Eu și linia – ateliere de imaginație și mișcare pentru 8-100 de ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/eu-si-linia-ateliere-de-imaginatie-si-miscare-pentru-8-100-de-ani/

Institutul Prezentului organizează în perioada 30 mai – 2 iunie 2023 la Palatul Ștefania din Timişoara atelierul-joc „Eu şi linia”, care porneşte de la forme de bază (punctul şi linia) şi le transformă în spaţii şi mişcări.

Un articol de Petre Ivan|30 mai 2023

Peste 100 de elevi cu vârste cuprinse între 9-10 ani de la Liceul Teoretic Nikolaus Lenau, Școala Gimnazială nr. 30, Liceul Teoretic Babel și Colegiul Național Bănățean participă la sesiunile deschise școlilor în zilele de 30 și 31 mai. Pentru publicul larg interesat cu vârste între 8 și 100 de ani, participarea se face doar pe bază de înscriere la sesiunile din 1–2 iunie la https://forms.gle/XffHzzbnzvdF38ex9. Atelierul este susținut de artistele Mădălina Dan (coregraf) și Maria Mandea (artist vizual). O sesiune are durata de aproximativ 70 de minute.

Cu ajutorul unor elemente și instrumente simple, prin amplasarea într-un spaţiu dat și cu o serie de instrucţiuni de folosire, terenul de joc „Eu și linia” este activat de participanţii la atelier, care devin pe rând jucători și observatori, experimentând moduri în care mișcarea poate genera sens atât în acţiune, cât și în reprezentare vizuală.

Mădălina Dan este coregrafă, una din figurile artistice cele mai importante actuale ale scenei de dans contemporan din România. Este absolventă a Liceului de Coregrafie „Floria Capsali” din București și a Universităţii Naţionale de Artă Teatrală și Cinematografică din București – secţia coregrafie.

Maria Mandea este artistă și designer, iar mediul său de lucru este reprezentat de jocurile interactive. A absolvit Universitatea de Arhitectură și Urbanism București, departamentul de Design de produs.

Programul educaţional și de mediere „Te afli aici”, care include atelierele „Eu și linia”, parte a proiectului „Uncensored Act” organizat de Institutul Prezentului,  cuprinde ateliere și prezentări dedicate atât copiilor, tinerilor, cât și adulţilor, inspirate de practica și lucrările artiștilor, indiferent modul de expunere al acestora, fie el performativ, vizual sau în cărţi dedicate.

Urmărește pe rețelele de socializare Institutului Prezentului – Instagram și Facebook, pentru a fi la curent cu alte evenimente care discută rolul artei în societate.

Proiectul care face parte din Programul cultural național „Timișoara — Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte. Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

04
/11
/24

Centrul de Excelenţă în Arhitectură, Arte şi Audiovizual (C.E.A.A.A.), împreună cu Muzeul Național al Literaturii Române din Bucureşti, Ordinul Arhitecților din România – Filiala Teritorială București şi alte instituţii culturale partenere, prezintă proiectul expozițional, educațional și creativ intitulat „Bauhaus în linii de arhitectură”.

20
/10
/24

Vanner Collective prezintă la Galeria Galateca (str. C. A. Rosetti, nr. 2 - 4) rezultatele proiectului artistic multidisciplinar „Să Cunoști Lumea”, desfășurat pe parcursul anului 2024, în cadrul căruia, prin ateliere creative și de dezvoltare personală, sesiuni de terapie prin artă, educație vizuală și psiho-relațională și sesiuni de fotografie, echipa a căutat să apropie persoanele cu dizabilități de propria lor expresivitate și să extindă perspectivele publicului larg asupra formelor frumuseții și ale comunicării artistice.

16
/10
/24

Între 17 și 20 octombrie, HEI - House of European Institutes lansează la Timișoara expoziția „Între Ape (Waters of in-Betweenness)”, în cadrul căreia sunt reunite patru proiecte independente de cercetare artistică interdisciplinară care s-au aplecat pe parcursul anului 2024 asupra încrengăturii complexe de relații culturale, sociale, economice, ecologice și spirituale pe care le avem cu apele.

15
/10
/24

INTEROGATIE „O să mai existe natura?”, „Folosiți mai puțin plastic”, „Viața e prea scurtă ca să conduci mașini plictisitoare”. Iată câteva dintre dorințele așternute pe hârtie care fac acum obiectul unei expoziții inedite. Ea se poate vizita la Sala Mare a Institutului Cultural Român până pe 24 octombrie.

02
/10
/24

În cadrul proiectului artistic multidisciplinar Să cunoști lumea, Vanner Collective a propus o serie de activități menite să apropie persoanele cu dizabilități de propria lor expresivitate, de la ateliere creative și de dezvoltare personală, la terapie prin artă, educație vizuală și psiho-relațională, culminând cu sesiuni de fotografie menite să surprindă frumusețea și capacitatea de a inspira a participanților.