Eva Yulin Shen, o pianistă celebră din Taiwan, alături de maestrul Horia Andreescu, la Filarmonica „George Enescu“
https://www.ziarulmetropolis.ro/eva-yulin-shen-o-pianista-celebra-din-taiwan-alaturi-de-maestrul-horia-andreescu-la-filarmonica-george-enescu/

Astăzi şi mâine (9 şi 10 mai 2019), de la ora 19.00, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu“, condusă de maestrul Horia Andreescu, va avea în program  uvertura operei Nabucco de Giuseppe Verdi, Concertul nr. 3, în do major, pentru pian şi orchestră, op. 26, de Serghei Prokofiev şi Simfonia nr. 2, în do major, op. 61 de Robert Schumann. Solistă în concertul lui Serghei Prokofiev va fi pianista Eva Yulin Shen, singura artistă care a primit şapte ani consecutiv distincţia „The Cultural Youth Ambassador Music Talent Awards“ acordată de guvernul taiwanez.

Un articol de Petre Ivan|9 mai 2019

Dirijorul Horia Andreescu și pianista Eva Yulin Shen se află la a doua colaborare.  După turneul de trei concerte, alături de Filarmonica „George Enescu” în Kuweit, dirijorul Horia Andreescu a susținut, în aprilie 2018, un concert extraordinar cu Wiener Kammer Orchester  la Municipal Cultural Centre din Taiwan.

În proiectul, intitulat Beethoven Experience, pianista Eva Yulin Shen, a intrepretat Concertul nr. 3 pentru pian și orchestră în do minor de Beethoven.

Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu“

9, 10 mai 2019,  Sala Mare, ora 19.00

Dirijor
HORIA ANDREESCU

Solistă
EVA YULIN SHEN

Giuseppe Verdi
Uvertura operei Nabucco

Serghei Prokofiev
Concertul nr. 3, în do major, pentru pian şi orchestră, op. 26

Robert Schumann
Simfonia nr. 2, în do major, op. 6

Despre Eva Yulin Shen

Pianista Eva Yulin Shen, născută în Taiwan, s-a dedicat studiului muzicii de la vârsta de şase ani, iar la 14 ani a susţinut recitalul său de debut. La Universitatea Naţională de Arte din Taiwan a studiat cu Mikhail Kollontay, continuând în 2006, la Universitatea din Montreal cu Dang Thai Son (cursuri de master), iar în 2015 a primit diploma de pianist concertist la Hochschule für Musik, Theater und Medien din Hanovra, la clasa lui Bernd Goetzke.

Eva Yulin Chen

Debutul său în calitate de solistă a avut loc în 2001, alături de Orchestra Naţională din Taiwan şi de dirijorul Tamás Gál, când a interpretat Concertul nr. 1 de Ceaikovski. Cariera sa a purtat-o în turnee în Franţa, Germania, Canada, Austria, Spania, Taiwan, iar în China a evoluat la Beijing, Wuhan, Xi’an, Qingdao, Lanzhou ca solistă a Orchestrei „Nouvelle Génération” din Montreal, alături de renumitul violoncelist Istvan Vardai.

Eva Yulin Shen a apărut ca solistă alături de Orchestra de Cameră din Viena, precum şi pe scene renumite precum Konzerthaus Berlin, Gasteig Munchen, Laeiszhalle Hamburg,  Sala Naţională de concerte din Taipei, Mozarteum Salzburg, Disney Hall din Los Angeles , Salle Pierre-Mercure din Montreal, Richard Jakoby Saal din Hanovra, la festivalurile Der Musikalische Sommer in Ostfriesland,  The International Holland Music Sessions şi Ameropa Chamber Music Festival din Praga. 4A concertat alături de Orchestra Naţională din Taiwan, Brandenburger Symphoniker, Wiener Kammerorchester, de orchestrele flarmonicilor din Sibiu, Iaşi, Xiamen şi Tainan.

În domeniul muzicii de cameră, se remarcă recitalurile susţinute în colaborare cu violinistul Feng Ning, cu Zadig Piano Trio, violoncelistul István Várdai, coregraful Shang-Chi Sun.

Debutul său discografic, realizat în 2014 la casa Bel Canto, a cuprins integrala Preludiilor de Scriabin şi a fost bine primit de critica de specialitate, fiind nominalizat în anul următor, în Taiwan, pentru Golden Melody Award la categoria Best Classical Album of the Year.

Eva Yulin Shen este câştigătoare a Artistic Talent Award, ediţia a 18-a, din partea Fundaţiei culturale ChiMei, a Medaliei de argint (Premiul I neacordându-se) la IX International Piano Competition of Escaldes Engordany din Spania şi a Premiului onorific la ediţia din 2013 a concursului de muzică rusă pentru pian desfăşurat la San Jose, SUA.

Artistasusţine frecvent cursuri de măiestrie şi prelegeri şi este adesea invitată să facă parte din juriile unor concursuri de specialitate. Este fondatoare şi director artistic al Festivalului şi Academiei internaţionale Zhuhai din China şi director muzical al Tainan Art Festival din Taiwan.

Despre Horia Andreescu

Horia Andreescu este dirijor principal al Filarmonicii „George Enescu” din București, orchestră pe care a dirijat-o prima oară în anul 1987. Până în 2010, pentru mai bine de 18 ani, a fost directorul artistic și dirijorul șef al Orchestrelor și Corurilor Radio România. În anii ‘80 și ‘90 a fost dirijor invitat permanent al unor importante ansambluri germane: Orchestra Radio din Berlin, Filarmonica din Dresda și Capela de Stat din Schwerin.

Horia Andreescu, Foto Virgil Oprina

Recunoscut mai ales pentru interpretările de referință ale capodoperelor lui Haydn, Beethoven, Berlioz sau Bartók și pentru relația privilegiată pe care o are cu superstarurile artei interpretative, Horia Andreescu este, în același timp, un remarcabil promotor al muzicii noi și al tinerelor talente. Este frecvent invitat să participe la jurizarea unor competiții internaționale, iar prin activitatea sa de profesor asociat al Universității Naționale de Muzică din București contribuie esențial la creșterea noilor generații de instrumentiști și dirijori.

De-a lungul timpului, a dirijat ansambluri de excepție precum Orchestra Gewandhaus din Leipzig, Capela de Stat din Berlin, Opera Comică din Berlin, Orchestra Simfonică din Londra, Filarmonica Regală din Londra, Orchestra Națională a Rusiei, Orchestra Simfonică BBC Scotland, orchestrele simfonice din Viena, Ierusalim, Rejkjavik, Alabama și Taipei, orchestrele radio din Viena, Leipzig, Hamburg, Köln, Copenhaga, Madrid, Katowice, Sofia și Ljubljana, cele trei ansambluri ale Radioului Olandez, orchestrele filarmonice din Amsterdam, Stuttgart, Budapesta, Johannesburg și Nagoya, orchestrele de cameră din Israel și Olanda, Orchestra Arenei din Verona, Collegium Musicum Copenhaga și ansamblul Modern din Frankfurt.

Una din inițiativele deosebite ale lui Horia Andreescu este imprimarea catalogului complet al creației simfonice enesciene, o premieră mondială apărută la Olympia în anii ’90 și reeditată de Electrecord în 2015. Această integrală fost primită cu admirație de critica muzicală și contribuie semnificativ la recunoașterea mondială crescândă a operei compozitorului nostru național. Pe lângă muzica lui George Enescu, care se bucură de un interes special din partea sa, Horia Andreescu a promovat consecvent și muzica românească contemporană prin numeroasele prime audiții, înregistrări și turnee pe care le-a realizat

Biletele pentru concertele simfonice se pot rezerva pe situl fge.org.ro începând cu ziua de luni a săptămânii respective, la ora 12:00.

Biletele se pot procura de la Casa de Bilete a Ateneului Român.

Plata doar in numerar.

Program: Marti – Vineri 12:00 – 19:00

Pentru rezervari accesati site-ul www.fge.org.ro

Foto: Eva Yulin Shen – facebook

08
/06
/16

Gheorghe Zamfir, Florin Călinescu, Bebe Cotimanis, Loredana Groza, Gabi Balint, Florin Dumitrescu, Mihai Margineanu şi Nicolae Furdui Iancu se numără printre vedetele care interpretează imnul suporterilor "Eu sunt 12!". Vineri, 10 iunie, începe Euro 2016, la care participă şi echipa naţională de fotbal a României. Cum v-a obişnuit, Ziarul Metropolis va avea o rubrică specială dedicată meciurilor turneului final din Franţa.

06
/06
/16

Vineri, 10 iunie (19.00), Orchestra Naţională Radio şi CRISTIAN MĂCELARU, dirijor asociat al Filarmonicii din Philadelphia, ii invită pe melomani la Sala Radio pentru a a un concert în care se va interpreta si celebra partitură Aşa grăit-a Zarathustra, semnată de Richard Strauss. Solistă va fi IOANA CRISTINA GOICEA, la vioară.

06
/06
/16

Joi, 9 iunie, ora 19.30 asociaţia Merci Charity Boutique organizează al doilea concert caritabil din seria de evenimente culturale în aer liber în grădina Muzeului Naţional George Enescu (Calea Victoriei, nr. 141). Va cânta Maria Răducanu. 

04
/06
/16

A mai rămas o lună până la ediția care marchează 20 de ani de Gărâna Jazz Festival cu 90 de artiști și 3 scene amplasate în vârf de munte. Ultimele confirmări din line-up-ul festivalului îl readuc în România pe Carlos Bica, cel mai prolific contrabasist portughez, alături de proiectul de succes AZUL (Frank Möbus și Jim Black).

03
/06
/16

Orchestra de Cameră Radio şi invitata ansamblului, soprana Veronica Anuşca, vă propun miercuri, 8 iunie (19.00) un concert de muzică barocă la Sala Radio, ce va reuni compozitori ca Bach, Corelli sau Händel.

02
/06
/16

Pe 22 iunie, Teodora Enache şi Benny Rietveld Quintet vor putea fi urmăriţi live într-un concert de excepţie ce se va desfăşura în Club Tribute. Show-ul anunţă lansarea celui mai nou album al artistei - „Transfiguration“ - produs de Benny Rietveld (basistul şi directorul muzical al trupei Santana) şi înregistrat împreună cu muzicienii americani care compun Benny Rietveld Quintet şi doi invitaţi.

01
/06
/16

În perioada 1-4 iunie 2016, Opera Comică pentru Copii organizează a doua ediție a Festivalului “Opera Copiilor”, în cadrul căreia sunt programate o serie de activități în aer liber, pentru întreaga familie, cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului. Evenimentele au loc în Parcul Herăstrău, la Muzeul Național al Satului “Dimitrie Gusti” și în Sala Mare a Operei Comice pentru Copii, fiecare zi din festival fiind completată cu un nou eveniment.

31
/05
/16

După un frumos recital cu sonatele lui Beethoven susţinut la finalul lunii mai, tânărul muzician MATEI VARGA, considerat a fi unul dintre cei mai mari pianişti români ai momentului, cu o frumoasă carieră internațională, vă invită din nou la Sala Radio, vineri, 3 iunie (19.00) la un concert 100% Brahms, pe care îl va prezenta alături de Orchestra Naţională Radio.

31
/05
/16

În perioada 1-4 iunie 2016, Opera Comică pentru Copii organizează a doua ediție a Festivalului “Opera Copiilor”, în cadrul căreia sunt programate o serie de activități în aer liber, pentru întreaga familie, cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului.

26
/05
/16

“Ca să fiu sincer, sunt foarte emoționat că voi cânta în București, consider că scoala românească de vioară este una dintre cele mai importante și știu că publicul are standarde înalte. Vreau să fac deci un concert foarte bun și sunt fericit că am această ocazie,” spune Ara Malikian. Peste doar câteva ore vom avea bucuria să-l vedem la Sala Radio pe  celebrul violonist spaniol de origine libaneză.

25
/05
/16

Apreciat peste hotare ca unul dintre cei mai mari pianişti români ai momentului, considerat de presa internaţională ca un continuator al tradiţiei stabilite de artişti de renume ca Dinu Lipatti sau Radu Lupu, MATEI VARGA este invitat marți, 31 mai (19.00) la Sala Radio, unde va prezenta o SEARĂ BEETHOVEN!

25
/05
/16

Astăzi, 25 mai, este ziua națională a Argentinei, această dată marcând finalul Revoluției din Mai (Revolución de Mayo, 1810), care a condus la separarea de Spania imperială.