„Exit: Și atunci am plecat”, un manifest împotriva violenței domestice, la Godot pe 20 iunie
https://www.ziarulmetropolis.ro/exit-si-atunci-am-plecat-un-manifest-impotriva-violentei-domestice-la-godot-pe-20-iunie/

Spectacolul are la bază textul „Exit, Pursued by a Bear“ al scriitoarei americane Lauren Gunderson, unul din cei mai jucaţi dramaturgi contemporani americani. Piesa este o comedie neagră, iar adaptarea românească, sub regia lui Laurenţiu Rusescu, conţine şi o serie de date referitoare la violenţa asupra femeilor în familiile din România, adăugând o dimensiune serioasă poveştii, devenind astfel şi un manifest împotriva violenţei domestice.

Un articol de Petre Ivan|20 iunie 2023

Oana Moșneagu și Denis Hanganu sunt actorii care dau viață personajelor principale, Ana și Dorin. Din distribuție fac parte și Teodora Dincă, Alex Popa și Răzvan Mândruță.

După ani de abuz, Ana este în sfârșit gata să scape de căsătoria ei cu Dorin. Cu ajutorul celor mai buni prieteni, Măriuca și Simon,  pune la cale un plan inspirat din Hamlet de William Shakespeare, în care personajul principal este forțat să își vadă faptele transpuse într-o  piesă de teatru pentru ca, în final, să își recunoască vina.

„Spectacolul „Exit. Și atunci am plecat” reprezintă un semnal de alarmă și în același timp, un puternic mesaj de susținere și încurajare pentru toate femeile de orice vârstă care au trecut prin momente în care s-au simțit abuzate emoțional sau fizic. Am acceptat acest proiect din prima, pentru că l-am luat ca pe o provocare, deoarece nu am mai făcut un astfel de personaj, așa că era o oportunitate să-mi măresc paleta de tipologii pe care le pot acoperi. Mai mult, se anunță a fi încă de pe atunci un subiect extrem de întâlnit în societatea românească. Cel mai greu este că sunt aproape tot spectacolul într-un scaun cu rotile și nu mă pot mișca, practic, mijloacele mele de expresie sunt limitate. Acest spectacol deschide minți, creează speranțe, oferă încredere. Asta încercăm noi să împărtășim cu voi timp de o oră și jumătate”, povestește Denis Hanganu.

„Cred că este o comedie neagră care poate căpăta forme diferite în funcție de spectator. Este un spectacol potrivit pentru orice zi a săptămânii, unde poți să vii să râzi și să te simți bine și, dacă vrei, să te emoționezi, să te revolți. Îmi place că trebuie „să-mi joc colegii” în scenele cu flashback-uri, trecând de la bărbatul agresiv și beat, la femeia ajunsă la capătul puterilor, la monoloage declamative”

Teodora Dincă, actriță

Piesa are un mesaj pozitiv, în final arătând că există viață normală și după o relație toxică, că există speranță și atunci când nu mai vezi decât întuneric înaintea ta și că ai dreptul să pretinzi egalitate în toate relațiile. Piesa este de asemenea și un omagiu adus prieteniei arătând cât de important este să te deschizi și să vorbești despre problemele tale.

Viziunea asupra piesei este una optimistă. Mi-aș dori o lume în care toate femeile să poată spune stop unei situații abuzive și să plece din primul moment, putând astfel să păstreze și o urmă de umor, chiar dacă negru, în această plecare. Am propus piesa din mai multe motive, unul personal și altele legate de calitatea textului și felul inedit – comedia neagră – prin care se transmite mesajul, acuratețea cu care se deschide situația, vârtejul de bine și rău care nu te aruncă în afară, ci teține mai bine. Mesajul piesei este, cred, cel mai bine subliniat într-o replică a personajului principal, Ana: „Vreau ca și căprioara aia mică să se întoarcă spre mârlanul care o vânează și să îi zică: Știi ceva?Nu mai vreau să fiu halca ta de carne”, povestește Laurențiu Rusescu, regizorul piesei. 

Spectacolul „Exit. Și atunci am plecat” va fi pus în scenă, recurent, începând cu data de 20 iunie, de la ora 20:00, la Teatrul Godot.

Biletele pot fi achiziționate aici.

Date despre violența în familie

Potrivit ultimului raport al Ministerului Public, doar în 2022, 1.478 inculpaţi au fost trimişi în judecată pentru cazuri de violență în familie.

În ceea ce privește violența față de partener, atribuită in principal relațiilor soț-soție, aceasta numără 303 victime, dintre care:

  • 38 victime ale omorului (23 decedate)
  • 215 victime ale lovirilor sau altor violenţe
  • 8 victime ale vătămării corporale şi vătămării corporale din culpă
  • 2 victime ale lovirilor sau vătămărilor cauzatoare de moarte
09
/12
/24

Alexandru Tomescu va interpreta vineri, 13 decembrie 2024 (19.00), la Sala Radio, celebrul Concert în re major pentru vioară și orchestră semnat de Beethoven, unicul concert pentru vioară creat de „titanul de la Bonn”.

09
/12
/24

Institutul Cultural Român de la Viena marchează în perioada 11 decembrie 2024-14 ianuarie 2025 împlinirea a 35 de ani de la Revoluția Română din 1989.

02
/12
/24

Scena intimă a Teatrului ACT va găzdui pe 7 decembrie un spectacol dedicat întregii familii, care-i reunește pe legendara actriță Alexandrina Halic și pianiștii Florian Mitrea și Daria Tudor. Artiștii vor împleti timp de aproape 100 de minute tâlcurile poveștilor narate live cu acordurile muzicii clasice adusă la viață prin intermediul pianului Steinway.

29
/11
/24

Printre evenimentele artistice speciale, dedicate întregii familii, în luna sărbătorilor de iarnă se regăsește în oferta culturală a Bucureștiului și „Poveste de decembrie”. Scena intimă a Teatrului ACT va găzdui pe 7 decembrie două reprezentații ale unui spectacol care împletește poveștile cu muzica clasică și care-i reunește pe legendara actriță Alexandrina Halic și pianiștii Florian Mitrea și Daria Tudor.

26
/11
/24

Pe 1 Decembrie, la ora 16.00, la Muzeul Teatrului Național „I.L. Caragiale” din București se va deschide o nouă expoziție dedicată lui Édouard de Max (1869-1924), actor român de renume internațional și societar al prestigioasei Comedii Franceze.