EUROPAfest 2022, 1 – 9 iulie – Cool jazz într-o vară fierbinte
https://www.ziarulmetropolis.ro/europafest-2022-1-9-iulie-cool-jazz-intr-o-vara-fierbinte/

Pe 1 iulie EUROPAfest#29 a debutat în forţă cu un duo de excepţie format din câştigătorii „Deutscher Rock und Pop Preis“, eveniment considerat Oscarul muzical al Europei. Opening Gala Concert i-a avut ca nume de afiş pe “Best guitarist” 2021 – Peter Autschbach | Germania şi “Best Voice” 2019 – Samira Saygili | Turcia, Germania, care au susţinut un concert de neuitat alături de artişti din Italia, Statele Unite şi Indonezia.

Un articol de Petre Ivan|5 iulie 2022

Următoarele două seri au adus pe scena Sălii Auditorium a MNAR concertele Summertime Jazz și Italian Jazz Night. Cinci trupe de jazz diferite ca stil și abordare muzicală au transformat o seară de vară obișnuită într-o explozie de bucurie și culoare, o îmbinare de sunete eclectice, reușind să transmită pasiunea jazz-ului fiecărui spectator. Comunicarea s-a făcut atât dinspre scenă către spectatori, cât și invers prin aplauze intense, bis-uri, zâmbete și felicitări.

4 iulie a fost dedicat workshop-urilor. Directorul JazzFM Bulgaria, dl. Svetoslav Nikolov, a prezentat o temă de mare interes mai ales în epoca digitalizării și a comunicării intense “Efficient communication with media and establishing an emotional bond with the audience” , în timp ce bateristul australian Steve Wright pregătise un workshop tematic cu abordări practice “Tips for Playing in a Jazz Rhythm Section”.

Între 4 și 8 iulie urmează o nouă serie de concerte Nothing but Jazz, It’s Jazz Time, Jazz a Perfect Day si Best of Jazz care îmbină recitalurile cu sesiunile de jam session, pentru ca pe 9 iulie să sărbătorim cei mai buni artiști ai acestei ediții în cadrul Galei EUROPAfest.

Luigi Gageos, director EUROPAfest: “Sunt mândru că sunt liderul unei echipe de oameni deosebiți, buni profesioniști și plini de entuziasm, cu care am reușit să creăm și în 2022 o ediție complexă. Am realizat un line-up cu artiști din 23 de țări, care livrează conținut jazz-istic divers, atât ca stil, cât și ca abordare. La EUROPAfest se poate asculta cool jazz, hard bop, modal jazz, free jazz, bepop, world jazz sau jazz fusion. Agenda festivalului a fost gândită de așa manieră încât să ofere un aha muzical cu fiecare ocazie. Muzicieni consacrați evoluează alături de tineri artiști promițători, în concerte savuroase și jam session-uri creative. Sunt recunoscător că putem aduce în București jazz de asemenea valoare care să prezinte tendințele și direcțiile marilor scene internaționale. Nu ratați ultimele zile ale festivalului !”

În 2005, EUROPAfest a fost primul eveniment din România căruia Casa Regala i-a acordat Înaltul Patronaj, iar din 2015 a fost inclus pe lista celor mai apreciate festivaluri din Europa, primind titulatura Europe’s Finest Festivals.

Mai multe detalii pe www.EUROPAfest.ro.
Bilete se pot achiziționa online prin rețeaua www.iabilet.ro

19
/08
/22

Două evenimente muzicale româneşti în Germania se vor petrece pe 20 şi 22 august, mai precis concertul susţinut de Orchestra Română de Tineret dirijată de Gabriel Bebeşelea pe 20 august, ora 11, la ElbPhilharmonie Hamburg, în cadrul Festivalului Schleswig-Holstein şi recitalul de pe 22 august, la ora 19, de la Ambasada României din Berlin, susţinut de violonistul Valentin Şerban şi violoncelistul Ştefan Cazacu – laureate în 2021 ai Concursului Enescu –, împreună cu pianistul Cristian Niculescu.

31
/07
/22

„Nu datorez nimic României, nu am fost susținută de acest stat sau de instituțiile lui niciodată în cariera mea, dimpotrivă eu am susținut muzicieni și colegi români, invitându-i în concertele și spectacolele mele, pe onorarii importante, în toată cariera mea“, scrie soprana Angela Gheorghiu într-o postare pe contul ei de Facebook.

21
/07
/22

Cea de-a IV-a ediție a Festivalului SoNoRo Musikland va avea loc în perioada 22-31 iulie 2022 și continuă să aducă în atenția publicului, ca destinații culturale, orașele Brașov și Sighișoara, dar și câteva sate pitorești din Transilvania, unele dintre ele aparținând patrimoniului universal celebrat la nivel internațional: Prejmer, Hălchiu, Criț, Meșendorf, Viscri și Prod.