Festivalul Filmului Francez: cele mai bune filme din 2013, la Bucureşti
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-filmului-francez-cele-mai-bune-filme-din-2013-la-bucuresti/

Festivalul Filmului Francez, ajuns la cea de-a 17-a ediţie, stă anul acesta sub semnul celei mai noi generaţii de regizori francezi, aflaţi la primul sau al doilea lungmetraj. Evenimentul va avea loc între 1 şi 8 noiembrie în Bucureşti, publicul fiind invitat să voteze pelicula preferată din competiţie.

Un articol de Corina Vladov|31 octombrie 2013

Festivalul Filmului Francez, ajuns la cea de-a 17-a ediţie, stă anul acesta sub semnul celei mai noi generaţii de regizori francezi, aflaţi la primul sau al doilea lungmetraj. Evenimentul va avea loc între 1 şi 8 noiembrie în Bucureşti, publicul fiind invitat să voteze pelicula preferată din competiţie.

Pentru prima oară în istoria festivalului, publicul va fi încurajat să voteze lungmetrajul preferat din cele opt filme din competiţie, iar pelicula va câştiga premiul publicului TV5 Monde.

În afara competiţiei, festivalul mai cuprinde cinci secţiuni, dintre care Panorama – cele mai importante filme franceze ale anului 2013 („La Vie d’Adèle, chapitres 1&2 Palme d’Or 2013, „Camille Claudel 1915” (foto sus cu Juliette Binoche) – marele premiu al juriului la Berlin 2013), Comedie – cele mai bune comedii ale anului trecut, Ecran Large – coproducţii franco-române din ultimii doi ani Cine junior – trei animaţii recente, Retrospectiva – dedicată anul acesta regizoarei-cult Claire Denis, cu o selecţie de şase titluri, de la primele sale filme până la filmografia recentă.

festivalul filmului francez

Pelicula „La vie d`Adele“ va fi proiectată în Festivalul Filmului Francez

Invitaţii de anul acesta sunt tinerii cineaşti Antoine Barraud (regizorul filmului „Les Gouffres”, secţiunea Competiţie), Jean Denizot (regizorul filmului „La Belle Vie”, secţiunea Competiţie) şi jurnalistul Jean-Philippe Tesse.

Lor li se alătură Ionuţ Teianu (scenarist şi regizorul documentarului „Afacerea Tănase”, secţiunea Ecran Large), Vanina Vignal (regizoarea filmelor „Stella” şi „După Tăcere”, secţiunea Ecran Large) şi scriitorul şi regizorul de teatru Virgil Tănase.

Abonamentele normale pentru toate filmele din competiţie este de 50 de lei, iar pentru toate filmele din retrospectiva Claire Denis, de 30 lei. Studenţii beneficiază de abonamente la preţuri reduse: competiţie – 30 lei şi retrospectiva Claire Denis – 20 lei.

Preţul unei singure proiecţii, în afara abonamentelor este de 10 lei. Biletele şi abonamentele la Festivalul Filmului Francez pot fi cumpărate direct de la casieria sălii de cinema Elvira Popescu şi online.

În acest an, festivalul se desfăşoară între 1 şi 10 noiembrie la Bucureşti, Timişoara, Cluj-Napoca, Iaşi, Sibiu şi Oradea.

22
/06
/17

„Planeta Petrila” (din 23 iunie, în cinematografe) este un documentar în egală măsură fantastic și dureros de adevărat. Tânărul regizor Andrei Dăscălescu a dat – după „Consantin și Elena” – încă o capodoperă.

22
/06
/17

Vineri, 23 iunie, de la ora 19:00, Sala Eforie (Jean Georgescu) a Cinematecii Române din Bucureşti (Str. Eforie nr. 2) găzduieşte primul eveniment independent din cadrul programului de educaţie cinematografică, susţinut de susţinut de criticul, jurnalistul şi scriitorul Cristian Tudor Popescu, „Cinemateca pentru toţi”. Tema noii întâlniri este „Religia în cinemaul românesc”.

22
/06
/17

După ce primul sezon al serialului "Genius", realizat de National Geographic, i-a fost dedicat lui Albert Einstein, sezonul al doilea îl va avea ca subiect pe Pablo Picasso. "Genius" este serialul original cu cea mai mare audiență din istorie a canalului de educație științifică. În SUA serialul a avut în medie 1,8 milioane de spectatori pe episod, dar serialul a fost urmărit în întreaga lume de 45 de milioane de telespectatori.

21
/06
/17

Ultimul film al marelui regizor polonez Andrzej Wajda, "Imaginea de apoi", şi câştigătorul Ursului de Aur la ediţia din acest an a Festivalului de la Berlin, "Despre trup şi suflet", al cineastei maghiare Ildikó Enyedi, se numără printre atracţiile celei de-a patra ediţii a festivalului de film Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 20-23 iulie la Timişoara şi Gottlob.

21
/06
/17

Legendarul actor britanic Daniel Day-Lewis, care a făcut istorie câștigând trei statuete Oscar pentru cel mai bun actor, a surprins anunțând decizia sa de a părăsi definitiv platourile de filmare. Daniel Day-Lewis "nu mai lucrează ca actor", a declarat purtătoarea sa de cuvânt, Leslee Dart, într-un comunicat citat marți de revista de specialitate Variety.

20
/06
/17

Prima noapte/ First Night, scris și regizat de Andrei Tănase, se califică în cursa pentru nominalizările la Oscarul acordat celui mai bun scurtmetraj de ficțiune, ediția 2018, după ce a câștigat marele premiu al competiției internaționale la Festival International de Cine de la Huesca, ajuns la a 45-a ediție și încheiat la finalul săptămânii trecute în orașul spaniol.

18
/06
/17

Festivalul Internațional de Film NexT anunță o dezlănțuire de forțe mistice în #OrasulNexT. Creaturi fantastice, zâne și câteva vrăjitoare vor lua cu asalt oaza de natură din jungla urbană a Bucureștiului, cunoscută și sub numele de Grădina Botanică.

16
/06
/17

Editura Nemira publică în colecția Yorick de teatru și arte ale spectacolului cartea-eveniment a regizorului Lucian Pintilie, Bricabrac – o ediție revizuită și adăugită de autor. Volumul a fost declarat ”Cea mai bună carte străină” de Sindicatul Criticilor de Cinema din Franţa în 2010.

15
/06
/17

Între 15 și 18 iunie, o selecție de filme din programul Festivalului Internațional de Film Transilvania va rula la Cinema Elvire Popesco, în cadrul Retrospectivei TIFF la București.