mastercard), concertul Colivia / THE BIRDCAGE, cu un program aniversar surpriză, în data de 5 decembrie, ora 19:30, la Muzeul de Artă Veche Apuseană „Ing. Dumitru Furnică Minovici” și concertul Fără limite / BORDERLESS, în data de 6 decembrie, ora 20:00, într-o reședință istorică privată.

Concertele se vor putea urmări pe platforma https://festival.sonoro.ro/ și pe cele ale partenerilor: Raiffeisen Bank (https://art.raiffeisen.ro/) și Vodafone Business (https://www.vodafone.ro/impreunamaiputernici). 

„Era absolut firesc ca în anul Beethoven, la celebrarea celor 250 de ani de la nașterea lui, să facem și noi, în cadrul Festivalului SoNoRo, un gest de considerație față de geniul compozitorului german, cel care cânta la vârsta de 16 ani în fața lui Mozart, iar acesta afirma despre el: «Să îl urmăriți; într-o bună zi va da lumii ceva despre care se va vorbi». În toate programele seriei «Plăcerile lumești ale lui Beethoven» am ales patru trio-uri de coarde care exprimă imensul talent al acestui compozitor, impulsul nestăvilit de a se exprima prin muzică și legătura pe care o putem face fiecare dintre noi cu bucuria de a trăi, de a avea pasiuni și plăceri și de a ne reinventa într-un peisaj mundan incert. Pot spune că, într-un fel, la această ediție aniversară și într-un an extrem de dificil, spiritul lui Beethoven (a cărui viață nu a fost deloc ușoară) ne-a călăuzit, alături de Constantin Brâncuși cu păsările lui măiestre, să continuăm și să facem posibilă această ediție a Festivalului.” – Răzvan Popovici, Directorul executiv al Festivalului SoNoRo. 

Concertele transmise online sunt accesibile gratuit pe platformele proprii și pe cele ale partenerilor. Cei care doresc să onoreze munca artiștilor, o pot face printr-o donație direcționată către Asociația Sonoro: https://sonoro.ro/donatie/.

*****

Pentru mai multe detalii și programul complet: www.sonoro.ro

Facebook: https://www.facebook.com/festivalulSoNoRo/

Instagram: https://www.instagram.com/sonorofestival/

Youtube: http://bit.ly/SoNoRo_Festival

Înființat în anul 2006, Festivalul SoNoRo a adus muzica de cameră în prim-planul vieţii culturale româneşti şi a inclus scena muzicală românească într-o reţea de festivaluri europene de înaltă ţinută. Pe lângă parteneriate regulate cu festivaluri din Italia, Letonia, Germania, Anglia, Israel şi Japonia, SoNoRo a concertat în unele dintre cele mai renumite săli din lume, cum ar fi Wigmore Hall din Londra, Konzerthaus din Viena, YMCA din Ierusalim şi Carnegie Hall din New York.

Platforma culturală SoNoRo include Festivalul SoNoRo (15 ani), SoNoRo-Interferențe, programul de burse și workshop-uri pentru tineri muzicieni (14 ani), SoNoRo On Tour (13 ani), SoNoRo Arezzo (10 ani), SoNoRo Conac, seria de concerte estivale găzduite de clădiri de patrimoniu din România (8 ani) și SoNoRo Musikland – festival dedicat tradițiilor și patrimoniului arhitectural al zonei Haferland (2 ani). SoNoRo este membru al European Festivals Association.

05
/07
/22

Orchestra Română de Tineret dirijată de Cristian Mandeal va deschide miercuri, 6 iulie 2022, ora 19.30, la Ateneul Român, celebrul festival international “Vara Magică”. Programul va cuprinde Ludwig van Beethoven – Concertul pentru vioară și orchestră în Re major, op. 61, solist Josef Špaček şi Modest Musorgski/Maurice Ravel – Tablouri dintr-o expoziție.

05
/07
/22

Festivalul „Folk la altar” revine în perioada 27 - 30 iulie 2022 cu a doua ediţie, în acelaşi loc deosebit - Biserica Evanghelică din Râşnov, cu aceeaşi dorinţă a organizatorilor de a transcrie istoria genului (prin recitaluri, interviuri şi imagini de arhivă).

04
/07
/22

Prima ediție a Bucharest Opera Festival ce s-a desfășurat pe scena Operei Naționale București între 24 iunie și 2 iulie a adus în sală mii de spectatori. Evenimentul de referință în lumea operei și a baletului a reprezentat primul festival ce a invit în capitală toate instituţiile cu rang de operă naţională din România din subordinea Ministerului Culturii.

17
/06
/22

Vineri, 17 iunie, la ora 21:30, are loc în cadrul Festivalului de Teatru Independent UNDERCLOUD concertul Alifantis & Zan, cu muzica din spectacolele de teatru. Concertul se desfășoară în curtea interioară de la UNArte.

16
/06
/22

Unicul și cel mai așteptat festival de muzică clasică în aer liber din Republica Moldova, ‘’DescOperă’’, revine în perioada 17-19 iunie, în Rezervația Cultural-Naturală ”Orheiului Vechi”, unde iubitorii de muzică de calitate se vor putea bucura de o atmosferă de nedescris și spectacole de zile mari cu participarea mai multor artiști de operă faimoși atât din țară, cât și de peste hotare, la cea de-a a V-a ediție a festivalului.

16
/06
/22

În anul 2022, întreaga lume muzicală a suferit o mare pierdere prin dispariția pianistului Radu Lupu, unul dintre cei mai mari muzicieni ai secolului al XX-lea. Marți, 21 iunie 2022, la ora 19.00, în sala Ateneului Român, Filarmonica „George Enescu” aduce un omagiu genialului artist printr-un concert care îi va avea ca protagoniști pe Dan Grigore, Cristian Mandeal, Marin Cazacu, Daniel Ciobanu și Robert Creimerman

14
/06
/22

Joi, 16 iunie și vineri, 17 iunie 2022, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de Christian Badea, prim-dirijor principal al instituției, prezintă publicului Preludiul actului 3 din opera Lohengrin de Richard Wagner, Concertul în la minor pentru pian şi orchestră, op. 54 de Robert Schumann, cu pianista americană de origine chineză Claire Huangci în ipostază solistică, și Simfonia nr. 8, în fa major, op. 93 de Ludwig van Beethoven.

12
/06
/22

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu are loc între 24 iunie și 3 iulie și este cea mai mare sărbătoare a artelor spectacolului! Pentru zece zile, orașul și împrejurimile sale vor fi gazda a peste 3500 de participanți din 75 de țări, iar publicul este așteptat la aproape 800 de evenimente în 80 de spații de joc.