,,Eu când vreau să fluier, fluier” va fi difuzat, în premieră, la Pro Cinema
https://www.ziarulmetropolis.ro/eu-cand-vreau-sa-fluier-fluier-va-fi-difuzat-in-premiera-la-pro-cinema/

,,Eu cand vreau sa fluier, fluier”, este propunerea lui Cristian Tudor Popescu pentru ediţia din 20 aprilie a emisiunii CineTePrinde difuzată de Pro Cinema de la ora 22:00.

Un articol de Andrada Văsii|19 aprilie 2013

Filmul cel mai apreciat de publicul românesc în 2011, debutul în lung-metraj al lui Florin Șerban, ,,Eu când vreau să fluier, fluier”, este propunerea lui Cristian Tudor Popescu pentru ediția din 20 aprilie a emisiunii CineTePrinde difuzată de Pro Cinema de la ora 22:00.

Realizat după piesa cu același nume a Andreei Vălean, ,,Eu când vreau să fluier, fluier” a fost nominalizat pentru premiul Ursul de Aur la Festivalul de Film de la Berlin și a primit la același festival Marele Premiu al Juriului – Ursul de Argint. Propunerea României pentru cea de-a 83-a ediție a Premiilor Oscar, categoria ,,cel mai bun film străin”,  ,,Eu când vreau să fluier, fluier” a reușit să câștige atât publicul, cât și critica de specialitate.

Florin Șerban l-a ales pentru rolul principal pe George Piștereanu. Jumătate de an a durat ăasirea unei persoane potrivite pentru a-l interpreta pe protagonistul dramei. George Piștereanu nu avea, la acea vreme, nici un fel de experiență actoricească – era elev la ,,Dinu Lipatti’’, în clasa a XII-a.

Pentru personajele secundare au fost aleşi 14 deţinuţi din penitenciarele Tichileşti şi Craiova. Dintre acestia s-a distins prin naturalețea și charisma sa, Papan Chilibar, care a interpretat rolul lui Ursu’, însă acesta a decedat la puțin timp după ce a pășit pe covorul roșu de la Cannes.

,Eu când vreau să fluier, fluier este un film despre demnitate și dreptul la a doua șansă.

Cătălin Mitulescu,

producător

Drama semnată de Florin Șerban este însă și un film despre nevoia pur omenească de dragoste, care unora le-a fost refuzată.

Silviu (George Piștereanu) se afla de patru ani într-un penitenciar când află că mama sa, care și-a petrecut mult timp în Italia, s-a întors în țară și are de gând să-l ia pe fratele lui mai mic. Deși urmează să se elibereze peste două săptămâni, Silviu își dă seama că el trebuie să rezolve această problemă doar în cinci zile. Totul este dat peste cap în momentul când la penitenciar sosește, pentru practică, o frumoasă studentă (Ada Condeescu).

Foto credit: Eu când vreau să fluier, fluier

22
/06
/17

„Planeta Petrila” (din 23 iunie, în cinematografe) este un documentar în egală măsură fantastic și dureros de adevărat. Tânărul regizor Andrei Dăscălescu a dat – după „Consantin și Elena” – încă o capodoperă.

22
/06
/17

Vineri, 23 iunie, de la ora 19:00, Sala Eforie (Jean Georgescu) a Cinematecii Române din Bucureşti (Str. Eforie nr. 2) găzduieşte primul eveniment independent din cadrul programului de educaţie cinematografică, susţinut de susţinut de criticul, jurnalistul şi scriitorul Cristian Tudor Popescu, „Cinemateca pentru toţi”. Tema noii întâlniri este „Religia în cinemaul românesc”.

22
/06
/17

După ce primul sezon al serialului "Genius", realizat de National Geographic, i-a fost dedicat lui Albert Einstein, sezonul al doilea îl va avea ca subiect pe Pablo Picasso. "Genius" este serialul original cu cea mai mare audiență din istorie a canalului de educație științifică. În SUA serialul a avut în medie 1,8 milioane de spectatori pe episod, dar serialul a fost urmărit în întreaga lume de 45 de milioane de telespectatori.

21
/06
/17

Ultimul film al marelui regizor polonez Andrzej Wajda, "Imaginea de apoi", şi câştigătorul Ursului de Aur la ediţia din acest an a Festivalului de la Berlin, "Despre trup şi suflet", al cineastei maghiare Ildikó Enyedi, se numără printre atracţiile celei de-a patra ediţii a festivalului de film Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 20-23 iulie la Timişoara şi Gottlob.

21
/06
/17

Legendarul actor britanic Daniel Day-Lewis, care a făcut istorie câștigând trei statuete Oscar pentru cel mai bun actor, a surprins anunțând decizia sa de a părăsi definitiv platourile de filmare. Daniel Day-Lewis "nu mai lucrează ca actor", a declarat purtătoarea sa de cuvânt, Leslee Dart, într-un comunicat citat marți de revista de specialitate Variety.

20
/06
/17

Prima noapte/ First Night, scris și regizat de Andrei Tănase, se califică în cursa pentru nominalizările la Oscarul acordat celui mai bun scurtmetraj de ficțiune, ediția 2018, după ce a câștigat marele premiu al competiției internaționale la Festival International de Cine de la Huesca, ajuns la a 45-a ediție și încheiat la finalul săptămânii trecute în orașul spaniol.

18
/06
/17

Festivalul Internațional de Film NexT anunță o dezlănțuire de forțe mistice în #OrasulNexT. Creaturi fantastice, zâne și câteva vrăjitoare vor lua cu asalt oaza de natură din jungla urbană a Bucureștiului, cunoscută și sub numele de Grădina Botanică.

16
/06
/17

Editura Nemira publică în colecția Yorick de teatru și arte ale spectacolului cartea-eveniment a regizorului Lucian Pintilie, Bricabrac – o ediție revizuită și adăugită de autor. Volumul a fost declarat ”Cea mai bună carte străină” de Sindicatul Criticilor de Cinema din Franţa în 2010.

15
/06
/17

Între 15 și 18 iunie, o selecție de filme din programul Festivalului Internațional de Film Transilvania va rula la Cinema Elvire Popesco, în cadrul Retrospectivei TIFF la București.

11
/06
/17

Cea de-a 16-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) și-a desemnat câștigătorii, sâmbătă seară, pe 10 iunie, la Teatrul Național Cluj. Trofeul Transilvania, în valoare de 15.000 de euro, oferit de Staropramen, i-a fost acordat lungmetrajului Familia mea fericită/ My Happy Family, povestea georgiană regizată de Nana Ekvtimishvili și Simon Gross. Imaginea filmului este semnată de Tudor Panduru, prezent la eveniment. Gala de închidere, la care marele invitat a fost actorul Alain Delon, va fi difuzată duminică, 11 iunie, de la ora 21.10, pe TVR 1.