Dragobetele sărută fetele – eveniment folcloric la Sala Radio 
https://www.ziarulmetropolis.ro/dragobetele-saruta-fetele-eveniment-folcloric-la-sala-radio/

Sărbătoarea dragostei la români – Dragobetele (24 februarie) – este marcată şi în acest an printr-un eveniment folcloric de neratat la Sala Radio! Devenit o tradiţie a stagiunii Orchestrei de Muzică Populară Radio – dirijată de Adrian Grigoraş – concertul prezentat sub titlul „DRAGOBETELE SĂRUTĂ FETELE” se va desfăşura duminică, 21 februarie, ora 17.00, la Sala Radio.

Un articol de Liliana Matei|16 februarie 2016

Dragobetele este echivalentul românesc al zilei Sfântului Valentin (Valentine’s Day), aniversare a îndrăgostiţilor preluată din cultura occidentală. Personaj mitologic pe meleagurile carpatine, asemănător lui Eros sau Cupidon, se spune că Dragobete provine chiar din folclorul vechilor daci. Era fiul Babei Dochia – alt personaj de legendă al românilor – şi iniţial era un peţitor şi un naş al animalelor, devenit ulterior protector al iubirii celor care se întâlnesc în ziua de Dragobete, iubire care ţine tot anul, aşa cum şi păsările „se logodesc” în această zi.

În satele româneşti răsuna zicala : „Dragobetele sărută fetele”, iar tradiţiile şi credinţele legate de acest moment special al anului erau numeroase. Fetele și băieții se îmbrăcau în haine de sărbătoare, porneau în cete prin lunci și păduri și cântând culegeau primele flori de primavară. Fetele adunau ghiocei, viorele și tămâioase, pe care le puneau la icoane, pentru a le păstra pâna la Sânziene, când le aruncau în apele curgătoare. Băieții mergeau în satele vecine, chiuind și cântând peste dealuri, pentru a participa acolo la sărbătoarea Dragobetelui. De Dragobete se făceau logodne simbolice pentru anul următor (urmate uneori de logodnele adevărate) sau fetele și băieții se făceau frați de sânge.

Concertul de la Sala Radio va fi susţinut de tineri şi foarte tineri artişti, cupluri deja cunoscute ale scenei folclorice românești : Silvana Râciu, Valentin Sanfira, Emilia Dorobanţu, Mihaela Istrate, Ciprian Istrate, Ancuţa Corlăţan, Radu Lazăr, Lucian Motoveleţ, Florin Boita, Narcisa Băleanu, Ilie Caraş, Ştefania Narenji, Florin Pârlan, Letiţia Boroi, Ioana Şteţco, Ciprian Poenar, Raluca Burcea, Marian Vijoi, Liviu Olteanu,  Georgiana Aurică, Florin Ştefan, Andreea Chisăliţă.

În rolul lui Dragobete îl veţi aplauda în spectacolul de la Sala Radio pe carismaticul solist de muzică populară NICOLAE DATCU.

INFO

Biletele sunt disponibile pe  www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărtureşti, Humanitas, în benzinăriile OMV şi la casa de bilete a Sălii Radio.

18
/02
/14

În urmă cu mai bine de 75 de ani, pe 20 februarie 1938, Maria Tanase cânta pentru prima dată, „pe viu“, la Radio România, într-un program de cântece româneşti, la emisiunea „Ora satului“. Café Cărtureşti Verona rememorează momentul printr-o audiţie specială.

13
/02
/14

Care e diferența între muzica vie și cea pe care o auzim la radiourile comerciale? Ce înseamnă jazz a cappella și cum s-au lansat Sarmalele Reci ,,ca în brânză”, acum aproape 20 de ani? Povestește Zoltán András, fondatorul grupului Jazzappella.

12
/02
/14

Vineri, 14 februarie, de Ziua Îndrăgostiților, de la ora 22.00, Jezebel va încinge atmosfera din restaurantul La Historia de Sudamerica, situat în Centrul Vechi, alături de Alexandru Burca ( claviatură) și Dan Incrosnatu ( chitară).

11
/02
/14

Vineri, 14 februarie, de la ora 12,00, TVR2 prezintă ediţia jubiliară a Festivalului şi Concursului Naţional al Liedului Românesc. “Putem fi mândri de formidabilele noastre împliniri”, declară soprana Mariana Nicolesco, creatoarea celor două evenimente.

09
/02
/14

După aproape şase decenii de la intrarea în repertoriu a actualei montări a operei Rigoletto de Giuseppe Verdi, Opera Naţională Bucureşti prezintă în 20 februarie o nouă producţie a acestui titlu - un concept regizoral nou şi o scenografie provocatoare- , în viziunea marelui regizor de origine australiană Stephen Barlow, cu o scenografie semnată de artistul grec Yannis Thavoris.

07
/02
/14

Patru viori, două viole şi două violoncele, altfel spus trei instrumente de coarde şi opt muzicieni cu o foarte frumoasă carieră internaţională, rezidenţi la Zürich sau la Bucureşti, şi-au dat întâlnire într-un singur eveniment, recitalul extraordinar Brahms/Enescu.

04
/02
/14

Deep Purple va urca din nou pe scena bucureşteană, pe 20 februarie, Dulce Pontes, regina contemporană a muzicii fado, îi va încânta pe spectatori pe 9 februarie, iar Ricchi e Poveri, una dintre cele mai cunoscute trupe italiene ale ultimilor 40 de ani, se reîntoarce în România pe 26 februarie - Concertele bucureștene din această lună.