Fenyő László, unul dintre cei mai mari violonceliști europeni, va concerta la Sala Radio
https://www.ziarulmetropolis.ro/fenyo-laszlo-unul-dintre-cei-mai-mari-violoncelisti-europeni-va-concerta-la-sala-radio/

Fenyő László, deţinător al mai multor distincţii internaţionale, va concerta vineri, 15 martie, la Sala Radio începând cu ora 19 :00.

Un articol de Andrada Văsii|11 martie 2013

A fost prim-violoncelist al Orchestrei Simfonice Radio din Frankfurt, este invitat al celor mai prestigioase ansambluri muzicale din lume – Orchestra Simfonică din Singapore, Beethoven Orchester Bonn, Philharmonia Hungarica, Orchestra Simfonică din Shanghai, Orchestra Metropolitană din Lisabona ş.a. – şi este deţinător al mai multor distincţii internaţionale: FENYŐ LÁSZLO.

Vineri, 15 martie (19.00), la Sala Radio veţi avea deosebita ocazie de a-l aplauda pe unul dintre cei mai mari violoncelişti europeni, care va interpreta alături de Orchestra Naţională Radio Concertul în si minor pentru violoncel şi orchestră, creaţie a celebrului compozitor ceh Antonin Dvořák. Despre lucrarea compusă de Dvořák, Brahms spunea: „Dacă aş fi ştiut că se poate scrie un astfel de concert pentru violoncel, aş fi compus eu însumi unul acum mult timp!”

Desfăşurat sub bagheta dirijorului german GERD SCHALLER, cu o frumoasă carieră la pupitrul mai multor ansambluri muzicale din Germania, evenimentul vă propune în cea de-a doua parte a serii Simfonia în re minor, creaţie a lui César Franck, unul dintre romanticii târzii ai patrimoniului muzical.

Pentru alte informaţii legate de stagiunea 2012-2013 a Orchestrelor şi Corurilor Radio vă rugăm să consultaţi site-ul orchestre.srr.ro.

Un violoncelist de excepţie ale cărui abilităţi tehnice se împletesc cu un talent muzical desăvârşit FENYŐ LÁSZLO este invitatul unor prestigioase orchestre precum: Orchestra Simfonică din Singapore, Orchestra Simfonică Radio din Frankfurt, Beethoven Orchester Bonn, Philharmonia Hungarica, Orchestra Simfonică din Shanghai, Orchestra Filarmonicii din Sofia, Sinfonietta Cracovia, Orchestra Simfonică din Coreea, Orchestra Metropolitană din Lisabona. Între 1997-2001 a fost prim violoncelist al Philharmonia Hungarica şi între 2001-2012 al Orchestrei Simfonice Radio din Frankfurt.

A studiat la Academia de muzică Franz Liszt din Budapesta şi a câştigat numeroase premii internaţionale: Concursul Rostropovici din Paris, Concursul Adam Cello în Christchurch, iar participarea la Concursul internaţional Pablo Casals i-a adus în anul 2004 Marele premiu.

Fenyő Lászlo oferă cursuri de măiestrie interpretativă în toată lumea, este profesor la Academia de Muzică şi Arte din Frankfurt şi la Universitatea din Karlsruhe. În anul 2008, Ministerul Culturii din Ungaria i-a conferit marele premiul Franz Liszt.

O prezenţă deja constantă pe scena Sălii Radio, dirijorul GERD SCHALLER şi-a început cariera colaborând cu Opera de Stat din Hanovra. Repertoriul său este extrem de bogat şi cuprinde atât lucrări din repertoriul simfonic, vocal-simfonic cât şi de operă, incluzând o variată paletă stilistică.

Gerd Schaller a colaborat cu Orchestra de Stat şi Orchestra Filarmonică Radio din Hanovra, Orchestra Filarmonică de Cameră din Leipzig, Orchestra Filarmonicii „George Enescu”, Orchestra Filarmonică de Cameră din Bamberg, Orchestra Simfonică a Teatrului Naţional din Praga, Orchestrele Radio din München şi Budapesta, Orchestra Operei Naţionale din Varşovia, cu ansamblul Munich Bach Soloists, cu Opera de Stat din Braunschweig. A fost dirijor principal al Teatrului de Stat din Braunschweig, iar între anii 2003-2006 a fost director artistic al Teatrului din Magdeburg.

A fost director artistic al Ebracher Musiksommer Festival şi profesor de dirijat la Universitatea de Muzică şi Teatru din Hanovra, iar discografia sa cuprinde numeroase opusuri, cel mai recent CD incluzând simfoniile nr. 4, 7 şi 9 de A. Bruckner.

Ca un pasionat de operă, Gerd Schaller a dirijat Wozzeck de Alban Berg, Hérodiade de Jules Massenet, Die tote Stadt de Erich Wolfgang Korngold, Adriana Lecouvreur de Francesco Cilea, Fedra de Johann Simon Mayr, iar înregistrarea operei Merlin de Carl Goldmark a primit Premiul Echo Classic pentru cea mai bună înregistrare de operă a anului 2010.

20
/08
/15

Opera Națională București organizează în perioada 19 – 22 august a.c. cea de-a treia ediție a Concursului Internațional de Canto ,,Le Grand Prix de l’Opéra”, competiţie acreditată de Federația Mondială a Concursurilor Internaționale de Muzică.

17
/08
/15

Gigi Căciuleanu va dansa din nou, pe scena pe care a debutat cu 50 de ani în urmă, în noua sa creație coregrafică, „UN MINUT DE DANS sau UF !!!”. Premiera spectacolului va avea loc pe 5 și 6 septembrie, orele 20.00, la Teatrul Mic și va fi prezentată în cadrul Festivalului Internațional George Enescu.

14
/08
/15

Pianistul Daniel Ciobanu va concerta, în data de 14 august, pe scena Bisericii St James, o foarte frecventată adresă muzicală situată pe celebrul bulevard londonez Piccadilly, în debutul unei serii de recitaluri pe care Institutul Cultural Român din Londra o va organiza aici în următoarele luni în colaborare cu mai mulți promotori britanici.

14
/08
/15

Patru discuri cu muzică clasică, apărute pe parcursul acestei veri, așteaptă să fie descoperite și de publicul românesc: printre numele prezente pe copertele lor figurează și muzicieni care au fost de-a lungul timpului invitați în Festivalul Enescu, unii dintre ei, protagoniști chiar anul acesta.

12
/08
/15

În Ţara Făgăraşului, în mijlocul naturii, pe o pârtie de schi desprinsă parcă dintr-o poveste şi înconjurată de pădure, are loc un festival ca de basm numit simplu: In Transylvania ( 20-23 august).

12
/08
/15

Numele sopranei Valentina Naforniţa, noua vedetă a Operei de Stat din Viena, se regăseşte anul acesta în selecţia oficială a Festivalului de la Edinburgh, unul dintre cele mai mari festivaluri din lume dedicate artelor (teatru, dans, muzică şi literatură).

10
/08
/15

Cea de-a V-a ediţie a evenimentului „Salonul de Carte şi Muzică“ se va desfăşura la Sinaia, în perioada 12-15 august. Invitatul special al evenimentului va fi Departamentul pentru Relaţii Interetnice, care va aduce produse culturale din partea a 16 comunităţi etnice din România - bulgari, croaţi, greci, germani, evrei, italieni, mecedoneni, polonezi, ruteni, romi, ruşi-lipoveni, sârbi, tătari - turco-musulmani, turci, maghiari şi ucraineni.