Feel the music – prima petrecere accesibilizată pentru persoane cu deficiențe de auz va avea loc în București
https://www.ziarulmetropolis.ro/feel-the-music-prima-petrecere-accesibilizata-pentru-persoane-cu-deficiente-de-auz-va-avea-loc-in-bucuresti/

Duminică, pe 29 septembrie, începând cu ora 19:00, clubul Apollo 111 din Bucureşti (str. Ion Brezoianu nr. 23 – 25, Palatul Universul, Corp C) îşi deschide porţile pentru prima petrecere accesibilizată pentru persoane cu deficienţe de auz.

Un articol de Petre Ivan|26 septembrie 2019

În România sunt peste 23 000 de persoane cu deficienţe de auz care se lovesc zilnic de discriminare. Doar 15% dintre ei au un loc de muncă, pentru că angajatorii nu au încredere în capacităţile lor, iar când merg la instituţiile publice, statul nu le pune la dispoziţie un interpret autorizat în limbaj mimico-gestual.

Dincolo de planul profesional, persoanele cu deficiențe de auz din România nu sunt integrate nici social, iar în ceea ce privește accesul la cultura și modalitățile de divertisment, accesul lor este mai mult decât limitat.

2019 marchează o evoluție în ceea ce privește politica de diversity and inclusion pentru comunitatea surzilor din România după ce festivalurile Electric Castle, Summer Well și Afterhills au accesibilizat mai multe concerte din festivalurile lor pentru persoanele cu deficiențe de auz.

Acest lucru a fost posibil la primul festival cu ajutorul celui mai celebru sign interpreter din US, Amber Galloway Gallego și a persoanelor din România pe care le-a instruit, iar în cazul ultimelor două festivaluri strict cu personalul din România care face parte din Asociația Surzilor.

Persoanele cu deficienţe de auz, deși nu ies neapărat în cluburi, simt muzica într-un fel sau altul – unii o dintre ei o simt în păr, alții percep vibrații în piept și picioare iar, cu ajutorul unui interpret de limbaj al semnelor, pot participa chiar și la cursuri de dans.

Cum în ultima duminică a lunii septembrie se celebrează la nivel international Ziua internațională a Surzilor, la petrecerea incluzivă a cărei gazdă este DJ-ul Eugen Rădescu, interpreții de la Asociația Surzilor din România vor traduce melodiile în limbaj mimico gestual pentru toți participanțiide pe ringul de dans, fie că aud, fie că au deficiențe de auz.

Sign Interpreters: Elisabeta Paraschiv, Bogdan Anicescu, Marieta Negru.

Un concept realizat de: Anca Spiridon, și Andreea Pietroșel, cu ajutorul Anei Ciutu.

Foto: Feel the music – facebook

 

 

21
/11
/14

Am văzut-o nu doar în reclame la bijuterii exclusiviste, ci şi la vopsea de păr, deci, da, cred că Anna Netrebko este suficient de cunoscută nu numai ca vedetă a teatrului liric, ci şi ca personalitate promovată la nivel mondial.

19
/11
/14

Soliștii Operei Comice pentru Copii și tinerii olimpici de la Colegiul Național de Muzică "George Enescu" din București vor susține un spectacol extraordinar cu ocazia Zilei Naționale a României. Evenimentul are loc pe 1 decembrie, începând cu ora 17, la Sala Mare a Operei Comice pentru Copii, Calea Giulești nr. 16.

18
/11
/14

Sub semnul aniversar al celor 86 de ani de la difuzarea primei emisiuni a serviciului public de radio, instituţie ce poartă astăzi numele de Societatea Română de Radiodifuziune - SRR, Radio România organizează duminică, 23 noiembrie, un concert folcloric sub titlul „86 de ani de folclor la Radio - LAUREAŢII RADIOULUI”.

18
/11
/14

După ce în primăvara acestui an Alexandra Usurelu a înregistrat un real succes cu piesa "Ceva se întâmplă cu noi" (interpretată împreună cu Mircea Vintilă), pentru sfârșitul de an, artista a pregătit un nou proiect: o călătorie până… "La capătul lumii", un loc de evadare din cenusiul din jur –titlul noului single, dar și al albumului său de debut.

18
/11
/14

Ei sunt mereu într-o cursă electorală – în fiecare zi, publicul trebuie să-i voteze, să-i asculte, să le cumpere discurile. Iar ei trebuie să fie perfecţi… Sunt marii interpreţi ai zilelor noastre, care trăiesc o cursă infernală. Îl ascultam ieri la Radio România Muzical pe dirijorul Vasili Sinaiski şi răspunsul lui la întrebarea „ce contează astăzi pentru a fi un dirijor important?”.

17
/11
/14

Doi celebri compozitori americani – Gershwin şi Bernstein, o partitură inconfundabilă - Un american la Paris şi două ansambluri reunite simultan pe scena Salii Radio – ORCHESTRA NATIONALĂ RADIO şi BIG BAND-ul RADIO definesc concertul-eveniment dedicat memoriei unuia dintre cei mai cunoscuti muzicieni de jazz din România: Richard Oschanitzky. Compozitor, aranjor, pianist şi dirijor român, acesta ar fi împlinit 75 de ani.

15
/11
/14

Mozaic Jazz Festival a debutat ieri, 14 noiembrie, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor. Cel mai tânăr festival de jazz din Sibiu își îndreaptă atenția atât spre artiști internaționali consacrați, cât și pe proiecte inedite, voci extraordinare, instrumentiști virtuoși și artiști români.