Documentar transmis de către Opera Națională București cu ocazia Zilei Internaționale a Dansului
https://www.ziarulmetropolis.ro/documentar-transmis-de-catre-opera-nationala-bucuresti-cu-ocazia-zilei-internationale-a-dansului/

Opera Naţională Bucureşti în parteneriat cu DS Projects Lab prezintă Moşteniri Coregrafice: Începuturi, un documentar dedicat explorării evoluţiei artei coregrafice româneşti la începuturile ei, cu ocazia Zilei Internaţionale a Dansului.

Un articol de Petre Ivan|22 aprilie 2021

Documentarul va fi transmis în regim online gratuit joi, 29 aprilie, începând cu ora 19:00, pe pagina de Facebook a Operei Naționale București, în link-ul https://www.facebook.com/operanb.ro

Documentarul urmărește progresiv evoluţia dansului scenic, încă de la debutul acestei forme artistice la noi, în anii 1900, în perioada celor două războaie mondiale, cu accente savuroase despre romantica și tumultoasa perioadă interbelică, dar și în momentul instaurării comunismului.

Producția are o misiune foarte importantă, aceea de a contribui la sporirea interesului pentru cunoașterea memoriei dansului și a identității noastre artistice.

În interviuri video și audio, personalități marcante ale dansului, martori ai unei epoci unice, documentează demersul artistic al fiecărui coregraf care a făcut istorie, localizat în timp și spațiu, precum și integrarea acestuia în contextul complex ale vremii, punând astfel în valoare diverse momente esențiale pentru dezvoltarea dansului românesc.

Cei care au contribuit la recrearea unei lumi apuse, prin acest produs cultural atât de necesar pentru moștenirea culturală din domeniul dansului, sunt Ileana Iliescu, Liana Tugearu, Ioan Tugearu, Vava Ştefănescu, Cristina Hamel și Cora Benador. Acești colaboratori de seamă ai celor care au conturat dansul românesc la începutul secolului XX au lăsat mărturie viitorului cuvinte prețioase despre cine au fost și ce au construit Anton Romanowski, Floria Capsali, Elena Penescu-Liciu și Mitiță Dumitrescu.

Moșteniri coregrafice este un proiect unic și original în domeniul artei dansului, care valorificǎ printr-o abordare proaspǎtǎ memoria colectivă a acestei arte, aflată sub forma arhivelor și a documentelor scrise, apelând la noile tehnologii și tehnici de dramaturgie. Acesta va avea o abordare serială, cu o dezvoltare progresivă, prin crearea unei serii de episoade ce se doreşte a fi lansată în viitorul apropiat care să acopere întreaga perioadă a evoluţiei dansului, din 1900 până la momentul prezent.

Documentarul a câștigat în 2020 premiul special pentru cel mai bun Film Istoric de Dans în cadrul Divulge Dancer’s Film Festival (DF2), Hollywood, California.

Ziua de 29 aprilie a fost instituită drept Ziua Internaţională a Dansului în anul 1982, la iniţiativa Consiliului Internaţional al Dansului, organizaţie din cadrul UNESCO. În acest fel este celebrat atât dansul ca formă de artă, cât şi fondatorul baletului modern, Jean Georges Noverre, născut la 29 aprilie 1727. Dansul este considerat o formă universală de expresie artistică, ce depăşeşte frontierele politice, culturale şi etnice.

Documentar realizat cu sprijinul: Cinema Muzeul Țăranului Român, MNAC – Muzeul Național de Artă Contemporană al României, Liceul de Coregrafie ,,Floria Capsali”, Cărturești Verona.

Proiect cultural finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

30
/10
/13

Tradiţionalele cursuri de măiestrie artistică oferite de soprana Mariana Nicolesco între o ediţie şi alta a Festivalului şi Concursului Internaţional de Canto „Hariclea Darclée“ fac obiectul a patru emisiuni care vor fi difuzate în zilele de sâmbătă ale lunii noiembrie, de la ora 17.00, la TVR 2.

23
/10
/13

Peste mai puţin de o săptămână, marţi, 29 octombrie (de la ora 19.00), la Sala Radio melomanii din Bucureşti vor avea ocazia să răspundă provocării lansate de tânărul artist român Răzvan Suma, care îi invită la concertul Vă place Brahms?

22
/10
/13

Vineri, 25 octombrie, de la ora 18.30, la împlinirea a 175 de ani de la naşterea compozitorului francez Georges Bizet, Opera Naţională Bucureşti prezintă o reprezentaţie-eveniment a uneia dintre cele mai cunoscute şi îndrăgite opere ale acestuia – Carmen.

21
/10
/13

Rezultatul unui concert extraordinar înregistrat în inima Transilvaniei la Opera (Palatul Culturii) din Târgu Mureș albumul „Transylvanian Concert” - al cărui titlu a fost sugerat de chiar directorul celebrei case de discuri ECM Records – se bucură de aplauzele presei mondiale.

20
/10
/13

Teatrul Naţional de Operetă „Ion Dacian” revine în stagiunea 2013 – 2014 cu o serie de evenimente culturale muzicale programate să se desfăşoare atât în Bucureşti, cât şi în ţară.

20
/10
/13

Horia Mihail, a participat la mijlocul acestei luni la Festivalul internaţional de muzică clasică de la Ushuaia - Argentina (15 octombrie 2013), unde a reprezentat România cu un recital care a conţinut programul turneului naţional Pianul călător.

15
/10
/13

După ce au fost invitaţii serii Radio România Muzical în cadrul evenimentelor din Festivalul Internaţional „George Enescu” 2013, membrii grupului Jazzappella vor cânta pe scena Sălii Radio luni, 21 octombrie (19.00), în cadrul seriei de evenimente „Jazz pe româneşte”.

15
/10
/13

A VIII-a ediție a Festivalului Internațional de Muzică de Cameră SoNoRo va avea loc între 1 și 19 noiembrie, cu tema „UP”. Concertele sunt programate la București, Cluj-Napoca și Iași.