Efectele secundare ale muzicii la cea de-a XIII-a ediție a Festivalului SoNoRo
https://www.ziarulmetropolis.ro/efectele-secundare-ale-muzicii-la-cea-de-a-xiii-a-editie-a-festivalului-sonoro/

Astăzi începe cea de-a XIII ediţie a Festivalului SoNoRo şi anunţă pentru săptămâna ce urmează un program în care muzica de cameră invită la o descoperire a altor arte sau activităţi dedicate contemplării artistice.

Un articol de Petre Ivan|2 noiembrie 2018

Duminică, 4 noiembrie 2018, Festivalul SoNoRo propune un maraton concertistic și își invită publicul încă de la ora 11:00 dimineața, în mansarda Carului cu bere, pentru a descoperi o altă parte a acestei emblematice clădiri interbelice.

Concertul ce va avea loc aici poartă un nume pe măsura spațiului ce îl găzduiește – HANGOVER – și oferă un repertoriu potrivit începerii cu bucurie a unei frumoase duminici, din care nu poate lipsi „Suita în re minor pentru violoncel”, de Johann Sebastian Bach, sau cele trei madrigaluri pentru vioară și violă de Bohuslav Martinu.

Pentru după-amiază, un efect secundar preconizat al concertului ÉCOUTE, ÉCOUTE, ce va avea loc la Palatul Mogoșoaia, la ora 14:30, va fi desigur o plimbare prin grădinile regale, inspirată programul muzical ce cuprinde „Le jardin féerique” pentru pian la patru mâini și „Gaspard de la nuit, Trois poèmes pour piano d’aprés Aloysius”, de Maurice Ravel, alături de alte lucrări de Gabriel Fauré.

Pentru seara de duminică Festivalul SoNoRo propune expoziția Transfer de memorie a artistului Eugen Vuțescu, în spațiul Galeriei Halucinarium, unde va avea loc concertul VERTIGO. Programul cuprinde: Astor Piazzolla – „Histoire du Tango” (fragmente) pentru vioară și chitară, Ludwig van Beethoven – Serenada pentru trio de coarde în re major, Op. 8, și Jan Sibelius – Trio de coarde.

Luni, 5 noiembrie, după acest preaplin muzical duminical, publicul meloman bucureștean este invitat în catedrala Catedrala Sf. Iosif, unde va avea loc concertul FRUIT OF FAITH. Programul cuprinde lucrări de Domenico Scarlatti și Wolfgang Amadeus Mozart, dar și de compozitorul contemporan Arvo Pärt.

Accesul la acest concert este liber.

Marți, 6 noiembrie, la Sala Radio, va avea loc concertul SOMETHING BORROWED, SOMETHING BLUE, al cărui program cuprinde lucrări de Johannes Brahms, Ralph Vaughan-Williams, Manuel De Falla și Felix Mendelssohn-Bartholdy. Biletele pentru acest concert pot fi cumpărate de la casa de bilete a Sălii Radio.

Prima parte a Festivalului SoNoRo în București se va încheia miercuri, 7 noiembrie, în Aula Academiei de Studii Economice, unde, chiar sub marea frescă pictată de Cecilia Cuţescu-Storck, ce decorează Aula, publicul va asista la CHIAROSCURO, un concert ce are în program lucrări de Ludwig van Beethoven, Leo Brouwer, Serghei Rachmaninov, Alfred Schnittke și Dmitri Șostakovici.

Accesul la acest concert este liber.

Biletele pentru celelalte concerte pot fi achiziționate de pe site-ul Eventim (www.eventim.ro), din librăriile Humanitas și Cărturești, din magazinele Germanos, Orange, Vodafone și Domo.

Mai multe detalii pe www.sonoro.ro

***

Înființat în anul 2006, Festivalul SoNoRo a adus muzica de cameră în prim-planul vieţii culturale româneşti şi a inclus scena muzicală românească într-o reţea de festivaluri europene de înaltă ţinută. Pe lângă parteneriate regulate cu festivaluri din Italia, Letonia, Germania, Anglia, Austria, Israel şi Japonia, SoNoRo a concertat în unele dintre cele mai renumite săli din lume, cum ar fi Wigmore Hall din Londra, Konzerthaus din Viena, YMCA din Ierusalim şi Carnegie Hall din New York.

Platforma culturală SoNoRo include Festivalul SoNoRo (13 ani), SoNoRo-Inteferențe, programul de burse și workshop-uri pentru tineri muzicieni (12 ani), SoNoRo On Tour (11 ani), SoNoRo Arezzo (8 ani), SoNoRo Conac, seria de concerte estivale găzduite de clădiri de patrimoniu din România (6 ani).

Foto: SoNoRo – facebook

04
/07
/16

Între 23 septembrie și 1 octombrie 2016 Radio România organizează ediția a III-a a Festivalului Internațional al Orchestrelor Radio - RadiRo, singurul eveniment muzical internațional care își propune, din 2012, la fiecare 2 ani, să aducă în atenție profilul unic și excelența artistică a ansamblurilor simfonice radio din întreaga lume.

30
/06
/16

Summer Music Academy Sinaia, organizat de jmEvents, este un program internațional, constând într-o serie de master-classes la cele mai înalte standarde pentru vioară, violă, violoncel, flaut și muzică de cameră cu artiști de elită și profesori de la academii europene de prestigiu. A 5-a ediție, desfășurată la Sinaia, are loc în perioada 14 - 26 iulie.

27
/06
/16

Cu un program impresionant – Concertul nr.5 « Imperialul » și Simfonia nr. 7 de Bruckner -, Orchestra simfonică a Filarmonicii bucureștene, dirijorul german Gerd Schaller și pianistul israelian Alon Goldstein închid, joi 30 iunie și vineri 1 iulie, o stagiune care a cunoscut multe momente de vârf.

26
/06
/16

A fost idolul unei țări întregi. Adolescentele de la pension dormeau cu poza lui sub pernă, visând să devină artiste. „Prințul operetei românești” are astăzi bust în parcul Kisellef. O stradă din Bucureşti se numește „Nae Leonard” și un teatru din Galaţi îi poartă numele: Teatrul Muzical „Nae Leonard”.

24
/06
/16

Al Pacino, actorul în vârstă de 76 de ani, devenit o legendă a cinematografiei americane prin rolurile sale din filme precum "Nașul" sau "Scarface", se numără printre laureații celei de-a 39-a gale anuale a Kennedy Center Honors, cele mai prestigioase distincții culturale din Washington.

23
/06
/16

Am ascultat în ultimul timp mai multe discuri, semnate de nume dintre cele mai importante ale lumii interpretative contemporane. Și mi se pare esențial că fiecare dintre acești mari muzicieni spun prin înregistrările lor și o poveste interesantă pentru oamenii de astăzi; muzica, mai ales muzica clasică, nu este doar un prilej pentru clipe de liniște, ci și un pretext pentru a intra într-un univers destul de îndepărtat de obișnuitul nostru cotidian.

23
/06
/16

Omar Sosa va prezenta la Jazz Night Out cel mai nou disc al său, Ilé, o revenire muzicală la rădăcinile afro-cubaneze, pe scenă fiindu-i alături Leandro Saint-Hill -saxofon și flaut, Childo Tomas- bas și vocal, Ernesto Simson la tobe. Joi, 30 iunie, de la ora 20.00, la Sala Radio.

22
/06
/16

Pe 23 iunie, Asociaţia Culturală „Patrimoniu pentru Viitor” și Muzeul Național de Artă al României vă invită să petreceți noaptea magică a Sânzienelor în curtea de onoare a MNAR (Calea Victoriei nr. 49-53). Vor fi alături de noi Victor Rebengiuc, Irina Sârbu & Ethnotic Project, Liliana Iorgulescu, Mihaela Vosganian, Corul „Sound” condus de Voicu Popescu şi mulţi alţii.

21
/06
/16

Obiecte de artă realizate de Kurt Cobain, precum şi obiecte personale, vor fi expuse într-un viitor turneu al unei expoziţii dedicate acestuia. Arta lui Kurt Cobain a apărut pentru prima oară în documentarul din 2015 "Cobain: Montage of Heck", al cărui producător executiv a fost Frances Bean.