Festivalul Interferențe, cu mai puțină teamă și cu mai multă speranță, la Cluj
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-interferente-cu-mai-putina-teama-si-cu-mai-multa-speranta-la-cluj/

Teatrul Maghiar de Stat Cluj organizează cea de-a opta ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Interferenţe, în perioada 17-27 noiembrie 2022. Tema ediţiei din acest an este: Teamă / Speranţă.

Un articol de Dan Boicea|15 noiembrie 2022

Prin spectacolele invitate și prin evenimentele conexe care alcătuiesc programul celor unsprezece zile de festival, organizatorii doresc să inițieze un dialog despre întâmplările și sentimentele care ne-au tulburat lumea și viața de zi cu zi în ultimii doi ani. Spectacolele artiștilor și companiilor invitate cu această ocazie la Cluj, respectiv deja tradiționalele conversații din cadrul festivalului, vor crea, ca de obicei, un spațiu pentru întâlniri profesionale fructuoase și pentru reflecții comune.

„După doi ani și jumătate de teamă, suntem într-o perioadă de speranță. Vreau să vă felicit pentru o structură și pentru o propunere de festival internațional, așa cum ne-ați obișnuit de fiecare dată. Sunt spectacole din spații culturale convergente, confluente. Paleta dumneavoastră de selecție este destul de largă și cred că în fața publicului din Cluj, dar și în fața invitaților pe care îi veți avea în cadrul festivalului, vor fi momente unice, emoționante și binemeritate“, a declarat Aura Corbeanu, vicepreședintele UNITER, în cadrul unei conferințe de presă de la sediul Uniunii Teatrale.

„Într-un fel, eu sunt foarte emoționat pentru că n-am mai intrat la UNITER, aici, de când a plecat Ion Caramitru. Aseară am jucat spectacolul «Hamlet», cu care vom deschide Interferențe la Cluj. Am jucat pentru prima dată în Sala Mare Ion Caramitru a Teatrului Național, de când sala poartă numele lui”, a spus regizorul Tompa Gábor, directorul festivalului Interferențe.

Cea de-a VIII-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru Interferențe, organizat de Teatrul Maghiar de Stat Cluj în perioada 17-27 noiembrie, reunește la Cluj paisprezece trupe de teatru din nouă țări, din întreaga lume.

„Din cauza ultimilor 2 ani, caracterizați de pandemie, de restricții, de confuzii, de o angoasă, nesiguranță și frică care s-a infiltrat în sufletul și în conștiința oamenilor, am văzut acum câteva luni o imagine și am revăzut această imagine care mi s-a părut emblematică pentru ceea ce a reușit să «obțină» această perioadă a pandemiei. Am văzut un domn, cred că mai tânăr decât mine, care conducea un autoturism și care s-a oprit la o trecere de pietoni. Era singur, în mașina lui, și purta mască. Mi s-a părut o imagine absurdă, un fel de exagerare a fricii sau a precauției. O imagine absurdă, cum este și lumea noastră. Și atunci am văzut cum se justifică, într-un fel, această temă pe care am ales-o, tema fricii. Nu se cuvine ca un festival de teatru să poarte numai acest nume, “frică”. Există o speranță. Eu personal cred în această speranță că existența noastră nu se termină, este doar o fază și există viață de apoi. Dar din orice moment de criză trebuie să existe o ieșire. În cazul nostru, pace și sănătate. Această a opta ediție se desfășoară în jurul acestui subiect. Asta nu înseamnă că fiecare spectacol și-a propus ca subiect frica sau spaima, dar ca tematică, texte sau subiecte, conține aceste sentimente“, mai spune Tompa Gábor.

Click aici pentru a vedea programul festivalului. Bilete – aici.

INFO

Publicul clujean va avea ocazia de a vedea producțiile unor creatori cunoscuți național și mondial precum Christoph Marthaler, Heiner Goebbels, Jozef Nadj, Silviu Purcărete, Andrei Șerban, Attila Vidnyánszky, Gábor Tompa, András Urbán, Jihye Park, Attila Vidnyánszky jr., Diana Mititelu și Catinca Drăgănescu.

Unul dintre cei mai importanți regizori de teatru contemporan, elvețianul Christoph Marthaler, vine la Cluj pentru prima dată: spectacolul său, Aucune Idée (N-am idee) montat la Théâtre Vidy-Lausanne, va avea două reprezentații în Sala Mare. De asemenea, pentru prima oară la Interferențe este prezent și Odéon – Théâtre de l’Europe din Paris, cu spectacolul Zilele bucuriei de Arne Lygre, în regia lui Stéphane Braunschweig, directorul artistic al teatrului.

Artista sud-coreeana, Jaram Lee, revine pentru a patra oară, de data aceasta cu versiunea pansori a faimosului roman Bătrânul și marea de Ernest Hemingway. Heiner Goebbels, care a participat la Interferențe în 2012 cu spectacolul Max Black, va fi prezent cu un spectacol de teatru-concert, Libertate de acțiune.

Casa TIFF va găzdui și anul acesta dialogurile cu creatorii spectacolelor, programul evenimentelor conexe fiind completat de vernisaje, lansări de carte, proiecții de film și concerte.

Foto: Florin Ghioca



26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.