Expoziția „Reprezentări feminine în arta românească”, la Muzeul Național Cotroceni 17 februarie – 3 aprilie 2022
https://www.ziarulmetropolis.ro/expozitia-reprezentari-feminine-in-arta-romaneasca-la-muzeul-national-cotroceni-17-februarie-3-aprilie-2022/

Muzeul Naţional Cotroceni, în parteneriat cu Societatea Colecţionarilor de Artă din România, invită publicul, în perioada 17 februarie – 3 aprilie 2022, în Spaţiile Medievale, să viziteze expoziţia „Reprezentări feminine în arta românească”, un elogiu adus femeii, conturată prin mijloacele de exprimare specifice artelor plastice.

Un articol de Petre Ivan|17 februarie 2022

„Prilejul acestei expoziții propune perspective multiple de reprezentare, înțelegere și interpretare ale artei românești din secolul XX până în secolul XXI, care pot fi urmărite atât din punctul de vedere al artistului, al colecționarului dar și al tematicilor selecției curatoriale. Expoziția etalează curatorial lucrări mai puțin cunoscute sau rar expuse din colecția Muzeului Național Cotroceni dar și din peste 29 de colecții private”, arată istoricul de artă Cosmin Năsui, curatorul expoziției.

Nume celebre ale artei clasice şi contemporane româneşti – Nicolae Grigorescu, Nicolae Tonitza, Theodor Aman, Iosif Iser, Camil Ressu, Milița Petrașcu, Ștefan Vasile, Michaela Nica Crăciun, Puia Hortensia Masichievici, Sofia Uzum, Rodica Maniu, Nicolae Vermont, Frederic Storck, Costin Petrescu, alături de alţi artişti remarcabili – aduc în fața vizitatorilor, prin acest proiect expozițional, portrete de femei, ipostaze ale nudului feminin, femeia în contextul lumii rurale, dar și protagonistă pe scena urbană, precum și imagini ale maternității.

Expoziția „Reprezentări feminine în arta românească” este deschisă publicului până pe 3 aprilie 2022 și poate fi vizitată de marţi până duminică, în intervalul orar 9.00-17.00. Vizitarea se face pe bază de programare, la adresa de e-mail [email protected] sau la numerele de telefon 021.317.31.07 / 0725.518.381, doar cu respectarea măsurilor speciale care au ca scop prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2.

28
/05
/15

Într-o zi de 28 mai (1999), după 22 de ani de lucrări de restaurare, capodopera lui Leonardo da Vinci, Cina cea de Taină, era expusă din nou publicului. Vizitatorii au obligația de a privi de departe pânza și nu pot rămâne în faţa tabloului mai mult 15 minute.

26
/05
/15

Academia Motanov organizează în perioada 18 iunie – 13 iulie, la București, un atelier de artă video cu mobilul pentru liceenii din familii cu venituri modeste. Atelierul de artă video este susținut de artistul Regele IONESCU și are două întâlniri pe săptămână, luni și joi de la 11:00 la 12:30, timp de 4 săptămâni.

19
/05
/15

Statui vivante și spectacole stradale din 9 țări vor umple străzile Clujului între 22 și 24 mai, la cea de-a 8-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru Experimental Man.In.Fest. Printre invitații de top ai festivalului se numără campionii mondiali ai statuilor vivante, olandezii de la Beeldje Living Statues și fostul campion european al performance-urilor de același fel, Damian McKinnon.

07
/05
/15

În perioada 8-17 mai se desfășoară cea de-a cincea ediție a Zilelor Culturii Japoneze, eveniment organizat de Centrul de Studii Româno-Japoneze ”Angela Hondru” (CSRJ-AH), împreună cu Universitatea Româno-Americană din București, Otaku Festival, Cavaler Aikido Club și HaramichiRO.

05
/05
/15

Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" din Bucureşti sărbătoreşte 79 de ani de la înfiinţare printr-o serie de evenimente, între care se numără expoziţii, colocvii, recitaluri folclorice, târguri de meşteri populari, dar şi un Festival al culturii thailandeze.