Expoziţia de pictură şi video-performance „Mimicry“, de Gabriela Stoica, vernisată la Veneţia
https://www.ziarulmetropolis.ro/expozitia-de-pictura-si-video-performance-mimicry-de-gabriela-stoica-vernisata-la-venetia/

Vernisajul expoziţiei de pictură şi video-performance „Mimicry” a Gabrielei Stoica, va avea loc miercuri, la ICR Veneţia.

Un articol de Andrada Văsii|1 iulie 2013

Vernisajul expoziţiei de pictură şi video-performance „Mimicry“ a Gabrielei Stoica, va avea loc miercuri, la ICR Veneţia.

Expoziția presupune o paralelă între studiul antropologic, social şi cultural al măştilor veneţiene din secolul al XVIII-lea şi practicile artistice vizuale contemporane.

Potrivit site-ului Institutului Cultural Român (ICR) din Veneţia, proiectul presupune o paralelă între studiul antropologic, social şi cultural al măştilor veneţiene din secolul al XVIII -lea şi practicile artistice vizuale contemporane, reunind o serie de lucrări de pictură și video-performance. Masca poate fi un ideal generat de societate – prin acțiunea de a deveni sau de a se identifica cu celălalt -, element de camuflare socială sau sexuală, depersonalizare sau obiect fetișist, notează Mediafax.

Noi perspective de analiză

Complexitatea tematicilor și metodologiilor în studiul culturii permite termenului de „mimesis“ să se detașeze de la înțelesul antic, modificându-l considerabil și oferindu-i noi perspective de analiză. Mimetismul sau mimema este definit ca fiind rezultatul unei acțiuni, iar mimesis, acțiunea în sine.

Astfel, artista încearcă să identifice ideile stereotipe condiţionate de societatea veneţiană despre feminitate şi să demonstreze posibilitatea oferită de carnaval, prin intermediul măştilor „Moretta” sau „Gnaga”, de afişare a oricărei personalităţi în societate. În acelaşi timp, încearcă să creeze o conexiune a individului cu diverse tipuri de personalitate, în funcţie de habitat, interpretând arhitectura lui Paolo Portoghesi din apartamentele din Santa Marinella (Roma, 1966).

Un artist cercetător

Gabriela Stoica este artist vizual și cercetător în domeniul artelor contemporane. A participat la diferite proiecte expoziționale personale și de grup. În prezent, ea este bursieră în domeniul artelor vizuale, cu o bursă de cercetare și formare postuniversitară „Nicolae Iorga”, la Institutul Cultural Român din Veneția, cu un proiect de cercetare teoretică („Abordări postmoderne ale conceptului de mimesis”), dar şi cu unul de creație artistică („Mimicry”).

Info:

Expoziţia va fi deschisă publicului zilnic, între orele 11.00 şi 19.00, în perioada 3 – 10 iulie, în Mica Galerie a ICR Veneţia, intrarea la eveniment fiind liberă.

Foto credit: Modernism.ro

30
/10
/19

Un film din Coreea de Sud premiat la Cannes, dar și filme experimentale de top, noi expoziții de artă contemporană, rafinamentul muzicii clasice și un roman din literatura scandinavă a momentului – vă prezentăm cinci dintre atracțiile culturale ale lunii noiembrie.

22
/10
/19

A treia lună de TAG YOUR IDEAS o prezintă pe scena alternativă a Control-ului, deschisă zilnic și aproape non-stop, pe artista Claudia Brăileanu. Una din exprimările cele mai reprezentative ale instalației Claudiei o reprezintă conceptualizarea pattern-ului, a acelui element de expresie formală, ce impune o reprezentare, prin repetiție, a unei autenticități.

19
/10
/19

Foaierul și holul Sălii Studio a Teatrului Odeon devin, pe timpul desfășurării FNT-29, spațiul unei expoziții despre arta și viața unui artist complex și plin de elaborate viziuni. Un demers care mizează pe informația intenționat-fragmentară, amestecată cu melancolie și decadență...

19
/10
/19

Duminică, 20 octombrie, de la 18.30, la TVR 3, în emisiunea „Vizual”, Marius Constantinescu vă invită la centrul BOZAR din Bruxelles, la deschiderea celui mai mare eveniment dedicat lui Brâncuşi în ultimii 20 de ani şi primul de acest gen din Belgia: expoziţia „Brâncuşi. Sublimarea formei”.

03
/10
/19

La început de octombrie, emisiunea „Garantat 100%” de la TVR 1 împlineşte 20 de ani. Realizatorul ei, Cătălin Ştefănescu, vine să-şi întâlnească telespectatorii cu ediţii în premieră, într-un decor complet nou, modern şi primitor în acelaşi timp. Noul Garantat 100% începe duminică, 6 octombrie, cu un dialog plin de substanţă cu psihoterapeuta Esther Perel.

26
/09
/19

Cea mai mare expoziție dedicată lui Nicolae Tonitza, instalații imersive create special pentru eveniment și 4 pavilioane noi de artă, cu opere în valoare de peste 15 milioane de euro. Pavilionul de Artă București — Art Safari își deschide porţile în perioada 27 septembrie - 6 octombrie 2019, în Palatul Oscar Maugsch BCR, din Piața Universității.

19
/09
/19

Joi, 19 septembrie, începe la Sfântu Gheorghe (Covasna) Festivalul de Arte Contemporane pulzArt, un prilej foarte bun pentru cei care nu și-au făcut încă planuri pentru weekend să își facă spontan o bucurie. Frumusețea locului și a împrejurimilor este completată de pulzArt, un festival care oferă șansa iubitorilor de artă și frumos de a veni în contact cu ce mai e nou, care sunt formele de exprimare artistică la zi, care sunt tendințele în diferite domenii artistice și ce îndrăgește publicul de afară. 

16
/09
/19

Românii iubesc arta, dar de la distanță. Peste 7 din 10 adulți români regretă că nu și-au dezvoltat pasiunile artistice din copilărie, deși consideră că ar fi putut să le transforme într-o meserie, conform unui studiu național realizat  pe un eșantion reprezentativ de peste 1.400 de persoane. Motivul care i-a determinat să renunțe la pasiunea lor este de natură financiară.