Expoziția „Regina Maria – Mama Regină” la Centrul Cultural Expo Arte
https://www.ziarulmetropolis.ro/expozitia-regina-maria-mama-regina-la-centrul-cultural-expo-arte/

Pentru a marca 145 de ani de la naşterea Reginei Maria a României, Primăria Municipiului Bucureşti prin Centrul Cultural Expo Arte organizează expoziţia „Regina Maria – Mama Regină”.

Un articol de Liliana Matei|7 decembrie 2020

Evenimentul își propune să ilustreze personalitatea legendarei suverane, cea care continuă să ne dăruiască lecții despre frumos, diplomație, sacrificiu, curaj, patriotism. Expoziția poate fi vizitată la sediul Centrului Cultural Expo Arte în perioada 7 decembrie 2020 – 15 ianuarie 2021.

Regina Maria a scris proză, poezie, literatură pentru copii, memorii, articole de ziar. A pictat, a desenat, a decorat interioare și grădini, în 1918 fiind aleasă membru corespondent al Académie des Beaux-Arts din Paris. A fost pe front și în spitale, a încurajat și a îngrijit răniți, a făcut impresionante acte de caritate, a creat o reţea de spitale, orfelinate, un serviciu de ambulanță. A contribuit fundamental la înfăptuirea Marii Uniri și la recunoașterea ei, devenind un simbol național. A trecut din istorie în legendă. A fost numită de popor „Mama răniților”, „Mama Regina”, „Regina soldat”. După 1918, țăranii din Transilvania i-au spus „împărăteasa tuturor românilor” și i s-au închinat. S-a identificat cu năzuințele lor, le-a purtat straiele cu noblețe și asumare, transformându-le în veșminte regale.

Dacă Reginei Elisabeta i se datorează crearea unui stil național de curte, Regina Maria a fost cea care a creat un stil vestimentar propriu, purtând eclectic piese de port tradițional într-o manieră originală și devenind un adevărat icon, sursă inepuizabilă de inspirație pentru doamnele și domnișoarele de atunci și de acum.

Demersul nostru expozițional dorește să ilustreze faptul că există un „stil Regina Maria” care, asemenea stilului victorian, ar trebui documentat, studiat, predat. În acest sens, vor fi expuse piese din colecția Iuliei Gorneanu.

Expoziția este completată de planșe cu fotografii inedite, documente, acuarele și lucrări grafice reprezentative ale Reginei Maria, ce creează un parcurs istoric documentat de prof. Sorin Mărgărit, doctorand al Facultății de Istorie.

Expoziția „Regina Maria – Mama Regină” poate fi vizitată la sediul Centrului Cultural Expo Arte, din strada Batiște nr. 14, în perioada 7 decembrie 2020 – 15 ianuarie 2021, de luni până vineri, între orele 10.00-17.00.

Expoziția se va desfășura respectând toate normele igienico-sanitare în vigoare, astfel că publicul este invitat să își programeze vizita în avans la numărul de telefon 0739 846 534 sau la adresa de e-mail [email protected]. Accesul este gratuit.

Mai multe detalii și fotografii găsiți pe site-ul expoarte.ro.

18
/08
/14

Actorul Corneliu Dan Borcia, care a fost directorul Teatrului Tineretului Piatra-Neamţ în perioada 1995 - 2001, a murit, duminică, la vârsta de 71 de ani, după o lungă suferinţă, acesta urmând să fie înmormântat marţi, la Cimitirul "Eternitatea" din Piatra Neamţ.

18
/08
/14

Lungmetrajul "Remote Control", de Byamba Sakhya, a câştigat marele trofeu la cea de-a 11-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Independent Anonimul, care s-a desfăşurat între 12 şi 17 august, în Bucureşti, la arena Verde Stop şi Cinema Studio.

17
/08
/14

A treia şi a patra zi a Festivalului RadiRo aduc la Bucureşti unul dintre cele mai vechi şi prestigioase ansambluri simfonice radio din Europa: Orchestra Simfonică Radio din Praga! Cu o istorie care se confundă cu începuturile radiodifuziunii din Cehia, fondată în 1926, Orchestra Radio din Praga va concerta luni, 22 septembrie, şi marţi, 23 septembrie, la Sala Radio.

17
/08
/14

MARI FILME ROMÂNEȘTI UITATE Realizat într-o libertate mult mai mare pentru televiziunea iugoslavă în 1978, „Salonul nr. 6”, după scrierea omonimă a lui Anton Cehov, este denunţarea directă a sistemului totalitar pe care Lucian Pintilie nu a putut-o pune în practică în România.

16
/08
/14

Casa de Producţie TVR a programat luni, 18 august, de la ora 21.10, la TVR 2, un spectacol din Arhiva de Aur a Televiziunii Române, în regia artistică a lui Dominic Dembinski. Astfel, Teatrul Naţional de Televiziune prezintă luni, la TVR 2, spectacolul „Conu Leonida faţă cu reacţiunea” de I.L. Caragiale (premiera tv: 1992).

15
/08
/14

Alexandra Penciuc și Mariana Cămărășan, regizoarele spectacolului de teatru independent "Cui i-e frică de Virginia Woolf?", care se joacă de șapte ani cu aceeași distribuție, vorbesc despre descoperirile de care au avut parte lucrând împreună, despre transformările spectacolului și despre lucrurile care îi mențin vie energia.