„Dovlatov”, de azi în 15 orașe din România
https://www.ziarulmetropolis.ro/dovlatov-de-azi-in-15-orase-din-romania/

„Dovlatov”, filmul premiat cu două trofee la Berlin anul acesta, Ursul de argint pentru contribuţie artistică şi Premiul Berliner Morgenpost Reader’s Jury, se lansează în cinematografele din România pe 15 iunie.

Un articol de Liliana Matei|15 iunie 2018

Filmul va rula în 25 de cinematografe din 15 orașe din România: București, Cluj, Constanța, Timișoara, Iași, Sibiu, Craiova, Botoșani, Lugoj, Sfântu Gheorghe, Târgu Mureș, Baia Mare, Brăila, Pitești și Deva.

Programul complet îl găsiți pe pagina de Facebook.

Cel mai nou film al lui Alexey German Jr. (Ursul de Argint pentru „Under Electric Clouds͟, Leul de Argint pentru „Paper Soldier͟) surprinde șase zile din viața scriitorului rus Serghei Dovlatov, socotit unul dintre cei mai originali şi mai inteligenţi scriitori ruşi. Împreună cu poetul și prietenul său, Iosif Brodski, Dovlatov a luptat pentru menținerea talentului și integrității sale, fiind martor în același timp la suprimarea celorlați colegi de breaslă de către un sistem puternic, de neclintit, de care nu vor scăpa ulterior odată decât cu emigrarea în Occident.

Filmul este o coproducție Rusia-Polonia-Serbia și a fost lansat și premiat la Festivalul Internațional de Film de la Berlin, acolo unde a fost aclamat atât de critica internatională cât și de public. În România, Dovlatov a avut avanpremiera la TIFF unde s-a bucurat de un real succes și cronici pozitive.

Protagonistul acestui biopic nu e necunoscut – în românește, cărțile sale, aflate acum în ruptură de stoc, au fost publicate la Humanitas –, iar persecuția sîcîitoare la care a fost supus de regimul comunist îl recomandă nu neapărat ca disident neobosit, cît, mai larg, ca pe un exponent al verticalității sub vremuri strîmbe.” – Dilema Veche.

În Rusia, „Dovlatov” a avut o premieră „blitz” surprinzătoare și totodată impresionantă, fiind lansat pe 400 de ecrane timp de 4 zile, cu peste la 300.000 de spectatori, un număr neobișnuit pentru un film art house.

Dovlatov poate fi privit ca un semnal de alarmă, ca o invitaţie la acţiune şi nonconformism, la asumarea căii mai puţin umblate şi mai dificile, dar mai personale şi dătătoare de satisfacţie.” – Cinemagia

În Uniunea Sovietică Serghei Dovlatovfusese, după propriile mărturisiri, un elev rău, un student rău, un soldat rău şi mai ales un cetăţean sovietic rău. Dar este un scriitor extraordinar, limpede, direct, cu „efect pe termen lung”. În URSS a fost publicat numai în samizdat. După doi ani şi jumătate de studii la Facultatea de Filologie din Leningrad (azi Sankt-Petersburg), e dat afară şi luat în armată. Face experienţa de paznic de lagăr (1962-1965), care devine subiect într-unul dintre romanele lui, Zona. Amintirile unui paznic de lagăr (1982). Şi viaţa de ghid, şi aceea de jurnalist se regăsesc în cărţile sale, cele mai multe cu tentă autobiografică. În 1978 emigrează la New Yorkşi publică, în cei 12 ani pe care-i mai avea de trăit, 12 cărţi. Dovlatov a devenit azi unul dintre cei mai populari prozatori din Rusia.

„Imaginea semnată de Lukasz Zal, cunoscut pentru colaborarea cu polonezul Paweł Pawlikowski la mult-premiatul Ida (2013), amplifică starea de confuzie și apăsare. (…)Astfel de momente dau filmului o încărcătură emoțională hipnotizantă, contrapunând boemei artistice concretul cotidian.” (pressone.ro)

Alexei German Jr.este unul dintre cei mai cunoscuți regizori ruși la momentul actual. Filmul său de debut, The Last Train, a câștigat o mențiune specială Luigi De Laurentiis la Festivalul de Film de la Veneția din 2003. Cel de-al doilea lungmetraj al său, Garpastum a avut premiera mondială în competiția de la Veneția în 2005. Paper Soldiers a fost, de asemenea, selecționat în competiția de la Veneția, unde a câștigat Leul de Argint și premiul Osella pentru Cea mai bună imagine. Foarte apreciat de multe alte festivaluri internaționale, filmul a fost una dintre cele mai de succes producții din Rusia în 2008. Under Electric Clouds a fost în competiție la Berlin în 2015, unde a câștigat Ursul de Argint pentru o Contribuție Artistică.

„Dovlatov” va fi distribuit în cinematografele din România începând cu 15 iunie.

Lista orașelor și cinematografelor unde va rula Dovlatov:

Iată lista orașelor și programul pentru perioada 14-21 iunie!

BUCUREȘTI: Cinema Elvire Popesco, Cinema Țăranului Român, Grand Entertainment Băneasa, Cinema City AFI Palace Cotroceni, Cinema City Sun Plaza, CineGlobe Titan, Cinemateca Union, Cinema Europa, Happy Cinema.

CLUJ-NAPOCA: Cinema Florin Piersic, Cinema Victoria

CONSTANȚA: Cinema Cityplex

LUGOJ: Cinema Bela Lugosi

IAȘI: Ateneul din Iași

TIMIȘOARA: Teatrul Merlin

SFÂNTU GHEORGHE: Cinema Arta by Cityplex

BAIA MARE: Cinema Dacia

BRĂILA: Cinema Central

BOTOȘANI: CineGlobe, Cinema Unirea

CRAIOVA: Cinema Modern

PITEȘTI: Cinema Sebastian Papaiani

DEVA: Cinema Patria

TÎRGU MUREȘ: Cinema Arta 3D

SIBIU: Teatrul Gong. Proiecție în cadrul TIFF Sibiu

 

20
/08
/14

A zecea ediţie a Romania International Film Festival (Ro-IFF), evenimentul cinematografic anual dedicat iubitorilor de filme care nu sunt distribuite în circuitul multiplexurilor, se va desfăşura în acest an în două etape - între 21-31 august, în Vama Veche, iar în Bucureşti, între 21-28 noiembrie.

20
/08
/14

Filmele scurte care au avut cel mai mare impact la public în 2013 și 2014 se reunesc sâmbătă, pe 30 august, la Teatrul de Vară Herăstrău. ShortsUP În Parc aduce sub cerul liber o colecție de scurtmetraje ce a strâns un număr record de emoții, aplauze și hohote de râs pe parcursul ultimilor doi ani.

19
/08
/14

Actriţa americană Diane Keaton va primi, în această toamnă, premiul Golden Icon pentru întreaga carieră, la cea de-a zecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Zurich, Elveţia (25 septembrie - 5 octombrie).

19
/08
/14

Prima ediţie a Festivalului de film inspiraţional din România, va avea loc în perioada 25-28 septembrie 2014, în Bucureşti, la Noul Cinematograf al Regizorului Român. Invitatul special al acestei prime ediţii este Maia Morgenstern.

18
/08
/14

Între 3 şi 12 octombrie, cel mai dinamic şi îndrăgit festival de film din Bucureşti se întoarce pentru cea de-a noua ediţie. În deschidere va rula animația The Boxtrolls, proiectat în premieră în Europa de Sud-Est.

18
/08
/14

Lungmetrajul "Remote Control", de Byamba Sakhya, a câştigat marele trofeu la cea de-a 11-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Independent Anonimul, care s-a desfăşurat între 12 şi 17 august, în Bucureşti, la arena Verde Stop şi Cinema Studio.

17
/08
/14

MARI FILME ROMÂNEȘTI UITATE Realizat într-o libertate mult mai mare pentru televiziunea iugoslavă în 1978, „Salonul nr. 6”, după scrierea omonimă a lui Anton Cehov, este denunţarea directă a sistemului totalitar pe care Lucian Pintilie nu a putut-o pune în practică în România.

15
/08
/14

Lungmetrajul "O vară de neuitat", de Lucian Pintilie, va fi proiectat la cea de-a cincea ediţie a Divanului Degustătorilor de Film şi Artă Culinară, din localitatea Cetate din judeţul Dolj, cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la realizarea coproducţiei româno-franceze. Regizorul filmului, unul dintre invitaţii speciali ai festivalului, va fi prezent la eveniment.

14
/08
/14

În această seară, de la ora 22.40, Ana Ularu va putea fi văzută, la Arena Verde Stop din Bucureşti, în scurtmetrajul L1-L5, în cadrul Festivalului de Film Anonimul (intrarea liberă).

14
/08
/14

Razvan Vasilescu s-a nascut pe 14 august 1954, la Ploiesti. Actor de film, teatru şi televiziune, Vasilescu s-a apucat de actorie după ce l-a vazut pe Jean Gabin la televizor: „Aveam vreo 7-8 ani, priveam la televizor si l-am vazut pe Jean Gabin. Si-atunci am zis: Vreau sa ma fac ca asta! Artist de cinema!"

14
/08
/14

Cainele japonez, debutul în regia de lungmetraj al lui Tudor Cristian Jurgiu, este propunerea României la ediţia din 2015 a premiilor Oscar, la categoria "cel mai bun film străin". „Este un film bun şi fără să fie premiat la Oscar”, glumeşte Victor Rebengiuc.