Festivalul Internaţional de Film Buzău – BUZZ CEE – a selectat 29 de filme din 16 țări în competiţia oficială
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-international-de-film-buzau-buzz-cee-a-selectat-29-de-filme-din-16-tari-in-competitia-oficiala/

Cea de a doua ediţie a Festivalului de film de la Buzău, BUZZ CEE, propune în competiţie 29 de filme din 16 ţări. Acestea au fost selectate pentru a concura în patru secţiuni competiţionale BUZZ CEE.

Un articol de Liliana Matei|22 iunie 2017

Festivalul de film BUZZ CEE, care se va desfășura la Buzău, în perioada 4 – 9 iulie 2017, cuprinde o competiție internațională, cu scopul de a promova cele mai bune filme realizate de regizori din Europa Centrală și de Sud-Est. Secțiunile din cadrul competiției sunt: lungmetraj, film documentar, scurtmetraj și film studențesc.

Din cele peste 1600 de filme înscrise în competiția BUZZ CEE, echipa de critici de film alcătuită din Florin Barbu, Cristi Mărculescu și Bogdan Beșliu a selecționat un număr de 29 de filme din 16 ţări, care vor concura pentru trofeele festivalului. Câștigătorii competiției BUZZ CEE vor fi selectați cu ajutorul a 3 jurii internaționale, alcătuite din profesioniști din industria de film din Europa.

Cele 29 de filme selectate provin din țări precum Serbia, Turcia, Cipru, Germania, Albania, Austria, Belarus, Croația, Ungaria, Cehia, Slovenia, Slovacia, Ucraina, Rusia, Grecia și România. Câștigătorii competiției vor primi trofeele BUZZ CEE – Long BUZZ (pentru categoria Lungmetraj), Short BUZZ (pentru categoria Scurtmetraj), Real BUZZ (pentru Film documentar) și Student BUZZ (pentru Film studențesc). Trofeele festivalului sunt pictate manual de actorul și artistul plastic Cristi Martin. De asemenea, câștigătorii vor intra în posesia unor premii valoroase, constând în servicii de post-producție, oferite de Cinelab România.

Din lista filmelor de văzut în festival amintim: Ultima zi (România, 2016), lungmetraj regizat de Gabriel Achim, care spune povestea lui Adrian, un bărbat dintr-un oraș de provincie, hotărât să devină călugăr. Primarul, polițistul și liderul Asociației Tnerilor Creștini din oraș își conduc prietenul pe drumul spre mănăstire. Primarul, regizor amator, se oferă să filmeze călătoria. În realitate, însă, el are planuri secrete pentru Adrian.

Cutia de scrisori (Turcia, 2016), în regia lui Barış Kırımşelioğlu, îl are ca protagonist pe deja cunoscutul actor Ismail Demirci, celebru pentru rolul sultanului Murad, din faimosul serial turcesc Kösem, difuzat și în România. Actorul va fi prezent la Buzău și va participa la proiecție și la o sesiune de întrebări și răspunsuri cu publicul aflat la eveniment.

Regizorul Dimitri Athanitis propune Invizibil (Grecia, 2016), un lungmetraj care spune povestea lui Aris, un lucrător într-o fabric, în vârstă de 35 de ani. Acesta este concediat fără niciun avertisment și devine obsedat de ideea de a-și face singur dreptate. Pregătit să își pună planul în aplicare, se trezește că fosta sa soție îl lasă pe fiul lor de 6 ani în grija lui.

Și filmul documentar este reprezentat de producții de calitate la BUZZ CEE.
Doar o răsuflare (România, 2016) explorează natura profund contradictorie a iubirii într-o familie. Atât o călătorie de inițiere, cât și o parabolă teologică, filmul urmărește 7 ani din viața familiei Sicrea din România, arătând încercările și necazurile lui Dobrin, care așteaptă să se întâmple un miracol pentru ca fetița sa să se ridice din scaunul cu rotile. Pe măsură ce îi vedem copiii devenind adulți, observăm cum legătura sa strânsă cu Dumnezeu influențează profund relațiile de familie.

Secondo me (Austria, 2016), în regia lui Pavel Cuzuioc, urmărește viețile de zi cu zi a 3 garderobieri care își desfășoară activitatea în 3 opere din Europa: Opera din Viena, Opera Scala din Milano și Opera din Odessa. Documentarul lasă în plan secund Opera și toate acțiunile care se desfășoară pe scenele celebre și se concentrează pe oamenii din echipă, aparent nesemnificativi, dar ale căror povești de viață sunt încărcate de esență.

Dintre scurtmetrajele prezente în acest an la BUZZ CEE, amintim Ultima șansă (Belarus, 2017), în regia lui Igor Vasilyev. Irisha, pasionata de călărie în vârstă de 13 ani, se pregătește pentru spectacolul de cai și nu știe dacă poate face față emoțiilor și dacă își poate stăpâni calul. Antrenorul ei experimentat, Pavel Pavlovich, încearcă să o ajute să aibă încredere în forțele proprii și învinovățește calul pentru toate eșecurile, promițând că îl va pensiona. Îngrijorându-se pentru soarta prietenului său credincios, Irisha îi cere antrenorului să le dea o ultimă șansă.

Alte filme prezente în secțiunea de scurtmetraj sunt: Faţă tristă (Ucraina, 2015), în regia lui Roman Kirichenko, Yokes (Belarus, 2015), în regia lui Igor Osmolovski, Bafra: Stăpânii Naturii (Turcia, 2016), în regia lui Evrim İnci, VERY LONG PLAY VINYL (Rusia, 2015), în regia lui Vladimir Mozorov și altele.

Un film studențesc de la Universitatea de Stat de Cinematografie din Rusia, Cum fac un film despre bunica (Rusia, 2015) spune povestea de viață a Mariei Vladimirovna Sinitskaya, o bunică de nouăzeci de ani, regizat de tânăra Anna Sinitskaya. Anna a decis să păstreze amintirile bunicii și a făcut un film experimental.

Tot din categoria filmelor studențești atrage atenţia un scurt documentar despre oamenii din spatele Teatrului Odeon din București, în regia Verei Surățel: Se vede tot? Tehnic, nu, stați liniștiți (România, 2016).

Aurelian Nica, Directorul Artistic BUZZ CEE și unul dintre organizatori, a declarat: „Avem o competiție echilibrată, cu filme care acoperă toate categoriile de public și ne bucură că s-au înscris în competiție, și în acest an, foarte multe filme din foarte multe țări. Acest lucru ne arată că BUZZ CEE își îndeplinește cu succes scopul de a promova și de a susține industria de film din regiune. Așteptăm, cu emoții mari, publicul în sălile de cinema. Sperăm să se bucure alături de noi de filme și să aprecieze creativitatea și calitatea producțiilor selectate.”

Lista completă a filmelor participante în competiția BUZZ CEE 2017 este disponibilă pe website-ul festivalului: http://www.buzzcee.ro/

La fel ca la prima ediţie, intrarea la toate filmele din cadrul festivalului va fi liberă.

BUZZ CEE este un festival realizat cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei.

BUZZ CEE este un festival internațional de film dedicat regiunii Europa Centrală și de Sud-Est, inclusiv Grecia și Turcia. Festivalul își propune să promoveze producții de calitate din țările din regiune și să aducă la Buzău filme care ajung rareori pe marile ecrane din România, oferind publicului posibilitatea să intre în contact cu cinematografia central și sud-est europeană.

CulturaALL este o asociație dedicată promovării culturii românești și europene, prin intermediul organizării de evenimente dedicate publicului larg, cu scopul de a dezvolta relațiile culturale între România și țările din Europa.

 

28
/04
/23

La invitaţia Cinematecii din Oslo, care va găzdui în perioada 5-14 mai un festival al filmului românesc, ce include şi o retrospectivă dedicată regizorului Cristian Mungiu, am scris un scurt text despre cum arată cinematografia română în prezent.

26
/04
/23

Ieri la Teatrului Național ,,I. L. Caragiale’’ din București, a avut loc cea de-a XVII-a ediție a Galei Premiilor Gopo, în cadrul căreia au fost celebrate performanțele înregistrate de cinematografia română în ultimii ani. „Oameni de treabă” este marele câștigător al trofeului Gopo pentru „Cel mai bun film”. Cele mai aplaudate momente de pe scena Galei vor putea fi urmărite joi, pe 27 aprilie, de la ora 23:00, pe PRO CINEMA.

24
/04
/23

Gala Premiilor Gopo, cel mai important eveniment dedicat cinematografiei din România, se întoarce la cea de-a XVII-a ediție în Sala Mare a Teatrului Național ,,I. L. Caragiale’’ din București. Evenimentul organizat pe 25 aprilie va fi prezentat, în premieră, de duo-ul format din actrița și scenarista Lia Bugnar și actorul Marius Manole.

21
/04
/23

Mai sunt 4 zile până când noul serial western „Django” va fi difuzat în premieră exclusivă în România de Focus Sat. Producția filmată integral în România este un western complet diferit de canoanele genului, care are în distribuție nume celebre precum Matthias Schoenaerts, Noomi Rapace, Lisa Vicari, Nicholas Pinnock și promite să ofere o experiență TV unică.

20
/04
/23

Începând cu acest an, Festivalul Internațional de Film Transilvania se numără printre fondatorii SMART7, o rețea de festivaluri de film europene care își propune să dezvolte industria culturală și domeniul festivalier, dar și să ofere un spațiu de întâlnire cu opere ale unor noi cineaști europeni, în cadrul unei competiții internaționale itinerante. Competiția SMART7 debutează în programul celei de a 22-a ediții TIFF, între 9-18 iunie.

19
/04
/23

American Independent Film Festival .7 începe vineri, 21 aprilie, la Cinema Elvire Popesco și Cinemateca Eforie din București. În deschidere, publicul va avea de ales între două premiere: lungmetrajul A THOUSAND AND ONE – Marele premiu al juriului la Sundance 2023, la sala Eforie, și primul episod din miniseria HBO Europe, SPY/MASTER ce va fi proiectat la sala Elvire Popesco, în prezența echipei.

19
/04
/23

Profesioniști pasionați, care au contribuit semnificativ la realizarea unora dintre cele mai importante producții de film ale României, monteurii de film Melania Oproiu, Nita Chivulescu și Mircea Ciocâltei vor fi omagiați la cea de-a XVII-a ediție a Premiilor Gopo. Contribuția lor va fi recompensată cu Premiul Special, oferit în cadrul evenimentul ce va avea loc pe 25 aprilie, la Teatrul Național ,,I. L. Caragiale’’ din București.