Festivalul Clara Haskil – redescoperirea unei pianiste geniale
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-clara-haskil-redescoperirea-unei-pianiste-geniale/

„În viaţa mea, am întâlnit trei genii: pe Clara Haskil, pe Einstein şi pe Winston Churchill”, spunea Charlie Chaplin. În cinstea pianistei Clara Haskil, s-a născut anul acesta un festival de muzică clasică.

Un articol de Adina Scorţescu|12 august 2014

„Clara Haskil s-a născut în 1895, într-o perioadă când a fi artist și a fi femeie nu era neapărat un lucru ușor… nu e nici acum. A trăit la Paris, Viena, în Elveția, și a adus muzica la cel mai înalt nivel posibil. A venit mai rar în România, dar geniul ei trebuie să fie cunoscut aici”, a declarat pianista Alina Azario, directorul artistic al Festivalului Internațional de Muzică Clasică Clara Haskil, a cărui primă ediție va avea loc anul acesta, între 30 august și 4 septembrie, la Sibiu.

La acest proiect, Alina Azario a început să lucreze acum câțiva ani de zile, când l-a contactat pe directorul prestigiosului concurs internațional „Clara Haskil” (care are loc anual în Elveția, la Vevey). El a încurajat-o să înceapă un festival în țara de origine a pianistei. Și, astfel, s-a născut un pod cultural între cele două țări, așa cum a declarat ieri, la conferința de presă, Marc Bruchez, ataşatul cultural al Ambasadei Confederaţiei Elveţiene în România.

6 seri de concerte

Festivalul va fi deschis de Orchestra Simfonică București, dirijată de Tiberiu Soare. Solistă va fi Marina Chiche, care vine pentru a doua oară în România (dar prima oară la Sibiu). „Un element important este faptul că muzicieni străini cântă pentru prima oară cu muzicieni români”, a subliniat Alina Azario.

Pe 1 septembrie, Cvartetul Arcadia va interpreta Mozart și Beethoven. „Stilul de interpretare al Cvartetului Arcadia este un adevărat asalt asupra simțurilor.” (The Financial Times)

Pe 2 septembrie va concerta pianistul Adam Laloum, câștigătorul Concursului Clara Haskil din 2009. „Cântă cu dirijori foarte mari, are o carieră fantastică”, a spus Alina Azario (care va concerta și ea, pe 3 septembrie. În program – lucrări de Bach, Debussy, Bartók, Enescu și Lipatti.)

Ultima seară este rezervată lui François-Xavier Poizat, despre care celebra Marta Argerich spunea că este „este un pianist de o remarcabilă virtuozitate și cu un lirism profund”.

INFO
Biletele la concerte se pot cumpăra online, pe www.eventim.ro.

29
/01
/24

Duminică, 11 februarie 2024, de la ora 19:00, violoncelistul Marin Cazacu și Ansamblul Violoncellissimo vor susține un concert extraordinar pe scena Filarmonicii din Sofia, cu un program foarte divers: muzică de toate genurile, adaptată pentru violoncel, de la coloana sonorǎ a unor  filme celebre, la valsuri, marșuri și lucrări de Mozart în variantă... rock.

29
/01
/24

Primul concert al lunii februarie la Sala Radio vă invită la o frumoasă călătorie muzicală prin Viena imperială. Vineri, 2 februarie 2024 (19.00), veți asculta creații semnate de doi mari compozitori austrieci, care și-au desfășurat o mare parte din activitatea lor artistică în spațiul vienez – MOZART și BRUCKNER – lucrări interpretate de ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO, sub bagheta dirijorului vienez SASCHA GOETZEL.

26
/01
/24

Mădălina Pavăl vorbește despre „Gazda“, spectacolul ei sonor de la Teatrelli, care are premiera pe 31 ianuarie și 1 februarie, de la ora 19.00, dar nu ne lasă nelămuriți nici în ceea ce privește cele mai frumoase lucruri care îi traversează viața. Totul, într-un interviu sub formă de alfabet.

25
/01
/24

Duminică, 28 ianuarie (de la 17.00), primul concert al anului 2024 din stagiunea Orchestrei de Muzică Populară Radio îi este dedicat memoriei actriței NATAȘA RAAB, prezentatoare a nenumeroase concerte pe scena Sălii Radio.