„Plăcerile lumești ale lui Beethoven” – o serie de concerte în cadrul Festivalului SoNoRo XV
https://www.ziarulmetropolis.ro/placerile-lumesti-ale-lui-beethoven-o-serie-de-concerte-dedicate-marelui-compozitor-german-in-cadrul-festivalului-sonoro-xv/

A doua parte a Festivalului SoNoRo XV „Pasărea Măiastră” continuă la Bucureşti cu o serie de patru concerte dedicate marelui compozitor german Ludwig van Beethoven. Reunite sub titlul „Plăcerile lumeşti ale lui Beethoven”, concertele includ o singură lucrare, titlurile lor fiind inspirate de pasiunile culinare şi bahice ale impetuosului Beethoven.

Un articol de Petre Ivan|2 decembrie 2020

Felurile de mâncare preferate de Beethoven erau macaroanele cu parmezan, peștele cod cu cartofi și supele care conțineau douăsprezece ouă. Se spune despre el că uita să mănânce atunci când lucra și că avea la îndemână stracchino (un sortiment italian de brânză) și un salam produs în Verona. Bunicul și tatăl lui aveau o afacere cu vinuri, iar vinul Riesling era preferatul lui. Își prepara cafeaua din exact 60 de boabe, corespondentul unui espresso din zilele noastre.

Primul concert din serie, Plăcerile lumești ale lui Beethoven – Un Riesling, vă rog! / EIN RIESLING, BITTE!, a avut loc pe 30 noiembrie și a fost foarte bine primit de publicul care s-a declarat încântat de lucrarea Trio de coarde în sol major, op. 9, nr. 1.

Al doilea concert, Plăcerile lumești ale lui Beethoven – Parmezanul maestrului / IL PARMIGGIANO DEL MAESTRO, este programat miercuri, 2 decembrie, ora 19:30 și va avea loc într-o reședință istorică privată. Cel de-al treilea concert, Plăcerile lumești ale lui Beethoven – 60 de boabe de cafea / 60 BEANS OF COFFEE, se va transmite tot dintr-o reședință istorică privată, fiind programat în data de 7 decembrie, ora 19:30.

Ultimul concert din serie, Plăcerile lumești ale lui Beethoven – Pâinea cea de toate zilele / DAILY BREAD, va fi transmis în data de 8 decembrie, ora 19:30, de la Reședința Ambasadorului Republicii Federale Germania.

Echipa Festivalului SoNoRo a lansat pe rețelele de socializare campania #dinnerwithbeethoven, în care iubitorii de muzică clasică, admiratorii lui Beethoven și publicul Festivalului sunt invitați să posteze cu acest hashtag o fotografie cu una sau mai multe dintre plăcerile lor culinare. În acest mod, compozitorul Beethoven este dublat de omul Beethoven, iar muzica clasică se poate întâlni cu micile delicii culinare ale fiecăruia dintre noi.

Programul Festivalului mai cuprinde două concerte la Muzeul Național de Artă al României – Sala Auditorium (HOW TO BE FREE pe 4 decembrie, ora 19:00 și DODO pe 9 decembrie, ora 19:30 – un concert accesibil doar clienților Raiffeisen și Mastercard), concertul Colivia / THE BIRDCAGE, cu un program aniversar surpriză, în data de 5 decembrie, ora 19:30, la Muzeul de Artă Veche Apuseană „Ing. Dumitru Furnică Minovici” și concertul Fără limite / BORDERLESS, în data de 6 decembrie, ora 20:00, într-o reședință istorică privată.

Concertele se vor putea urmări pe platforma https://festival.sonoro.ro/ și pe cele ale partenerilor: Raiffeisen Bank (https://art.raiffeisen.ro/) și Vodafone Business (https://www.vodafone.ro/impreunamaiputernici). 

„Era absolut firesc ca în anul Beethoven, la celebrarea celor 250 de ani de la nașterea lui, să facem și noi, în cadrul Festivalului SoNoRo, un gest de considerație față de geniul compozitorului german, cel care cânta la vârsta de 16 ani în fața lui Mozart, iar acesta afirma despre el: «Să îl urmăriți; într-o bună zi va da lumii ceva despre care se va vorbi». În toate programele seriei «Plăcerile lumești ale lui Beethoven» am ales patru trio-uri de coarde care exprimă imensul talent al acestui compozitor, impulsul nestăvilit de a se exprima prin muzică și legătura pe care o putem face fiecare dintre noi cu bucuria de a trăi, de a avea pasiuni și plăceri și de a ne reinventa într-un peisaj mundan incert. Pot spune că, într-un fel, la această ediție aniversară și într-un an extrem de dificil, spiritul lui Beethoven (a cărui viață nu a fost deloc ușoară) ne-a călăuzit, alături de Constantin Brâncuși cu păsările lui măiestre, să continuăm și să facem posibilă această ediție a Festivalului.” – Răzvan Popovici, Directorul executiv al Festivalului SoNoRo. 

Concertele transmise online sunt accesibile gratuit pe platformele proprii și pe cele ale partenerilor. Cei care doresc să onoreze munca artiștilor, o pot face printr-o donație direcționată către Asociația Sonoro: https://sonoro.ro/donatie/.

*****

Pentru mai multe detalii și programul complet: www.sonoro.ro

Facebook: https://www.facebook.com/festivalulSoNoRo/

Instagram: https://www.instagram.com/sonorofestival/

Youtube: http://bit.ly/SoNoRo_Festival

Înființat în anul 2006, Festivalul SoNoRo a adus muzica de cameră în prim-planul vieţii culturale româneşti şi a inclus scena muzicală românească într-o reţea de festivaluri europene de înaltă ţinută. Pe lângă parteneriate regulate cu festivaluri din Italia, Letonia, Germania, Anglia, Israel şi Japonia, SoNoRo a concertat în unele dintre cele mai renumite săli din lume, cum ar fi Wigmore Hall din Londra, Konzerthaus din Viena, YMCA din Ierusalim şi Carnegie Hall din New York.

Platforma culturală SoNoRo include Festivalul SoNoRo (15 ani), SoNoRo-Interferențe, programul de burse și workshop-uri pentru tineri muzicieni (14 ani), SoNoRo On Tour (13 ani), SoNoRo Arezzo (10 ani), SoNoRo Conac, seria de concerte estivale găzduite de clădiri de patrimoniu din România (8 ani) și SoNoRo Musikland – festival dedicat tradițiilor și patrimoniului arhitectural al zonei Haferland (2 ani). SoNoRo este membru al European Festivals Association.

15
/01
/21

OAMENII MUZICII Joannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus MOZART. Sau Wolfgang Amadé, cum s-a semnat mai apoi (Amadeus i s-a spus doar postum). 27 ian. 1756 – 5 dec. 1791. Uitaţi tot comerţul din jurul „brandului” Mozart. Ignoraţi tot ce aţi auzit din zbor despre el. Pur şi simplu descoperiţi-l. Și îndrăgostiţi-vă.

29
/12
/20

Pe 31 decembrie, ora 19.30 a României, la Centrul de Artă și Cultură din Lugano, Elveția, maestrul Ion Marin va dirija Concertul Extraordinar de Anul Nou al Orchestrei Elveției Italiene - OSI. Evenimentul o va avea ca solistă pe marea pianistă Martha Argerich, iar programul va cuprinde Concertul nr. 2 pentru pian și orchestră de Ludwig van Beethoven și Simfonia nr. 5 de Franz Schubert.

28
/12
/20

OAMENII MUZICII Antipaticul 2020, anul pandemiei, a fost și cel al unei aniversări splendide: 250 de ani de la nașterea celui care, alături de Mozart și Bach, rămâne unul dintre cele mai frumoase și copleșitoare evenimente din istoria muzici, unul extrem de relevant și astăzi: Ludwig van Beethoven.

28
/12
/20

Pe 23 decembrie, Corul Național de Cameră „Madrigal-Marin Constantin” a primit DISCUL DE AUR din partea Casei de producție Roton Music pentru noua serie de albume dedicate sărbătorilor, lansată pe 16 noiembrie 2020. Distincția a fost acordată pentru performanțe remarcabile în vânzări.

17
/12
/20

În anul aniversar Beethoven – 250 de ani de la naștere, Editura Casa Radio îl celebrează pe emblematicul compozitor german prin editarea albumului „Beethoven – Simfonia a V-a, Simfonia a VII-a”.

Pagina 1 din 15412345...102030...Ultima »