Festivalul NexT schimbă anotimpul
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-next-schimba-anotimpul/

Cea de-a 11-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film NexT vine cu o noutate absolută: NexT schimbă anotimpul, anul acesta festivalul având loc între 22 şi 26 iunie.

Un articol de Petre Ivan|2 mai 2017

Noua perioadă de desfășurare aduce cu ea și schimbări în formatul și imaginea festivalului. Pe lângă programele cu care spectatorii s-au obișnuit deja (Competiția Națională și cea Internațională, Arthouse, NexT Is Feminist, LGBT, NexT Generation, NexT Kids), anul acesta lineup-ul festivalului cuprinde multe surprize care vor fi anunțate în perioada următoare; printre ele se află proiecțiile în aer liber ce se vor desfășura în mai multe spații din București și care se adresează unor categorii de public variate.

Timp de zece ani, selecția NexT a funcționat ca showcase pentru o nouă generație de cineaști, voci distincte și inovatoare în peisajul cinematografic internațional, ale căror scurtmetraje erau prime promisiuni ale evoluției lor viitoare, dintre care Deniz Gamze Ergüven, László Nemes (ambii nominalizați la Premiile Oscar în 2016 la categoria ‘Cel mai bun film străin’) sau Julia Ducournau (Premiul FIPRESCI în cadrul secțiunii Semaine de la critique a Festivalului Internațional de Film de la Cannes în 2016) sunt doar cele mai sonore.

Ajuns la cea de-a 11-a ediție, NexT își continuă misiunea de a promova formatul de scurtmetraj și de a aduce în fața publicului românesc filmele unor cineaști promițători, selecția festivalului reunind și anul acesta filme cât se poate de diferite, atât tematic, cât și stilistic, mergând de la musicaluri și comedii, la filme-eseu și experimente formale inedite. Dar dincolo de angajamentul său față de tinerii cineaști, odată cu intrarea într-un nou deceniu de existență, NexT dorește să își reafirme și să își întărească angajamentul față de publicul său.

Într-un moment în care lumea pare să fie din ce în ce mai divizată, în care diferențele de gen, de clasă, de rasă, de naționalitate sau etnie, de apartenență religioasă sau politică sunt din ce în ce mai speculate și instrumentalizate în discursuri instigatoare la ură, NexT își propune să facă din cinema un catalizator, un punct de pornire într-o discuție despre ideea de comunitate înțeleasă în sens extins și despre importanța celebrării și îmbrățisării diferențelor dintre noi.

Ediția de anul acesta se va desfășura între 22 și 26 iunie la Cinema Muzeul Țăranului, Cinema Elvira Popescu și, așa cum publicul NexT s-a obișnuit deja, alte câteva spații alternative. Selecția de anul acesta a fost realizată de Massimiliano Nardulli și Oana Ghera din cele peste 2.000 de scurtmetraje vizionate și reunește o varietate de stiluri și subiecte, încercând să redea publicului spectator o imagine cât mai relevantă a producției de film de scurtmetraj din acest moment.

(She Stoops to Conquer, de Zack Russell – castigatorul premiului „Cristian Nemescu” pentru Cea mai bună regie, la NexT 2016)

Festivalul Internațional de Film NexT a fost înființat în 2006 în memoria regizorului Cristian Nemescu şi sound designerului și compozitorului Andrei Toncu și este organizat de Societatea Culturală NexT, cu sprijinul: Centrului Național al Cinematografiei, Uniunii Cineaștilor din România, Institutului Cultural Român.

Foto: NexT – nextfilmfestival.ro

27
/03
/14

Gala de deschidere a Festivalului Internaţional de Film Cinepolitica de marți, 8 aprilie, ora 20.00, de la Cinema Studio, aduce în România, în premieră, Diplomatie, în regia lui Volker Schlöndorff. În închidere, pe 13 aprilie, va fi proiectată superproducția regizată de Feng Xiaogang - supranumit „Spielberg al Chinei”, Back to 1942, cu Adrien Brody și Tim Robbins.

25
/03
/14

Noul său film, (pseudo)documentarul „Al doilea joc“, împinge obsesiile cineastului Corneliu Porumboiu spre o zonă extremă, aproape autodistructivă (judecat prin prisma legăturii cu publicul).

24
/03
/14

În anul în care se împlinesc 90 de ani de la naşterea unuia dintre cei mai talentaţi cineaşti ai lumii, Sergei Paradjanov, Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica aduce în premieră, la Bucureşti, filmul biografic Paradjanov, propunerea Ucrainei la Oscarul pentru „Cel mai bun film străin”.

24
/03
/14

Cea de-a 10-a ediție a Festivalului Internațional de Film București, cel mai vechi festival competitiv din Capitală destinat exclusiv filmului de lung-metraj, va avea loc în perioada 26 martie – 2 aprilie 2014, la Cinema Studio, NCRR - Studioul Horia Bernea, sala Elvira Popescu și Institutul Cervantes. Programul Festivalului Internaţional de Film Bucureşti.

21
/03
/14

Al doilea joc, filmul experiment al regizorului Corneliu Porumboiu, va intra în cinematografe din 4 aprilie. Pelicula prezintă meciul de fotbal dintre Dinamo şi Steaua din iarna anului 1988, arbitrat de Adrian Porumboiu, tatăl regizorului. Cei doi, tată şi fiu, revăd meciul 25 de ani mai târziu şi îl comentează din faţa televizorului.

21
/03
/14

Două filme-eveniment vor marca deschiderea și închiderea celei de-a 13-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania 2014 (TIFF 2014). Pe 30 mai, gala de deschidere aduce Philomena, de Stephen Frears, iar ]n ultima zi de TIFF, pe 8 iunie, va rula cel mai așteptat film al anului, Boyhood - Ursul de Argint pentru regie la Berlin.

21
/03
/14

Nu sunt premiile BAFTA, Cesar sau Goya, asumate ca modele, însă Premiile Gopo îşi au rostul lor, în ciuda numeroaselor probleme din firava industrie românească de film. Ziarul Metropolis şi-a desemnat favoriţii pentru cea de-a 8-a ediţie a Galei, care va avea loc luni.

20
/03
/14

Pentru cariera sa impresionantă, regizorul și directorul de imagine Nicolae Margineanu va fi omagiat în 2014 cu Premiul Gopo pentru Întreaga Activitate. Alături de el și de Radu Beligan (Premiul pentru Întreaga Carieră), organizatorii Galei Premiilor Gopo vor acorda și un Premiu Special, proiecționistei Elena Ciocan.

19
/03
/14

Tinerii cineaști români vor avea, pentru prima dată, o competiție dedicată lor, la Festivalul Internațional de Film NexT (3-7 aprilie). În prima ediție a Competiției naționale, 14 scurtmetraje românești dintre cele mai bune lansate în ultimul an, selecționate de criticii Irina Trocan și Andrei Rus, vor concura pentru Premiul pentru Cel mai bun film românesc și Premiul Publicului pentru film românesc. Secțiunea este prezentată de HBO România.

17
/03
/14

Cu o distribuţie de staruri cât pentru zece producţii, „The Grand Budapest Hotel”, noul film al americanului Wes Anderson, este o kino-feerie dificil de clasat, dar plăcută ochiului. Un film special, cum rar poate fi văzut pe marile ecrane.