Familia Tot, în regia lui Victor Ioan Frunză, prezentat la Budapesta și Gyula
https://www.ziarulmetropolis.ro/familia-tot-in-regia-lui-victor-ioan-frunza-prezentat-la-budapesta-si-gyula/

Familia Tót va face parte, în perioada 27-29 septembrie 2013, din turneul organizat în Ungaria de Centrul Cultural pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu“.

Un articol de Andrada Văsii|17 septembrie 2013

Familia Tot va face parte, în perioada 27-29 septembrie 2013, din turneul organizat în Ungaria de Centrul Cultural pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu“. 

Direcția de scenă îi aparține lui Victor Ioan Frunză, spectacolul fiind produs de Centrul Cultural pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu“ din Bucureşti.

Traducerea în română a textului, decorul și costumele sunt semnate de Adriana Grand. Din distribuție fac parte actorii: George Costin (Maiorul), Adrian Nicolae (Tót, Pompier șef), Sorin Miron (Soția lui Tót), Nicoleta Hâncu (Fiica lui Tót, Gizi Gezané), Alexandru Ion (Poștașul).

Vineri, 27 septembrie 2013, de la ora 19.00, sala Studio a „Teatrului din Cetate“ din Gyula (5700 Gyula, Kossuth u. 13.) va găzdui prima reprezentație a spectacolului. Duminică, 29 septembrie 2013, de la ora 19.00, spectacolul va fi prezentat pe scena Teatrului „Katona József“ din Budapesta. Ambele reprezentații vor avea loc în limba română, publicul de limbă maghiară beneficiind de traducere simultană.

Familia Tot – o incursiune în viaţa unei familii

Monica Andronescu scria pentru Yorick.ro: „Pe scurt, povestea lui Örkény István ar arăta aşa. Un maior nebun – întruchiparea în mic a oricărui mare dictator – vine într-un concediu de două săptămâni în micuţa gospodărie a familiei Tót, trimis de fiul de pe front. Sperând că maiorul i-ar putea uşura fiului viaţa de pe front, cei trei încearcă să-l mulţumească. De aici, momentele comice sunt construite savuros de Victor Ioan Frunză, pentru că maiorul – interpretat de George Costin, într-o cheie în care personajul capătă nuanţe de Caligula grotesc şi plin de umor – instaurează cel mai ciudat regim de teroare posibil. […] ”.

Citiţi şi: Festin pe Bulevard: începe festivalul de teatru la „Nottara“

Ea continuă: ,,Fiecare moment şi fiecare nuanţă sunt puternic exploatate de regie şi de actori […] Când îngheaţă zâmbetul pe buze? Atunci când poştaşul rupe scrisoarea în care Crucea Roşie anunţă moartea fiului familiei Tót şi toate eforturile devin zadarnice. Când reapare zâmbetul? Atunci când regia te conduce în aşa fel încât înţelegi că lumea lui Tót şi a familiei lui există dincolo de front şi este în sine. Legăturile cu exteriorul sunt, de fapt, tăiate, şi de acolo nu se poate ieşi.“

Familia Tot

Adrian Nicolae, Nicoleta Hâncu, Sorin Miron, în Familia Tot

Maria Sârbu nota  pentru Jurnalul Național: „De admirat echipa spectacolului. Frunză îi aduce împreună pe scena de la Nicolae Bălcescu pe George Costin, Sorin Miron, Alexandru Ion, Nicoleta Hâncu și Adrian Nicolae. De reținut neapărat aceste nume! De văzut neapărat jocul acestor actori […] joacă firesc, cu patimă, cu drag pentru ceea ce au ales să facă, cu drag de teatru. E o gașcă frumoasă ce crește frumos sub ochii publicului și sub atenta grijă a unui împătimit părinte al scenei.“

Spectacolul Familia Tot a fost selectat la Festivalul Național de Teatru, ediţia a XXII-a. Actorul George Costin a primit, în cadrul Galei Premiilor UNITER 2013, Premiul Cel mai bun actor în rol principal pentru rolul din acest spectacol.

Info:

Teatrul „Katona József“ din Budapesta este un partener de durată al Institutului Cultural Român de la Budapesta, în ultimii zece ani publicul iubitor de teatru din capitala ungară având ocazia să vadă pe această scenă numeroase spectacole în limba română.

Foto credit:  Familia Tot – Centrul Cultural pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu“

08
/12
/16

Considerată o revelație a cinematografiei europene, actrița Ada Condeescu, starul din “Eu când vreau să fluier, fluier”, “Loverboy” sau “Dincolo de calea ferată”, debutează cu un prim proiect fotografic, expoziția “Colentina”, care va fi vernisată joi, 15 decembrie, de la ora 18.30, la Galeria Rotenberg-Uzunov din București.

08
/12
/16

Un tablou al pictorului belgian James Ensor, "Squelette arrętant masques" ("Schelet oprind măștile"), a fost achiziționat, miercuri, pentru suma de 7,4 milioane de euro, un record mondial pentru o lucrare a artistului, în cadrul unei vânzări organizate de casa de licitații Sotheby's la Paris

07
/12
/16

A fost o vreme când ideea de a te cultiva, de a înţelege arta în accepţia ei cea mai diversă, apoi de a colecţiona opere de valoare şi a le expune îi cuprinsese şi pe români. Între aceştia, Anastisie Simu, de obârşie balcanică, cu proprietăţi bine gospodărite în judeţele Teleorman şi Brăila, decide, în 1910, să întemeieze un muzeu.

07
/12
/16

„La UNTEATRU, luna decembrie e o lună ca oricare altă. Tot cu cadouri, tot cu mult teatru, cu multă muzică, tot cu bucurie și amintiri minunate. Sperăm că ultima lună din an să fie plină de daruri din care să facem și noi parte. Fă-ți cadou o experiență!” - iată provocarea lansată de Andreea și Andrei Grosu, regizori și fondatori UNTEATRU.

07
/12
/16

Proiecția filmului „Biserici de lemn din România – un documentar”, va avea loc joi, 15 decembrie, de la ora 12, la Cinemateca Eforie din București. Filmul se proiectează în cadrul celei de-a XI-a ediții a IPIFF – „Festivalul Indie al Producătorilor de Film Independenți”.

07
/12
/16

Anul 2099, toamna târziu, la o şcoală din Bucureşti (în continuare capitala României, cele mai apropiate capitale ale unor state vecine sunt Viena şi Moscova) mai mulţi adolescenți discută, la ora de istorie, despre eroii neamului din ultimele două secole.

06
/12
/16

Iubitorii de carte sunt invitați în această seară (5 decembrie), de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, la lansarea romanului “Inocenţii” de Ioana Pârvulescu. Alături de autoare vor fi prezenţi: Adriana Bittel, Tania Radu, Dan C. Mihăilescu, Mircea Cărtărescu şi Lidia Bodea. Lansarea va fi urmată de o sesiune de autografe.

06
/12
/16

Pentru a celebra aniversarea a 60 de ani de existenţă, Comisia Naţională a României pentru UNESCO organizează proiectul „Porţi deschise la CNR UNESCO”. În cadrul acestuia, se vor desfăşura, la sediul din str. Anton Cehov nr. 8, până pe 15 decembrie, o serie de evenimente care să aducă în atenţia publicului rolul UNESCO în promovarea colaborării între naţiuni prin cultură, educaţie, ştiinţă, comunicare şi informare.

06
/12
/16

Audiția Națională se adresează tinerilor actori cu vârsta până în 35 de ani, studenților din ultimul an de studiu (anul III – Licență; anii I și II – Master) și absolvenților Facultăților de Teatru din toată țara. Nu există condiții restrictive referitoare la statutul profesional - angajat, independent etc.

06
/12
/16

Asociația de părinți PRO MUSICA „Tudor Ciortea”, în colaborare cu Liceul Vocațional de Muzică „Tudor Ciortea” din Brașov, organizează vineri, 9 decembrie 2016, de la ora 18.00, la Sala PATRIA din Brașov, concertul caritabil intitulat „Muzică de poveste”.

06
/12
/16

Un șir de premiere cu piese de notorietate, puse în scenă de regizori și scenografi de prima mână, cu o trupă de prestigiu, mult întinerită în ultima vreme, la care se adaugă o mulţime de manifestări culturale ”parateatrale”, fac din finalul acestui an la Teatrul Naţional "I.L.Caragiale" din Bucureşti o perioadă efervescentă.