EUROPAfest 2022, 1 – 9 iulie – Cool jazz într-o vară fierbinte
https://www.ziarulmetropolis.ro/europafest-2022-1-9-iulie-cool-jazz-intr-o-vara-fierbinte/

Pe 1 iulie EUROPAfest#29 a debutat în forţă cu un duo de excepţie format din câştigătorii „Deutscher Rock und Pop Preis“, eveniment considerat Oscarul muzical al Europei. Opening Gala Concert i-a avut ca nume de afiş pe “Best guitarist” 2021 – Peter Autschbach | Germania şi “Best Voice” 2019 – Samira Saygili | Turcia, Germania, care au susţinut un concert de neuitat alături de artişti din Italia, Statele Unite şi Indonezia.

Un articol de Petre Ivan|5 iulie 2022

Următoarele două seri au adus pe scena Sălii Auditorium a MNAR concertele Summertime Jazz și Italian Jazz Night. Cinci trupe de jazz diferite ca stil și abordare muzicală au transformat o seară de vară obișnuită într-o explozie de bucurie și culoare, o îmbinare de sunete eclectice, reușind să transmită pasiunea jazz-ului fiecărui spectator. Comunicarea s-a făcut atât dinspre scenă către spectatori, cât și invers prin aplauze intense, bis-uri, zâmbete și felicitări.

4 iulie a fost dedicat workshop-urilor. Directorul JazzFM Bulgaria, dl. Svetoslav Nikolov, a prezentat o temă de mare interes mai ales în epoca digitalizării și a comunicării intense “Efficient communication with media and establishing an emotional bond with the audience” , în timp ce bateristul australian Steve Wright pregătise un workshop tematic cu abordări practice “Tips for Playing in a Jazz Rhythm Section”.

Între 4 și 8 iulie urmează o nouă serie de concerte Nothing but Jazz, It’s Jazz Time, Jazz a Perfect Day si Best of Jazz care îmbină recitalurile cu sesiunile de jam session, pentru ca pe 9 iulie să sărbătorim cei mai buni artiști ai acestei ediții în cadrul Galei EUROPAfest.

Luigi Gageos, director EUROPAfest: “Sunt mândru că sunt liderul unei echipe de oameni deosebiți, buni profesioniști și plini de entuziasm, cu care am reușit să creăm și în 2022 o ediție complexă. Am realizat un line-up cu artiști din 23 de țări, care livrează conținut jazz-istic divers, atât ca stil, cât și ca abordare. La EUROPAfest se poate asculta cool jazz, hard bop, modal jazz, free jazz, bepop, world jazz sau jazz fusion. Agenda festivalului a fost gândită de așa manieră încât să ofere un aha muzical cu fiecare ocazie. Muzicieni consacrați evoluează alături de tineri artiști promițători, în concerte savuroase și jam session-uri creative. Sunt recunoscător că putem aduce în București jazz de asemenea valoare care să prezinte tendințele și direcțiile marilor scene internaționale. Nu ratați ultimele zile ale festivalului !”

În 2005, EUROPAfest a fost primul eveniment din România căruia Casa Regala i-a acordat Înaltul Patronaj, iar din 2015 a fost inclus pe lista celor mai apreciate festivaluri din Europa, primind titulatura Europe’s Finest Festivals.

Mai multe detalii pe www.EUROPAfest.ro.
Bilete se pot achiziționa online prin rețeaua www.iabilet.ro

08
/09
/23

Seria Concertelor de la Ateneu continuă azi cu concertul Orchestrei de cameră Franz Liszt, de la ora 16:30, alături de dirijorul István Várdai și pianistul Pierre-Laurent Aimard. Lucrările incluse în programul concertului sunt compuse de György Ligeti, Béla Bartók și George Enescu.

06
/09
/23

În prag de toamnă iubitorii de operă şi operetă sunt invitaţi să se bucure de un eveniment de înaltă ţinută, în care muzica clasică, tradiţia şi eleganţa se îmbină pentru o experienţă unică şi memorabilă: MH Orchestra prezintă, în premieră, concertul de “De la Operă la Operetă”, o fascinată incursiune sonoră printre cele mai îndrăgite arii şi cele mai aplaudate duete, din lucrări ce se joacă cu casa închisă pe scenele din întreaga lume.

04
/09
/23

Care-i faza cu muzica, adolescenții, societatea? La aceste întrebări își propune să răspundă Arhiva de Sunet în noul sezon al podcastului Arhiva de Sunet – Arhiva ZET, derulat alături Asociația Minitremu și Studiourile Ferentari, ce explorează rolul muzicii în viața noilor generații, din perspectiva adolescenților și tinerilor din Timișoara și București

04
/09
/23

În cadrul Seriei Concertelor de la Ateneu are loc azi de la 17:00 al doilea concert al Orchestrei Cameristi della Scala, sub bagheta dirijorului Wilson Hermato, într-o formulă cu trei soliști: violoncelistul Daniel Müller-Schott și doi laureați ai Concursului Internațional George Enescu 2022, violonistul Ștefan Aprodu și pianistul George Todică.

02
/09
/23

Cum se simte Dora Gaitanovici după un concert bun? Parcă plutește. Mental, rămâne pe scenă multe alte zeci de minute după ce a coborât în lumea reală.