EverRestless, primul documentar de lungmetraj realizat de o echipă de români la Cercul Polar
https://www.ziarulmetropolis.ro/everrestless-primul-documentar-de-lungmetraj-realizat-de-o-echipa-de-romani-la-cercul-polar/

Trei tineri cineaşti vor realiza anul acesta o premieră pentru industria filmului românesc: un lungmetraj la Polul Nord, în Nord-Vestul Canadei.

Un articol de Liliana Matei|23 ianuarie 2020

Documentarul va prezenta cursa maratonistului Vlad Crișan Pop, în cadrul competiției 6633 Arctic ULTRA 2020 cu scopul de a strânge bani pentru 100 de burse educaționale oferite copiilor cu afecțiuni oncologice. Proiectul va fi realizat cu finanțare proprie și bani proveniți din donații și sponsorizări.

Filmările primului documentar de lungmetraj realizat în condițiile meteo extreme de la Polul Nord vor avea loc anul acesta, în perioada 27 februarie – 9 martie 2020. everRestless își propune să surprindă cele mai intense momente trăite de maratonistului Vlad Crișan Pop în timpul celui mai dificil ultramaraton din lume. Vlad participă în această aventură cu scopul de a asigura și anul acesta 100 de burse educaționale, în valoare de 600.000 de lei pentru copiii cu afecțiuni oncologice din familia MagiCAMP.

Plecarea pe traseu va avea loc din Eagle Plains (Yukon), pe 27 februarie 2020 și se va încheia la Tuktoyaktuk, în teritoriile de Nord-Vest ale Canadei. Lungimea totală a itinerariului este de 620 de kilometri, cu 4.000 de metri diferență de nivel. Anul trecut, în luna martie, după 35 de ore și 25 de minute, Vlad Crișan Pop a ieșit învingător al cursei scurte (de 193 km), în cadrul aceluiași ultramaraton.

În aventura din acest an, Vlad va fi însoțit de regizorul Sorin Florea, fotograful Adi Bulboacă și Tudor Petre, sound designer. Experiența trăită de Vlad în 2019 și mărturiile cu care s-a întors au inspirat scenariul acestui documentar. Fiind cunoscută ca cea mai dificilă cursă din lume, 6633 Arctic ULTRA este un test pentru depășirea multor limite fizice, dar și psihice, pentru întreaga echipă. Așadar, filmul documentar everRestless este în esență o călătorie în conștiința omului care intră în cursa pentru depășirea propriilor limite; despre puterea de a rezista a propriei minți atunci când realitatea se deformează.

Degerături și halucinații – printre cele mai mari provocări ale cursei

În ultramaratonul 6633 ARCTIC ULTRA, la fiecare pas, există riscuri greu de anticipat de către participanți, oricât de intense ar fi pregătirile pe care aceștia le fac înainte. Sportivii sunt adesea victime ale degerăturilor, se confruntă cu furtuni de zăpadă și temperaturi extrem de scăzute (de peste – 30 C) sau pot întâmpina probleme grave de vedere din cauza luminii reflectate de cristalele de zăpadă. Halucinațiile sunt o altă provocare pe care o au de trecut toți cei care se încumetă în această competiție, din cauza oboselii și a efortului cumulate pe traseu. După prima experiență avută în martie 2019 Vlad își amintește că mintea i-a jucat feste de mai multe ori: „În a doua noapte spre Ford McPherson, mă apropiam de finish-ul celor 193 km la 6633 Arctic Ultra 2019, când am auzit o mașină care se apropia de mine. Mergeam cu capul în pământ, eram foarte obosit și am fost acaparat de gândul de a renunța. Când mașina s-a apropiat de mine, am auzit o voce de bărbat: «dacă vrei, poți să renunți, nu mai trebuie să suferi. Poți să te oprești și te duc eu până în sat cu mașina». Gândul care m-a salvat atunci atunci și m-a determinat să continui a fost imaginea unui băiețel, pe care îl cunoscusem în tabăra copiilor cu afecțiuni oncologice. Băiatul și-a pierdut un picior în urma chimioterapiei, însă cea mai mare dorință a lui a rămas aceea de a putea alerga…mi-am amintit motivul pentru care am intrat în cursă și nu mi-am dat voie să abandonez. Când am deschis ochii, mașina și vocea nu mai erau.”

Pe durata competiției participanții trebuie să tragă în urma lor o sanie de 30 de kg, cu haine de schimb, alimente și câteva lucruri care să îi ajute să supraviețuiască pe cont propriu. În timpul cursei organizatorii nu le oferă acestora decât apă fierbinte pentru prepararea hranei.

Și pentru echipa de producție realizarea acestui documentar este o provocare în sine. Fiind vorba de un film independent, cheltuielile pentru realizarea lui provin din sponsorizări și donații iar echipamentele necesare deplasării sunt în curs de achiziționare pentru că suma totală nu este încă acoperită. Cei trei realizatori îl vor însoți pe Vlad Crișan Pop pe durata cursei însă îi vor urmări experiența de la distanță, din mașină, pentru că regulamentul interzice orice interacțiune cu participanții.

„Va fi o aventură în toată regulă să realizăm această filmare pentru că aparatura poate să cedeze în orice clipă din cauza temperaturilor foarte de scăzute. În plus, noi nu suntem sportivi de performanță și ne va fi destul de dificil să ne adaptăm condițiilor de la Polul Nord și în același timp să ținem pasul cu Vlad, personajul principal.

Avem în continuare nevoie de sprijin pentru că la rândul nostru trebuie să purtăm echipamente speciale, de iarnă extremă, iar cheltuielile cu aparatura necesară, cazarea, mâncarea, închirierea mașinii și combustibilul sunt foarte mari.” a declarat regizorul Sorin Florea.

Toți cei care doresc să susțină acest proiect pot dona sume de bani pe platforma https://www.sprijina.ro/cauze/everrestless2 sau direct în contul RO70BTRLRONCRT0467890701 deschis pe numele regizorului Sorin Florea, la sucursala Băncii Transilvania.

Cursa din 27 februarie 2020, începe la ora locală 10:00 și va putea fi urmărită și pe pagina:

https://www.facebook.com/everrestless.project

31
/07
/23

București, 27 iulie 2023 - Bucharest International Film Festival (BIFF) revine în capitala României pentru a XIX-a ediție care se va desfășura anul aceasta în perioada 15-22 septembrie, aducând în prim plan unele dintre cele mai captivante și inspirate filme din întreaga lume.

30
/07
/23

Asociația One World Romania şi centrul Mediawise Society duc educaţia media şi filmul documenar în mai multe biblioteci din România, activându-le ca hub-uri culturale și semnalând utilitatea lor ca noduri accesibile ale cunoașterii.

27
/07
/23

A 80-a ediţie a prestigiosului Festival de Film de la Veneţia se anunţă una promiţătoare, cel puţin pe hârtie: nume mari al cinematografiei mondiale concurează pentru Leul de Aur, iar secţiunile necompetiţionale includ la rândul lor cineaşti celebri.

27
/07
/23

August Film este o companie nouă de distribuție a cărei misiune este să aducă publicului din România filme care spun povești personale, filme care au curajul să vorbească despre subiecte incomode, păstrându-și în același timp abordarea umană, plină de emoții autentice, cu care te poți identifica ușor, filme care inspiră - pe scurt, filme pe care cineva le-ar recomanda oamenilor pe care-i iubește.

27
/07
/23

Festivalul Internațional de Film Independent ANONIMUL va fi deschis anul acesta de cel mai nou film al câștigătorului primului trofeu al său. În 2004, la prima ediție, filmul câștigător al competiției de lungmetraj era „Buongiorno, note” în regia lui Marco Bellocchio care revine pe marele ecran de la Sfântu Gheorghe, după douăzeci de ani, cu „Kidnapped” – povestea unui tânăr evreu răpit și convertit la catolicism în 1858.

25
/07
/23

De azi și până duminică, pe 30 iulie, poposește în Parcul Tăbăcăriei din Constanța, lângă Țara Piticilor, caravana Filme în aer liber și aduce publicului constănțean 6 proiecții în aer liber ale unor filme de Oscar, dar și spectacole de magie, percuție și pantomimă la care intrarea este liberă. Mai multe detalii se găsesc pe Facebook și pe https://filminaerliber.ro/.

25
/07
/23

Pe 19 iulie, sute de vedete din România au fost prezente la avanpremiera de gală a filmului Barbie distribuit la nivel național de Vertical Entertainment, producție care a pictat întreaga lume în roz. Evenimentul a avut loc la Cineplexx din Băneasa Shopping City și a adus o mică parte din Lumea Barbie, spre încântarea celor prezenți.

21
/07
/23

Creatrix Fama, organizatorul temerarului Film O’Clock International Festival desfășurat simultan în șapte țări aflate pe meridianul de 25 grade longitudine estică, anunță cu bucurie deschiderea înscrierilor pentru programul de mentorat "Her Story, Her Future". Acest program are ca scop sprijinirea și încurajarea femeilor din industria filmului, oferindu-le oportunitatea de a-și dezvolta abilitățile personale și profesionale într-un mediu sigur și susținător.

19
/07
/23

Festivalul Cinemascop vine agale cu a șasea ediție! Sunteți așteptați din nou în grădina de vară din Eforie Sud, între 1-6 august, cu filme, ateliere de creație pentru copii, dar și surprize, cum ar fi o petrecere silent disco. Ca de obicei, intrarea este liberă, iar grădina se deschide zilnic la ora 18:00.

19
/07
/23

Festivalul Ceau, Cinema! a sărbătorit zece ani alături de public şi invitaţi. Un cineconcert, cel puţin 30 de filme, întâlniri cu peste 20 de cineaşti din ţară şi străinătate, dezbateri, ateliere, o expoziţie aniversară şi o lansare de carte au făcut parte din programul ediţiei aniversare, care a avut loc între 12 şi 16 iulie la Timişoara.