Duelul Viorilor, la Carnegie Hall și la Kennedy Center for the Performing Arts
https://www.ziarulmetropolis.ro/duelul-viorilor-la-carnegie-hall-si-la-kennedy-center-for-the-performing-arts/

După şase ediţii de mare succes pe scenele din România şi Europa, Turneul “Duelul Viorilor Stradivarius versus Guarneri” (un proiect Radio România) va fi prezentat în două prestigioase săli de concert: la Carnegie Hall (Weill Recital Hall), din New York, astăzi, 2 decembrie, de la ora 20:00, şi la Kennedy Center for the Performing Arts (Family Theater), din Washington, DC, pe 5 decembrie, de la ora 18:00.

Un articol de Petre Ivan|2 decembrie 2016

Evenimentele, care au loc cu prilejul Zilei Naționale a României, sunt organizate de către Institutul Cultural Român de la New York, în parteneriat cu RA-Entertainment și Ambasada României în Statele Unite ale Americii.

Cei trei muzicieni, violoniştii Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru şi pianistul Horia Mihail vor cânta pentru prima dată împreună pe aceste mari scene.

Acestă recunoaştere, şi, de ce nu, validare a valorii muzicienilor şi a valorii proiectului, vine după succesul celor șase ediţii, Duelul Viorilorrăsplătit, atât pe scenele din ţară, cât şi pe alte scene europene, cu aplauze îndelungi oferite de publicul care a umplut sălile de concert.

La cele două concerte, au fost invitați ambasadori și membri ai corpului diplomatic, acreditați la O.N.U. și la ambasadele din capitala SUA.

Repertoriul ales, același cu cel prezentat publicului din România în acest an, alcătuieşte un program pe care l-am putea numi: Best of Duelul Viorilor.

Cei doi violonişti au ales să interpreteze cele mai aplaudate piese din istoria turneului, o ofertă muzicală generoasă, cu frumoase pagini din literatura pentru vioară şi pian, care le pun în valoare măiestria stilistică, virtuozitatea, tehnica, dar şi sensibilitatea şi dăruirea.

Mă bucură faptul că acest Duel al Viorilor a devenit, practic, un brand național și nu numai. Cred că publicul a venit atras de numele sonore ale instrumentelor, dar mai ales pentru cei care cântă pe ele. M-am bucurat de muzică și de aplauze și aștept și eu cu nerăbdare recitalurile de la Carnegie Hall și de la Kennedy Center, care vin ca o încununare a acestui turneu care a reunit cu succes cele mai frumoase și apreciate momente din edițiile anterioare. –  Gabriel Croitoru.

Astfel, publicul prezent în sălile din SUA va asculta lucrări de mare virtuozitate de Sarasate, Moszkowski, Shostakovich, Smetana, Raff, Hubay, Wieniawski, Bériot, Piazzolla, Grigoraș Dinicu, și celebra Ciocârlia.

Foto: Duelul Viorilor – Virgil Oprina

26
/05
/14

Baletul e scump, spune povești siropoase și se adresează mai mult fetelor. Sunt câteva dintre miturile care ne țin departe de sala de spectacol. Corina Dumitrescu, de 20 de ani prim-solistă a Operei Naționale București, ne spune cum stau lucrurile în realitate.

26
/05
/14

După aproape 3 săptămâni de festival, EUROPAfest s-a încheiat pe 24 mai 2014 cu concertul de Gală aducându-i pe scena Teatrului Odeon pe cei mai buni muzicieni din cele două concursuri Bucharest International Jazz Competition şi Jeunesses International Flute Competition "Dinu Lipatti" desfăşurate în cadrul festivalului în perioada 17-24 mai 2014.

23
/05
/14

Marţi, 27 mai, ora 14.00 va avea loc lansarea CD-ului de autor „Actorii cântă” la Magazinul Muzica din Calea Victoriei nr. 41. Un dar al doamnei Margareta Pâslaru şi al unor actori sufletişti pentru Campania Naţională „Artiştii pentru Artişti” şi UNITER.

20
/05
/14

Ovidiu Chihaia compune muzică de la vârsta de 16 ani, de când s-a apucat să studieze chitara, instrumentul preferat al liceenilor din toate timpurile. A cântat în multe trupe de punk, iar din 2008 a început să compună muzică pentru spectacole de teatru multimedia: „C'est pas une chanson d'amour“, „Pescarul și sufletul său“ și „Pescărușul. Ultimul Act“.

19
/05
/14

Angela Gheorghiu va apărea pe coperta numărului din iunie al prestigioasei reviste britanice Gramophone, fiind inclusă în rândul celor 25 de personalităţi mondiale care au avut un rol decisiv în promovarea şi dezvoltarea muzicii clasice pe plan internaţional, relatează biroul de presă al sopranei.

19
/05
/14

În prag de vacanţă, ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la o incursiune în atmosfera plină de farmec a Italiei, graţie Simfoniei nr. 4 - „Italiana”, lucrare semnată de Felix Mendelssohn / vineri, 23 mai (19.00), la Sala Radio

15
/05
/14

Miercuri, 21 mai (19.00), la Sala Radio vă veţi întâlni cu Big Band-ul Radio, ansamblul creat în 1949, dirijat de-a lungul timpului de mari artişti ca Sile Dinicu, Cornel Popescu, Ion Cristinoiu şi Ionel Tudor. Amfitrionul serii va fi Florian Lungu.

14
/05
/14

În Univers, orice organism crește necontenit pînă apare anticorpul său. Totul apare dintr-o nevoie și cu un rost, nimic nu este întâmplător. E frumos să te poți considera muzician, artist, mai ales de jazz, de blues, de rock sau de world music… Da, prin așa ceva devii interesant pentru toți ceilalți. Ești diferit și te simți mai special. Așa și este, suntem diferiți, prin frazare, prin aspirații, talent, disponibilitate și asumarea pumnului primit tocmai de la cei pentru care ne dăruim și jucăm acest rol.

14
/05
/14

În ultima zi a acestei luni, sâmbătă 31 mai, pe scena Ateneului Român, maestrul Gheorghe Zamfir va fi sărbătorit în cadrul galei aniversare Zamfir – 50 de ani pe scenă. Spectacolul aniversar va aduce la Ateneul Român 150 de artişti, printre aceştia numărându-se actorul Dan Puric, violonistul Eugen Sârbu, interpretul Grigore Leşe, taragonsitul Dumitru Fărcaş, […]