Duelul Viorilor: un debut spectaculos cu casa închisă la Ateneul Român
https://www.ziarulmetropolis.ro/duelul-viorilor-un-debut-spectaculos-cu-casa-inchisa-la-ateneul-roman/

Turneul Naţional ”Duelul Viorilor” a început cu un concert sold out la Ateneul Român din Bucureşti. În faţa unei săli arhipline, violoniştii Liviu Prunaru, din echipa Stradivari şi Gabriel Croitoru, din echipa Guarneri, arbitraţi de pianistul Horia Mihail, au susţinut sâmbătă, 3 decembrie, prima rundă din Duelul Viorilor.

Un articol de Petre Ivan|4 decembrie 2023

Un succes cu casa închisă, un concert ”intens”, cum îl descria o spectatoare pe facebook, care i-a emoționat până la lacrimi pe spectatori și chiar și pe artiști:

Plăcerea de a cânta în fața publicului meu românesc este de neînlocuit. Acest duel este mereu un pretext de a reveni în țară. După mai bine de o decadă de duelat, eu zic că ar trebui să omologăm un mit – ”mitul dueliștilor” – va fi mereu o luptă, o încercare de a dovedi care este mai bun și de a nu se ajunge la niciun rezultat. Învingătorul? Două elemente: prietenia care ne leagă pe toți trei și publicul care ascultă muzica noastră și care se bucură de noi, spunea după concertul de la Ateneu violonistul Liviu Prunaru.

A urmat runda de la Brașov, pe 3 decembrie, în fața unei săli aproape pline, iar în această seară, luni, 4 decembrie, de la ora 19:00, dueliștii vor ajunge pe scena Sălii Filarmonicii din Ploiești. Încă sunt bilete, care pot fi achiziționate online de aici: Duelul Viorilor.

Urmează concertul de la Centrul de conferinţe UPT, Sala Auditorium din Timișoara, din 5 decembrie, găsiți bilete aici și cel de la Sala Filarmonicii din Craiova, din 6 decembrie, cu bilete online aici. Toate concertele încep de la ora 19:00.

Programul acestei ediții de turneu este unul foarte atrăgător pentru public, spune violonistul Gabriel Croitoru: În toți acești ani am reușit, alături de colegii mei, Liviu și Horia, să acoperim o mare varietate de lucrări, lucrări de virtuozitate, romantice și multe lucrări din cele puține, de fapt, scrise din literatura muzicală pentru două viori și pian. Cred că ne-am îndeplinit această menire a noastră pe scenă, în afară, desigur, de expunerea celor două instrumente de o valoare extraordinară: Stradivarius Pachoud din 1694 și Guarneri del Gesu Catedrala din 1731 (pusă la dispoziţie de Muzeul Naţional George Enescu, în al carui patrimoniu se află. Puțină lume are șansa să asculte două intrumente în același timp de acest calibru.

Cele două viori își vor spune poveștile în continuare la Ploiești (4 decembrie), Timișoara(5 decembrie) și Craiova (6 decembrie), după cum anunța  arbitrul confruntării, pianistul Horia Mihail: Mă bucur mult să fac parte din această poveste care durează de atâția și atâția ani și care a spus, la rândul ei, povești miilor de spectatori care au venit la concertele din toată lumea în care a ajuns Turneul Duelul Viorilor.

Spot video Duelul viorilor

Duelul viorilor acum 5 ani

Detalii pe site-ul oficial

ITINERAR

27 noiembrie – Haga

2 decembrie – Bucureşti, Ateneul Român, ora 19:00 Bilete: Alege locuri – OVE.ro

3 decembrie – Braşov, Sala Patria, ora 19:00 Bilete: Duelul Viorilor 

4 decembrie – Ploiești, Sala Filarmonicii, ora 19:00 Bilete:Duelul Viorilor  

5 decembrie – Timişoara, Centrul de conferinţe UPT, Sala Auditorium, ora 19:00 Duelul Viorilor

6 decembrie – Craiova, Sala Filarmonicii, ora 19:00 Bilete: Duelul viorilor  

 

PROGRAM:

 

GABRIEL CROITORU – vioara Guarneri del Gesu “Catedrala”

HORIA MIHAIL – pian

Fritz Kreisler – Recitativ și Scherzo, în re minor, op. 6

Fritz Kreisler – Tambourin Chinois, în si bemol major, op. 3

Fritz Kreisler / Serghei Rachmaninov – Preghiera

Fritz Kreisler / Ede Poldini – Poupée valsante

 

LIVIU PRUNARU – vioara Stradivarius “Pachoud”

HORIA MIHAIL – pian

George Enescu – Lăutarul din Suita Impresii din copilărie, op. 28

Henri Vieuxtemps – Regrets din 3 Feuilles d’album, op. 40

Antonio Bazzini – Calabrese, op. 34, nr. 6

 

LIVIU PRUNARU

GABRIEL CROITORU

HORIA MIHAIL

J.S. Bach – Dublu concert pentru două viori în re minor, BWV 1043

Halvorsen – Capriciu de concert pe teme norvegiene, în sol major, op.19

Producător: Pro Contemporania

Cu susținerea: JTI

Coproducător: Radio România

Partener: The Culture Club

Sponsor: Grand Hotel Continental

Parteneri media: Radio România Actualităţi, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România Regional, Mediatrust, România TV, Liternet, Agenția de carte, Ziarul Metropolis, RFI România, Cronicari digitali, www.demilioane.ro

22
/01
/25

Între 2 februarie – 8 martie 2025, Analia Selis prezintă publicului din România turneul național „ARGENTINISSIMO, RĂDĂCINI“, un eveniment conceput în jurul tango-ului și folclorului latino-american. Programul  turneului cuprinde recitaluri în formulă de trio și concerte simfonice, derulate în peste 15 orașe din România: București, Oradea, Bistrița, Sfântu Gheorghe, Craiova, Târgoviște, Brăila, Buzău, Slobozia, Pitești, Ploiești, Râmnicu Vâlcea, Bacău, Suceava, Iași, Târgu Mureș, Brașov. La București, Analia va prezenta două recitaluri la Teatrul „Godot”, pe 2 februarie și 8 martie 2025. 

13
/01
/25

INVITAȚIE O expoziție, un concert și un spectacol de poezie pun în lumină forța și farmecul creației autohtone. Trei dintre evenimentele culturale anunțate în capitală pentru 15 ianuarie, din anul 2010 Ziua Culturii Naționale, vă invită să descoperiți și să admirați câteva fațete ale culturii din România.

02
/12
/24

Scena intimă a Teatrului ACT va găzdui pe 7 decembrie un spectacol dedicat întregii familii, care-i reunește pe legendara actriță Alexandrina Halic și pianiștii Florian Mitrea și Daria Tudor. Artiștii vor împleti timp de aproape 100 de minute tâlcurile poveștilor narate live cu acordurile muzicii clasice adusă la viață prin intermediul pianului Steinway.

29
/11
/24

Printre evenimentele artistice speciale, dedicate întregii familii, în luna sărbătorilor de iarnă se regăsește în oferta culturală a Bucureștiului și „Poveste de decembrie”. Scena intimă a Teatrului ACT va găzdui pe 7 decembrie două reprezentații ale unui spectacol care împletește poveștile cu muzica clasică și care-i reunește pe legendara actriță Alexandrina Halic și pianiștii Florian Mitrea și Daria Tudor.

05
/11
/24

Născută în România și stabilită în Elveția, Teodora Brody a reușit să se facă remarcată în jazzul clasic alături de celebrul pianist Johnny Răducanu la sfârșitul anilor 90, devenind pionieră în fuziunea dintre jazz și doina românească.

31
/10
/24

Festivalul SoNoRo începe mâine, 1 noiembrie 2024, cu un concert care deschide ediția nr. 19, intitulată Ex libris, la Palatul Bragadiru. Concertul „Păstorii nopții”, inspirat de cartea cu același titlu a scriitorului brazilian Jorge Amado, va fi susținut de Alexis Cárdenas & RECOVECO. Festivalul se va desfășura în București până în 11 noiembrie, apoi va continua în Cluj-Napoca în perioada 12-17 noiembrie.