Festivalul Internațional al Școlilor de Teatru, la Metropolis, Bulandra și UNATC
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-interna%c8%9bional-al-%c8%99colilor-de-teatru-la-metropolis-bulandra-%c8%99i-unatc/

Primăria Capitalei, prin Centrul pentru Tineret al Municipiului Bucureşti, vă invită între 2 şi 8 iulie la Festivalul Internaţional al Școlilor de Teatru. Festivalul Internaţional al Școlilor de Teatru (FIST) reprezintă proiectul implementat de Primăria Municipiului Bucureşti prin Centrul pentru Tineret al Municipiului Bucureşti şi în parteneriat cu Asociaţia FIST, UNATC ”I. L. Caragiale”, Teatrul Tineretului Metropolis şi Teatrul Municipal Bulandra. Obiectivul festivalului îl constituie promovarea şi dezvoltarea valorilor culturale în rândul tinerilor şi studenţilor bucureşteni.

Un articol de Petre Ivan|29 iunie 2018

Proiectul își propune să reunească în sălile teatrelor Metropolis, Bulandra, și la UNATC cele mai apreciate și performante școli de teatru din Franța, Rusia, Slovacia, Polonia, Serbia, Ungaria, Republica Moldova, Italia și România, reprezentate de tineri artiști – promotorii teatrului de cea mai bună calitate și exploratori ai valorilor culturale românești și internaționale. Misiunea spectacolelor de teatru este de a forma în rândul tinerilor o extraordinară capacitate de percepere, înțelegere, observare și explorare a simțului abstractizării”, precizează CTMB, organizatorul evenimentului. Intrarea pentru toți spectatorii este liberă, în limita locurilor disponibile.

Conf. univ. dr. Paul Chiribuță, directorul artistic al FIST 2018, spune că acest festival a reușit să creeze prin edițiile precedente „o comunitate de oameni pasionați care vor să treacă prin corpul și sufletul lor suferința și speranța umanității, pentru a le ridica la nivel de simbol. Acești tineri și mai puțin tineri se întâlnesc pentru a se sprijini reciproc în efortul lor de a crea o lume mai bună. Se întâlnesc pentru a vedea spectacolele colegilor și pentru a discuta noile abordări pedagogice care să-i conducă mai aproape de visul lor. Dar obiectivul lor cel mai important este să întâlnească spectatorii, singura instanță care poate valida demersul lor. Sper ca publicul să răspundă în număr cât mai mare chemării lansate de tinerii artiști ai Europei.”

Actrița Catinca Maria Nistor, co-fondatorul și selecționerul festivalului, a descris ideea care a stat la baza acestui festival drept „curiozitatea de a fi aproape de alte culturi și de a vedea cum își potrivesc busola, ce îi inspiră pe alții, ce îi frământă și ce îi determină să gândească într-un anume fel. Așa a apărut nevoia acestui festival care acum cinci ani nu exista nicăieri în țară. Existau festivaluri naționale, internaționale de teatru profesionist, de teatru amator, de teatru tânăr, dar niciunul de școli de teatru, niciunul unde generația mea s-ar fi putut regăsi, identifica, compara sau deosebi de o alta.”

Festivalul Internațional al Școlilor de Teatru, a V-a ediție – Emotion in motion. Lumea se mișcă prin emoție

Festivalul Internațional al Școlilor de Teatru își propune să crească cu fiecare ediție și, într-un viitor apropiat, să aducă laolaltă și școli de teatru de pe alte continente.

La ediția din 2018 au fost invitate școli din mai multe țări: Civica Scuola di Teatro Paolo Grassi (Milano, Italia), La Cité/Théâtre /Les comédiens-stagiaires (Caen, Franţa), Russian State Institute Of Performing Arts (St. Petersburg, Rusia), The Polish National Film, Television and Theatre School (Lodz, Polonia), VSMU, Academy of Performing Arts, Bratislava (Bratislava, Slovacia), Faculty of Dramatic Arts (Serbia, Belgrad), University of Arts, Kaposvár, Theatre department (Kaposvár, Ungaria), Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice (Chișinău, Republica Moldova), Universitatea „Lucian Blaga” (Sibiu), Universitatea Națională de Arte “George Enescu” (Iași), Universitatea „Ovidius” (Constanța), Universitatea “Dunărea de Jos” (Galați) și, bineînțeles, Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale“ (Bucureşti).

Detalii despre eveniment puteți găsi pe www.ctmb.eu, www.fistromania.ro și pe pagina de Facebook a festivalului.

05
/09
/23

În perioada 6 – 10 septembrie, la Brașov, are loc prima ediție a festivalului „CULMEA: Film și educație de mediu“, primul festival de film pe teme de mediu dedicat copiilor și tinerilor, un demers inițiat de Sabina Baciu – director festival, alături de Raluca Bugnar – director artistic și Alexandra Safriuc – selecționer scurtmetraje.

05
/09
/23

Panorama teatrală la jumătatea anului Capitalei Europene a Culturii demonstrează felul în care Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara a reconfigurat pentru orașul și pentru comunitatea pe care le reprezintă o structură culturală înalt profesională.

05
/09
/23

În cadrul proiectului Heritage Hub Râșnov, Asociația Mioritics în parteneriat cu Primăria Orașului Râșnov și Hands on History Norvegia va organiza Festivalul Medieval. Evenimentul va avea loc în perioada 7‑10 septembrie 2023 și va aduce în prim-plan o serie de activități și experiențe medievale menite să promoveze Cetatea Râșnov ca un important obiectiv turistic atât pentru România, cât și pentru Europa dar și un spațiu de învățare și implicare a comunității locale.

05
/09
/23

DIPLOMA Show, festivalul noii generații de artiști, arhitecți și designeri români, organizat de The Institute și prezentat de UniCredit Bank la Combinatul Fondului Plastic între 7 și 15 octombrie, reunește anul acesta 130 de lucrări din 16 domenii creative, alese dintr-un număr record de înscrieri.

05
/09
/23

Cinemaul românesc este din nou în centrul atenției cu ocazia evenimentului Noaptea Albă a Filmului Românesc care va avea loc anul acesta pe 𝟏𝟓 𝐬𝐞𝐩𝐭𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞, la 𝐁𝐮𝐜𝐮𝐫𝐞𝐬̦𝐭𝐢, 𝐂𝐥𝐮𝐣-𝐍𝐚𝐩𝐨𝐜𝐚 și 𝐓𝐢𝐦𝐢𝐬̦𝐨𝐚𝐫𝐚.