Evenimente dedicate aniversării artistului George Löwendal. FNT 2017
https://www.ziarulmetropolis.ro/evenimente-dedicate-aniversarii-artistului-george-lowendal-fnt-2017/

Cu ocazia aniversării a 120 de ani de la naşterea lui George Löwendal – nume de referinţă al mişcării teatrale şi artistice româneşti – Festivalul Naţional de Teatru propune publicului interesat o serie de manifestări dedicate creaţiei acestui remarcabil artist.

Un articol de Petre Ivan|13 octombrie 2017

Trei evenimente care se doresc tot atâtea momente de reevaluare a unei creativităţi ce poate fi descifrată prin destinul şi opera lui George Löwendal – de la emigraţia din Rusia revoluţionară la completa sa integrare ca scenograf şi pictor în România postbelică.

Acestea sunt:

Löwendal: Emigrarea şi integrarea unui baron artist

Conferinţă susţinută de George Banu – sâmbată, 21 oct 2017, ora 17.00

Ioan Holender: despre operă şi scenografie

Conferinţă susţinută de Ioan Holender – vineri, 27 octombrie 2017, ora 17.00

În lumea personajelor lui Löwendal

Expoziţie-eveniment realizată de Fundaţia Löwendal în colaborare cu Muzeul Naţional de Artă al României și Muzeul Colecţiilor de Artă din București, în parteneriat cu Festivalul Naţional de Teatru.

Organizate în parteneriat cu Fundaţia Löwendal, evenimentele la care vă invităm vor avea loc la Muzeul Colecţiilor de Artă din București şi vor evoca mai întâi peregrinările dureroase ale destinului acestui emigrant cu genealogie princiară şi a progresivei lui integrări într-o cultură „de primire” – cea română.

Despre George Löwendal

Născut în 1897 la Sankt-Petersburg într-o familie nobilă, cu vechi rădăcini princiare daneze, George Löwendal ajunge în România după Primul Război Mondial printr-un accident al sorţii: intuind pericolul reprezentat de puterea comunistă ce a dat naştere Rusiei sovietice (căci tatăl său fusese un personaj activ pe lângă ţar în ultimele sale clipe), tânărul artist se va refugia strategic,din oraşul natal, la marginile imperiului noii Rusii de atunci – în Basarabia, la Soroca, în Bălţi – pentru ca mai apoi să îl regăsim într-un nou început de drum, la Cernăuţi.

Dar, diferenţă decisivă, după Primul Război Mondial regiunea aceasta frontalieră va fi afiliată României şi astfel, protejat de noul statut, Löwendal va schimba ţara fără a schimba teritoriul. El devine un „emigrant”, un artist rus afiliat României. Va poposi mai întâi la București (1921-1925) și se va stabili apoi, pentru mai bine de un deceniu, la Cernăuţi, unde va lucra ca pictor scenograf și director tehnic al nou înfiinţatului Teatru Naţional. Scenografiile sale cunosc o deosebită apreciere la Cernăuţi, sau la Timişoara, iar despre pictorul George Löwendal se vorbeşte ca despre unul din cei mai puternici artişti ai realismului românesc, pânzele sale fiind elogiate în epocă de critici de referinţă precum Ionel Jianu şi Ion Frunzetti.

Un emigrant ce şi-a găsit o patrie! Mă recunosc în el! Şi poate de aceea, dincolo, de operă, îl iubesc.”– exclama într-un articol din România Literară reputatul profesor și critic de teatru George Banu, care a acceptat invitaţia Festivalului Naţional de Teatru de a susţine conferinţa intitulată „Löwendal: Emigrarea şi integrarea unui baron artist”. Evenimentul va avea loc la Muzeul Colecţiilor de Artă – sâmbătă, 21 octombrie 2017, de la ora 17.00.

În seria de momente dedicate aniversăriilui George Löwendal, se înscrie și conferinţa „Ioan Holender: despre operă şi scenografie” – în care cunoscutul impresar și director austriac de operă originar din România, Ioan Holender, va face interesante referiri și trimiteri la creaţia lui Löwendal în calitate de scenograf și director de teatru. Evenimentul din ciclul Conferinţelor FNT va avea loc vineri, 27 octombrie, de la ora 17.00, la Muzeul Colecţiilor de Artă

Expoziţia „În lumea personajelor lui Löwendal“ este o expoziţie-eveniment a Fundaţiei Löwendal, care dorește să evidenţieze forţa creatoare cu care artistul a abordat în opera sa o multitudine de genuri și stiluri, de la proiecte scenografice avangardiste la portrete cu vână expresionistă, de la grafica de șevalet la afișe ce ilustrează interesul artistului pentru grafica publicitară, de la peisajele influenţate de lecţia impresionismului și postimpresionismului la pictura religioasă neobizantină.

Expoziţia poate fi vizitată și în perioada desfășurării Festivalului Naţional de Teatru, în spaţiile Muzeului Colecţiilor de Artă (Calea Victoriei 111, București).

Foto: – FNT 2017 – fnt.ro,

21
/12
/14

Spectacolul "Declick", cu Sabina Brânduşe şi Rareş Lucaci în distribuţie, ce spune povestea a doi tineri care în urma unei aventuri de o noapte ajung să formeze un cuplu, va avea premiera duminică, de la ora 20.00, la Teatru Roşu din Bucureşti.

20
/12
/14

Teatrul Metropolis a aniversat aseară șapte ani de la înființare, printr-o gală la care au participat nume importante ale scenei românești. Șapte tineri actori au primit ștafeta la de foști profesori și colegi de breaslă. În fruntea plutonului - Marius Manole.

20
/12
/14

În cadrul programului De Sărbători, la Nottara, Teatrul de pe Bulevardul Magheru întâmpină venirea iernii cu trei evenimente speciale: concertul Crăciunul altfel (regia: Alin Horia Mânzat), aniversarea celei de a 110-a reprezentaţii a spectacolului Scandal la Operă! de Ken Ludwig (regia: Petre Bokor), cu Mircea Diaconu în rolul principal, şi un moment festiv dedicat partenerilor, celor mai apropiaţi colaboratori şi angajaţilor teatrului.

19
/12
/14

Numită după unul din statele americane, trupa Oregon redesenează harta jazz-ului încă din anii ’70. Sunt prezenți în săli de concerte legendare precum Carnegie Hall, Lincoln Center sau Berlin Philarmonic Hall și scot împreună 30 de albume, trei dintre ele avându-l ca percuţionist pe Trilok Gurtu, unul dintre cei mai talentaţi şi inovatori instrumentişti. Pe 21 aprilie 2015 vor fi prezenți și la București, în cadrul Jazz Night Out.

19
/12
/14

Actorul Johnny Depp a invitat mulţi dintre prietenii lui apropiaţi pe insula sa privată din Bahamas în seara de Revelion, alimentând astfel din nou speculaţiile potrivit cărora starul american ar intenţiona să se căsătorească în cadrul unei ceremonii-surpriză.

19
/12
/14

George Harrison şi The Bee Gees se numără printre artiştii care vor fi premiaţi pentru întreaga activitate de către Recording Academy, organizaţie care acordă şi premiile Grammy, într-o ceremonie ce va avea loc în februarie cu o zi înainte de acordarea celor mai importante premii muzicale.

19
/12
/14

Spectacolele de teatru au împins convențiile tradiționale spre o nouă dimensiune. Textul este un pretext, iar tehnologia este folosită în fel și chip de către regizor în beneficiul actorului; și poate chiar spre deliciul spectatorului, care rareori observă aceste elemente, deși le simte.

19
/12
/14

CRONICĂ DE FILM Nimic nu părea să anunțe schimbarea de direcție. După ce a regizat două parodii reușite la filmele cu spioni și, în special, la seria cu James Bond și, ulterior, filmul de mega-succes „The Artist”, francezul Michel Hazanavicius se lansează în drama de război.

18
/12
/14

Cel de-al cincilea concert pe care celebrul violonist André Rieu îl va susține la București este programat pentru sâmbătă, 6 iunie 2015, în Piața Constituției. Biletele sunt disponibile începând de astăzi, 18 decembrie, de la ora 18.00, în rețeaua Eventim și prin partenerii autorizați.

18
/12
/14

Mircea Dinescu se află duminică, 21 decembrie, la Politică şi delicateţuri, faţă în faţă cu un personaj care îl cunoaşte... ca pe buzunarul lui! Actorul Mihai Bendeac îl înâlneşte pentru prima dată pe Mircea Dinescu, cel pe care îl imită constant în emisiunile sale de umor. Politică şi delicateţuri poate fi urmărită duminică, de la ora 15.25, la TVR 1, TVR HD, precum şi online, pe TVR+.

18
/12
/14

„Un ins colosal – abordează totul cu aceeaşi perfecţiune – în filosofie, muzică, artă dramatică”, așa îl descria pianista Cella Delavrancea, care l-a cunoscut pe I.L. Caragiale la Berlin. Pe de altă parte - un ins pasional, amorezat, cu ochii care-i fugeau după femei.