Drama semnată de regizorul Matteo Garrone, „Gomorra“, este propunerea lui Cristian Tudor Popescu pentru ediţia din 18 mai a emisiunii „CineTePrinde“, difuzată de Pro Cinema de la ora 22.45.
Un articol de Andrada Văsii|17 mai 2013
Drama semnată de regizorul Matteo Garrone, „Gomorra“, este propunerea lui Cristian Tudor Popescu pentru ediția din 18 mai a emisiunii „CineTePrinde“, difuzată de Pro Cinema de la ora 22.45.
Propunerea Italiei pentru cea de-a 81-a ediție a premiilor Oscar, la categoria cel mai bun film strain, „Gomorra“ este inspirat de romanul lui Roberto Saviano, „Gomorrah“. Dezvăluirile făcute de Saviano în roman și apoi în scenariul filmului au fost atât de aproape de realitatea activităților mafiote napoletane încât romancierul a primit mai multe amenințări cu moartea de la Camorra și a trebuit să trăiască apoi sub protecția permanentă a politiei.
Un film care are la bază fapte reale, nu ficțiune. O crimă o atrage pe alta. Fără remușcări. Strict afaceri.
Roger Ebert,
critic, jurnalist
Regizorul Matteo Garrone a trăit două luni în cartierul napoletan Scampia, supranumit și „paradisul drogurilor“, pentru a se documenta înainte de realizarea acestui film.
Drama reprezintă o privire asupra mafiei napoletane expusă în șase episoade care urmăresc evoluția unui personaj important al lumii interlope.
Personajele sunt formate din infanteria Camorrei, sindicatul crimei din Neapole, mai mare decât Mafia, dar mai puțin cunoscut, cu afaceri care se ridică la peste 250 de miliarde de dolari pe an. Finalul filmului sugerează că reconstrucția World Trade Center s-ar fi făcut și cu banii Camorrei.
Roger Ebert,
critic, jurnalist
Salvatore Abruzzese, Simone Sacchettino și Gianfelice Imparato sunt protagoniștii acestei drame câștigătoare a marelui premiu al juriului la Festivalul de Film de la Cannes și nominalizată la Globul de Aur, Cesar și Bafta, categoria cel mai bun film.