Expoziția „Tania Mouraud – OTNOT”, se deschide la București
https://www.ziarulmetropolis.ro/expozitia-tania-mouraud-otnot-se-deschide-la-bucuresti/

Expoziţia Tania Mouraud – OTNOT, ce se va desfăşura la galeria Eastwards Prospectus între 19 mai şi 31 iulie, debutează deja în spaţiul urban prin intermediul a numeroase panouri publicitare din Bucureşti. Expoziţia va fi deschisă între 19 mai şi 31 iulie 2016.

Un articol de Liliana Matei|17 mai 2016

Vernisajul va avea loc pe 19 mai, de la ora 19.00, la Eastwards Prospectus din str. Plantelor nr. 50. Capitalei îi vor urma Bacău, Iași, Buzău, Sibiu, Pitești, Cluj și Roman, orașul natal al tatălui Taniei Mouraud. Pornind de la un vers de Benjamin Fondane (B. Fundoianu), artista franceză stabilește o interacțiune cu trecătorii prin această intervenție urbană, cu scopul de a sublinia responsabilitatea individuală a oamenilor de a-și asuma o poziție și de a lua atitudine. Este pentru prima dată când Tania Mouraud intervine simultan pe billboard-uri din mai multe orașe.

Figură majoră a artei contemporane, Tania Mouraud va avea la Eastwards Prospectus prima sa expoziție personală în România. Desfășurată pe ambele etaje ale galeriei, Tania Mouraud – OTNOT include opere de fotografie, video, sunet și digitale. Ele dezvăluie câteva dintre preocupările principale ale artistei: raportul de forțe care se stabilește între om și natură în prezent, responsabilitatea pe care o avem cu toții față de mediul înconjurător, dar și responsabilitatea artistului în societate. Titlul expoziției este preluat din celebrul poem „De rerum natura (On the Nature of Things)”, al lui Lucrețiu, și reprezintă o metaforă pentru mizele contemporane privind salvarea speciei umane.

Printre fotografiile din expoziție se numără cea mai recentă serie, Balafres (răni deschise), realizată în situri deschise de extracție a lignitului din Germania. Introducându-ne în inima acestor locuri, artista aduce în discuție tema metamorfozelor din peisajele lumii de azi și a impactului uman asupra mediului înconjurător.

Totodată, publicul va putea vedea, în premieră, cea mai recentă instalație video a Taniei Mouraud. Intitulată Pandemonium, aceasta face trimitere la anxietățile umane față de moartea invizibilă, generată de poluarea de la nivel global.

Prin intervenția simultană în mai multe orașe din România, bazată pe versul „CRIERTOUJOURSJUSQUALAFINDUMONDE” al lui Benjamin Fondane (B. Fundoianu), intelectual născut la Iași și naturalizat în Franța, Tania Mouraud extinde mesajele expoziției în spațiul urban.

Expoziția de la Eastwards Prospectus are loc la mai puțin de un an după o amplă retrospectivă dedicată Taniei Mouraud de Centre Pompidou-Metz. Alte expoziții personale importante din perioada recentă au fost: Ad Nauseam la Mac/Val, Vitry-sur-Seine (Franța), Exhausted Laughters la Musée d’Art Moderne de Saint-Etienne Métropole (Franța) și J’entends les trains depuis toujours/I keep hearing the trains for ever la Slought Foundation, Kimmel Center și Art Alliance, Philadelphia (SUA).

Lucrările Taniei Mouraud se află în colecțiile multor instituții prestigioase, printre care Musée d’Art Moderne de la Ville de Paris, Centre Georges Pompidou, Paris, Musée Carnavalet, Paris, CAPC Musée d’art contemporain de Bordeaux, Musée d’Art Moderne, Saint-Etienne, Musée d’Art Moderne et Contemporain, MAMCO, Geneva și Museum of Modern Art, Arnhem.

Artistă imposibil de încadrat într-un curent, Tania Mouraud (născută în 1942) are o operă polimorfă, într-o continuă evoluţie din anii 1960, când a început să lucreze. Prin pictură, fotografie, instalații, performance-uri, video sau sunet, ea a explorat relația dintre artă și legăturile sociale și a cercetat condiția umană în jurul unor teme importante. Tania Mouraud a propus adăugarea unei camere de meditaţie în toate apartamentele (1968). Pe panouri publicitare din Paris și-a declarat dezaprobarea faţă de societatea care încurajează consumul în detrimentul individului (1977). A investigat limitarea percepţiei prin crearea de „mots de forme” (cuvinte de formă) (1989). Din 1998 lucrează cu fotografie, sunet și video pentru a examina diverse aspecte ale istoriei și ale vieţii.

16
/12
/22

Sticla, lemnul, metalul și lutul au fost în această toamnă super-puterile a 24 de tineri adolescenți din Ucraina, care au participat la proiectul artistic „Rădăcini și visuri”, a doua etapă din cadrul „𝐎𝐩𝐞𝐧 𝐌𝐮𝐬𝐞𝐮𝐦𝐬 𝐎𝐩𝐞𝐧 𝐇𝐞𝐚𝐫𝐭𝐬”, derulat de asociația culturală Câte-n lună și-n mansardă.

07
/12
/22

În perioada 19.09.2022 – 18.04.2023, Asociația Entuziart își deschide din nou inimile copiilor din Școala Profesională Specială Sf Nicolae” din București oferindu-le acestora 232 de ore gratuite de art terapie prin pictura si dans, ateliere de fotografie si posibilitatea de a își expune creațiile in cadrul unei expoziții de arta ce va avea loc in luna aprilie 2023 si va marca încheierea proiectului.

02
/12
/22

Academia Română prin Secția de arte, arhitectură și audiovizual, în parteneriat cu Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu“ din București și cu Uniunea Arhitecților din România, organizează în perioada 5-23 decembrie 2022 expoziția aniversară „Arhitect Romeo Belea – 90 de ani“.

28
/11
/22

Art Safari și Muzeul Național Cotroceni anunță un schimb de exponate, care debutează de Ziua Națională, pe 1 Decembrie, și se încheie pe 11 decembrie (ultima zi a ediției a X-a Art Safari).

22
/11
/22

Proiectul „15 colecții private de artă românească”, produs de PostModernism Museum în anul 2022 propune o cercetare integrată: o documentare asupra colecționismului de artă autohton, o colecție de profiluri de colecționari de artă românească și o selecție de materiale video de investigare a unor colecții închegate de artă și artefacte românești.

22
/11
/22

AntrepreMAME – o comunitate de business și Art&craft, dedicată segmentului feminin, pentru a încuraja și sprijini inițiativele antreprenoriale, vă învită la Conferințele AntrepreMAME – ediția I. „Evele” învață din greșeli, un eveniment dedicat femeilor antreprenor, care fac sau doresc să facă primii pași în antreprenoriatul românesc. Evenimentul va avea loc la Opera Comică pentru Copii, București, pe 14 decembrie 2022.