Feel the music – prima petrecere accesibilizată pentru persoane cu deficiențe de auz va avea loc în București
https://www.ziarulmetropolis.ro/feel-the-music-prima-petrecere-accesibilizata-pentru-persoane-cu-deficiente-de-auz-va-avea-loc-in-bucuresti/

Duminică, pe 29 septembrie, începând cu ora 19:00, clubul Apollo 111 din Bucureşti (str. Ion Brezoianu nr. 23 – 25, Palatul Universul, Corp C) îşi deschide porţile pentru prima petrecere accesibilizată pentru persoane cu deficienţe de auz.

Un articol de Petre Ivan|26 septembrie 2019

În România sunt peste 23 000 de persoane cu deficienţe de auz care se lovesc zilnic de discriminare. Doar 15% dintre ei au un loc de muncă, pentru că angajatorii nu au încredere în capacităţile lor, iar când merg la instituţiile publice, statul nu le pune la dispoziţie un interpret autorizat în limbaj mimico-gestual.

Dincolo de planul profesional, persoanele cu deficiențe de auz din România nu sunt integrate nici social, iar în ceea ce privește accesul la cultura și modalitățile de divertisment, accesul lor este mai mult decât limitat.

2019 marchează o evoluție în ceea ce privește politica de diversity and inclusion pentru comunitatea surzilor din România după ce festivalurile Electric Castle, Summer Well și Afterhills au accesibilizat mai multe concerte din festivalurile lor pentru persoanele cu deficiențe de auz.

Acest lucru a fost posibil la primul festival cu ajutorul celui mai celebru sign interpreter din US, Amber Galloway Gallego și a persoanelor din România pe care le-a instruit, iar în cazul ultimelor două festivaluri strict cu personalul din România care face parte din Asociația Surzilor.

Persoanele cu deficienţe de auz, deși nu ies neapărat în cluburi, simt muzica într-un fel sau altul – unii o dintre ei o simt în păr, alții percep vibrații în piept și picioare iar, cu ajutorul unui interpret de limbaj al semnelor, pot participa chiar și la cursuri de dans.

Cum în ultima duminică a lunii septembrie se celebrează la nivel international Ziua internațională a Surzilor, la petrecerea incluzivă a cărei gazdă este DJ-ul Eugen Rădescu, interpreții de la Asociația Surzilor din România vor traduce melodiile în limbaj mimico gestual pentru toți participanțiide pe ringul de dans, fie că aud, fie că au deficiențe de auz.

Sign Interpreters: Elisabeta Paraschiv, Bogdan Anicescu, Marieta Negru.

Un concept realizat de: Anca Spiridon, și Andreea Pietroșel, cu ajutorul Anei Ciutu.

Foto: Feel the music – facebook

 

 

27
/04
/14

În această seară (27 aprilie), de la ora 19.00, publicul va avea astfel ocazia să urmărească debuturile câtorva dintre tinerii balerini talentaţi ai Companiei de Balet a Operei Naţionale Bucureşti şi totodată să se bucure de muzica lui Adolphe Ch. Adam, sub bagheta lui Ciprian Teodorașcu.

27
/04
/14

Miercuri, 30 aprilie (19.00), îl veţi asculta pe Razvan Suma la Sala Radio, alături de Orchestra de Cameră Radio, sub bagheta dirijorului britanic William Kunhardt. Răzvan Suma este unul dintre cei mai activi tineri muzicieni români, acesta cucerind publicul din cele mai multe oraşe ale ţării cu turneele sale naţionale „Vă place BACH?” şi „Vă place BRAHMS?”.

14
/04
/14

Un recital extraordinar şi un concert cu Orchestra Naţională Radio vor avea loc la Sala Radio din Bucureşti, pe 23, respectiv 25 aprilie. Sărbătorile Pascale se prelungesc, astfel, cu două sărbători dedicate muzicii şi celui mai mare compozitor al tuturor timpurilor, Mozart.

11
/04
/14

Primăria Sectorului 3 organizează prin Centrul Cultural Casa Artelor primul eveniment în aer liber, de mare amploare din 2014. Cetăţenii sectorului 3 şi nu numai sunt invitaţi, în 13 aprilie, ora 20,00, în Duminica Floriilor, în Parcul Titan - Parcul Artelor la întâlnirea cu muzica sacră pascală.

10
/04
/14

Vineri, 11 aprilie 2014 (19.00), cu exact o săptămână înainte de Vinerea Mare, la Sala Radio, „artileria grea” a instituţiei artistice se reuneşte pe scenă pentru a vă dărui un concert cu Misa în si minor - Orchestra Naţională Radio, Corul Academic Radio şi dirijorul Tiberiu Soare.

09
/04
/14

A fost numită „Sarah Bernhardt a teatrului de operă”. Cu ochi de smarald, trup de felină și un farmec scenic ce radia patos şi rafinament, Virginia Zeani a electrizat publicul de operă de pe patru continente şi n-a uitat niciodată să spună că, la origine, este româncă.

09
/04
/14

Reputaţia sonorităţii inegalabile a viorilor Stradivarius, instrumente muzicale italiene fabricate în urmă cu 300 de ani, este serios afectată de un test realizat de violonişti cu reputaţie mondială, care au preferat, în majoritatea lor, sonoritatea oferită de instrumentele moderne.

09
/04
/14

De la New York la Reghin, de la Sankt Petersburg la Tecuci și Lisabona. Horia Mihail e un pianist călător, gurmand și curios, care n-ar spune nu nici unui loc de pe lume. Zilele astea se află într-un turneu al cărui nume îi vine mănușă: „Pianul călător”.