Expoziţia „Good Girls“ va fi prezentă la MNAC până în luna septembrie
https://www.ziarulmetropolis.ro/expozitia-good-girls-va-fi-prezinta-la-mnac-pana-in-luna-septembrie/

„Good Girls“, o expoziţie de artă „gender“, va fi prezentată la Muzeul Naţional de Artă Contemporană (MNAC) din Bucureşti, până la sfârşitul lunii septembrie.

Un articol de Andrada Văsii|28 iunie 2013

„Good Girls“, o expoziţie de artă „gender“, va fi prezentată la Muzeul Naţional de Artă Contemporană (MNAC) din Bucureşti, până la sfârşitul lunii septembrie.

Printre artistele care îşi vor expune lucrările se numără Geta Brătescu (foto sus), Nina Arbore, Irina Broboană şi Suzana Fântânariu.

„Good Girls“ este o expoziţie internaţională care oferă o perspectivă largă asupra artei contemporane produse de femei, potrivit site-ului Institutului Polonez din Capitală.

Titlul prozaic „Good Girls“ este inspirat de două proiecte curatoriale precedente: readuce în discuţie sintagma „bad girls“, introdusă de Marcia Tucker în anii 1990, moment de relaţionare cu artistele şi curatoarele din America influenţate de feminism; cealaltă referinţă este legată de expoziţia „No More Bad Girls?“, prezentată la Viena în 2010, care investiga geografii alternative şi identităţi culturale multiple centrale în epoca globalizării, notează Mediafax.

Expoziții dedicate artei feministe

Începând cu anii ’90, artiste şi curatoare din România au iniţiat câteva expoziţii mai mici dedicate artei realizate de femei şi artei feministe. Expoziţia „Good Girls“ reprezintă un eveniment internaţional major de tip muzeal şi se va concentra asupra unor aspecte legate de producţia artistică a femeilor în jurul a trei nuclee: memorie, dorinţă şi putere. Artistele participante în mare parte trăiesc şi lucrează în Europa, jumătate dintre acestea reprezentând România.

Lucrări poloneze

De asemenea, expoziţia va cuprinde lucrările artistei poloneze Katarzyna Kozyra. Acesta a studiat în cadrul Departamentului de Germanistică al Universităţii din Varşovia, între anii 1985 şi 1988, apoi sculptura, la Academia de Arte din Varşovia. După terminarea studiilor, în 1993, a renunţat la practicarea sculpturii în favoarea fotografiei, a instalaţiei video şi a performance-ului. În 1997, revista Polityka i-a acordat Paşaportul Politicii – premiul pentru cel mai promiţător artist polonez.

Curatoarea expoziţiei este Bojana Pejić, iar Olivia Niţis este curator asistent. Nina Arbore, Ana Bănică, Ethel Băiaş Lucia Dem Bălăcescu, Biroul Melodramatic, Geta Brătescu, Irina Broboană, Ioana Ciocan, Alexandra Croitoru, Suzana Dan, Cristina David şi Corina Ilea sunt câteva dintre artistele din România care vor prezenta lucrări la expoziţia „Good Girls“.

Foto credit: ICR

13
/08
/15

La Institutul Henry Moore din Leeds se deschide, astăzi, 13 august, cu sprijinul Institutului Cultural Român din Londra, o amplă retrospectivă Paul Neagu, incluzând peste 120 de opere ale artistului, de la desene, grafică și sculpturi sau instalații până la creații poetice și filme.

07
/08
/15

Astăzi obişnuim să purtăm masca potrivită. Interesul pentru mimică, pentru figură şi mască pare să se disipe tot mai mult în contemporan. Poate că s-a transfigurat în performance, s-a transmutat în multi-medialitatea spectacolului contemporan, pe o scenă unde se tinde către spargerea celui de-al patrulea perete. O scenă unde se cere tot mai mult integrarea publicului printre actori şi unde interactivitatea este importantă.

01
/08
/15

Născut pe 31 iulie 1952 la la Târgu-Jiu (dar trecut în acte pe 1 august), Horaţiu Mălăele a jucat în zeci de piese de teatru şi filme, a regizat cu aceeaşi pasiune şi este un talentat autor de caricaturi şi picturi.

01
/08
/15

Arta urbană transformă spațiul din București Mall: doi tineri artiști vor aduce spiritul street-art-ului în fashion mall-ul bucureștenilor. Timp de o săptămână, vizitatorii pot urmări cum prinde contur o pictură de mari dimensiuni pe unul dintre pereții de interior ai primului centrul comercial modern din România. 

22
/07
/15

AMURAL, primul festival dedicat artelor vizuale contemporane din România, va transforma, la începutul lunii septembrie, promenada După Ziduri în cel mai animat loc din Brașov, ocupând fortificațiile medievale, pădurea Warthe și pârâul Graft. Festivalul se va desfășura în perioada 4-6 septembrie.

13
/07
/15

Miercuri, 15 iulie 2015, începând cu orele 20.00, în cadrul workshop-ului de tatuaje deschis publicului la galeria de artă ArtXpert din Bucureşti, doi faimoşi tatuatori români – Dragoş şi Bogdan Macavei - premiaţi 3 ani la Tattoo Convention Bucharest, vor realiza la faţa locului un tatuaj, vor explica şi demonstra tehnica de realizare a unui tatuaj.

08
/07
/15

Pentru aceia dintre voi dornici să se simtă ca în vacanță în mijlocul unui București agitat, Fundația Calea Victoriei a pregătit în luna iulie peste 20 de cursuri și evenimente culturale. Petrece câteva ore deconectat de zumzetul urban și pășește în casa cochetӑ şi rӑcoroasӑ din Popa Soare, nr. 40, unde vara are aromă de artă, creativitate și conversație bunӑ.