Festivalul Filmului European 2018, în Bucureşti şi alte 7 oraşe din România. Gala de deschidere, la TNB
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-filmului-european-2018-in-bucuresti-si-alte-7-orase-din-romania-gala-de-deschidere-la-tnb/

Festivalul Filmului European 2018 (7 mai – 3 iunie) va avea loc în Bucureşti şi în alte 7 oraşe din România, iar gala de deschidere, la Sala Mare a Teatrului Naţional „I. L. Caragiale“ Bucureşti.

Un articol de Petre Ivan|8 februarie 2018

Decizia de includere pe lista iniţiativelor şi proiectelor oficiale aflate sub egida Anului European al Patrimoniului Cultural a fost luată în urma unei aplicaţii depuse de Institutul Cultural Român în luna decembrie a anului 2017.

La cea de-a 22-a ediţie va fi inaugurată o secţiune specială, „Restored Masterpieces”, care va include filme europene, de patrimoniu, restaurate.

Festivalul Filmului European este un proiect organizat sub egida EUNIC România, cu sprijinul  ambasadelor şi al centrelor culturale ale ţărilor europene. Festivalul a demarat în 1996, la iniţiativa Delegaţiei Comisiei Europene în România, pentru a sărbători Ziua Europei, 9 mai. După 2007, anul aderării României la Uniunea Europeană, festivalul a fost preluat de Institutul Cultural Român.

Obiectivul Anului European al Patrimoniului Cultural este de a încuraja cât mai multe persoane să descopere şi să aprecieze patrimoniul cultural al Europei şi de a consolida sentimentul de apartenenţă la un spaţiu european comun. Sloganul este „Patrimoniul nostru: la confluenţa dintre trecut şi viitor”.

Anul va fi marcat de o serie de iniţiative şi evenimente care vor avea loc în toată Europa, pentru a le permite cetăţenilor să se implice şi să se apropie mai mult de patrimoniul lor cultural.

Foto: Festivalul Filmului European – facebook

01
/09
/23

Începutul anului 2024 va aduce pe marile ecrane cel mai de anvergură documentar realizat în România despre Generația de Aur a fotbalului românesc. Și despre performanțele sale uluitoare, care au pus România pe harta lumii și au oferit unei țări întregi cele mai frumoase cadouri: identitate, într-o epocă a uniformizării, și multă speranță, într-una a tranziției.

01
/09
/23

Dincolo de a fi o celebrare a mișcării sistemului nostru solar în jurul centrului Căii Lactee, Galactic Tick Festival este un eveniment cultural și educativ dedicat copiilor și tinerilor. O sărbătoare a bucuriei transpusă în activități ce implică, printre altele, dans galatic și ateliere creative menite să facă din această călătorie o poveste de neuitat, asemeni celor pe care bunicii noștri ni le împărtășeau la gura sobei.

01
/09
/23

Ultima săptămână de Cinema în aer liber, care se desfășoară pe Insula Artelor din Parcul Titan, încheie sezonul de anul acesta și aduce pe marele ecran filme de luni până duminică, de la ora 20:00: un documentar, trei filme românești, trei thrillere și o comedie savuroasă.

31
/08
/23

Filmul spune povestea dintre neconvenționalul Alexander (Thomas Prenn) și frumoasa Caro (Verena Altenberger), a căror întâlnire întâmplătoare la metroul din Viena le schimbă complet traseul imaginat al propriilor vieți.

30
/08
/23

Zăpada de August cade doar atunci când între granițele dintre un zâmbet și o strângere în brațe încape toată eternitatea. Iar eternitatea poartă pălărie.

29
/08
/23

Competiția Internațională de Lungmetraj a Festivalului Internațional de Film Experimental București (BIEFF), dedicată filmelor cu o dimensiune experimentală care abordează într-o manieră inovatoare convențiile limbajului cinematografic, revine cu titluri semnate de cei mai apreciați cineaști emergenți ai momentului.