Dramaturgie românească la Întâlnirile Teatrul azi la Masca
https://www.ziarulmetropolis.ro/dramaturgie-romaneasca-la-intalnirile-teatrul-azi-la-masca/

Proiectul „Întâlnirile Teatrul azi la Masca” iniţiat de revista Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, continuă seria de discuţii profesionale cu a doua masă rotundă dedicată, de această dată, dramaturgiei româneşti.

Un articol de Liliana Matei|18 martie 2024

Dialogul va avea loc joi, 21 martie, de la ora 17.00 și va fi moderat de criticul de teatru Cristina Rusiecki profilând tema „Dramatic sau postdramatic? Conflict sau monolog? Personaje sau instanțe?”

Despre tehnici de scriere dramatică, despre mutațiile de structură și fond prin care a trecut textul de teatru în ultimele trei decenii în peisajul teatral românesc, despre tranziția de la artistul de scenă la artistul-dramaturg sunt invitați să dialogheze:

  • Catinca Drăgănescu, regizoare de teatru și dramaturgă, a absolvit Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică – UNATC, unde, ȋn 2019, a obținut titlul de doctor ȋn cadrul aceleiași instituții. Preocupările sale artistice sunt teme precum migrația, identitate națională vs. identitate europeană, discriminarea de gen, societatea de consum și abuzul de putere ȋn ceea ce ea numește „un teatru al conștiinței”. Dintre proiectele sale amintim: Caracatița (Teatrul Masca, 2024) Operațiunea Petarda (Teatrul „Nottara”, 2023), Lasă-i să moară proști (Teatrelli, 2023), (in)dependenții (2021), Disco89: Cele 7 morți ale Mihaelei Runceanu (Apollo 111, 2021), Rovegan (Replika, 2016), Ibsen Incorporated (Teatrul de Comedie, 2015).
  • Maria Manolescu, prozatoare şi dramaturgă. A absolvit Masterul de Scriere Dramatică al UNATC şi a participat în 2007 la Rezidenţa de Dramaturgie de la Royal Court Theatre. Multipremiată de-a lungul anilor atât pentru piesele sale, cât și pentru volumele de literatură, Maria Manolescu are o bibliografie bogată, marcată de luciditatea, căldura umană și umorul cu care abordează temele preferate și poveștile personale. A publicat romanele Halterofilul din Vitan (Polirom, 2006), Ca picăturile de sânge pe linoleumul din lift (Cartea Românească, 2010) și Vânători-culegători (Polirom, 2019). Printre cele mai recente piese ale ei montate în teatre din țară se numără: Marele B – un cabaret despre burnout (Zug.Zone Cluj, 2019), Bacantele (fără mască), rescriere după Euripide (Teatrul de Nord Satu Mare, 2021), Nu atingi niciodată victima (Teatrul Tineretului Piatra Neamț, 2021).
  • Cosmin Teodor Pană, actor de teatru și film și dramaturg, a absolvit UNATC „I.L. Caragiale” în anul 2012. În prezent, este actor al Teatrului „Anton Pann” și unul dintre inițiatorii proiectului Teatru Oriunde. Preocuparea sa pentru scrierea dramatică, de dată mai recentă, s-a concretizat cu realizarea de texte precum: Aniversarea, montat la Teatrul „George Ciprian” și Singur între lumi, montat la Teatrul „Anton Pann” din Râmnicu Vâlcea, ambele în regia lui Vlad Trifaș, precum și Mitică și Cine e dom’le?, care au stat la baza unor spectacole produse în proiectele Teatrului Oriunde. Anul acesta, textul său Paralelipiped a fost nominalizat la Premiile UNITER, pentru Cel mai bun spectacol de teatru radiofonic.
  • Alexandru Popa, scenarist și dramaturg, de profesie psiholog, în prezent directorul adjunct al Teatrului „Bulandra” din București, a devenit de-a lungul timpului o voce semnificativă în peisajul cultural românesc. Texte sale, mereu orientate spre tensiunile și contrastele din relațiile interumane, sunt jucate pe numeroase scene din țară sau reprezintă punctul de plecare ale unor producții cinematografice primite cu entuziasm de spectatori. Câteva dintre titlurile sale cele mai cunoscute: Secretul fericirii, Lumea lui Frank, Efecte colaterale, Constantin, Totul se transformă, All inclusive. Pisa sa Lumea lui Frank (montată la Teatrul Metropolis) este nominalizată anul acesta la Gala UNITER, pentru Cel mai bun text românesc în premieră absolută.
  • Peca Ștefan, considerat unul dintre cei mai relevanți dramaturgi români, experimentează în storytelling-ul imersiv (pentru scenă, ecran, site-specific/oriented, mixed media/multimplatform) pentru a crea evenimente participative de comuniune. De multe ori interactive, textele lui investighează istoriile subiective în conexiune cu întâlnirea fizică a unui public care împarte un spațiu printr-un eveniment artistic. A urmat cursuri de scris dramatic la New York University şi a fost unul dintre rezidenţii programului internaţional de dramaturgie de la Royal Court Theatre, Londra, în 2005. Piesele sale au fost produse în România şi în străinătate – în peste 20 de țări din Europa, America de Nord și America de Sud. Între 2021 și 2023 a co-creat și scris trilogia imersivă Orașul Paralel despre și în cartierele istorice ale Timișoarei Iosefin, Fabric și Elisabetin.
  • Elise Wilk este dramaturgă și traducătoare. A absolvit Facultatea de Jurnalistică (Universitatea Babeş Bolyai Cluj Napoca) și are un masterat în literatură şi comunicare (Univ. Transilvania Braşov) şi unul în scriere dramatică (Universitatea de Arte Tg. Mureş). Este doctor în teatru și artele spectacolului (Universitatea de Arte din Târgu Mureș, 2020), cu o teză despre teatrul pentru publicul tânăr în România. Piesele sale, dar și spectacolele bazate pe textele sale au fost premiate în numeroase contexte competitive din țară și străinătate, fiind mereu apreciate atât pentru tematicile relevante pentru publicul tânăr, cât și pentru stilul introspectiv, incisiv al scriiturii sale. Câteva piese: Pisica verde, Exploziv, Dispariții, Oameni pe care nu-i mai iubești, Union Place, Feminin.

Întâlnirile Teatrul azi la Masca reprezintă un proiect care încearcă să încurajeze dialogul profesional în lumea artelor spectacolului, dar şi să creeze un spaţiu al întâlnirilor şi al unei solidărizări benefice. Preocupările profesionale împărtăşite de oameni care activează în acest domeniu creativ sunt puse în discuţie tocmai pentru a aduce la lumină experienţe ce merită să fie auzite, opinii divergente, informaţii la zi, aspecte care conturează şi îmbogăţesc un peisaj artistic dinamic şi divers. Pornind de la tema fiecărei întâlniri, Teatrul Masca adresează artiștilor și/sau producătorilor independenți din diverse arii de activitate o invitație la colaborare. De asemenea, fiecare sesiune de dialog reprezintă o premisă pentru accente, rubrică permanentă a revistei Teatrul azi, al cărei conţinut va fi curatoriat de moderatorul fiecărei discuţii.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.