Fiecare carte are timpul ei!
https://www.ziarulmetropolis.ro/fiecare-carte-are-timpul-ei-campiile-lui-dedes/

În plin sezon estival aud tot mai des „Ce carte îmi recomanzi să citesc în concediu?”.

Un articol de Dan Nicolaie (Dedes)|20 iulie 2015

Dacă nu am mai spus-o repet*, fiecare carte are timpul ei, dar dacă aștepți concediul și  briza mării ca să pui mâna pe o carte îți recomand să stai liniștit și să îți cumperi, cel mult, două reviste înțesate de mondenități expirate, rețete culinare pentru care nu o să ai niciodată toate ingredientele și sfaturile pentru problemele amoroase ale altora.

Știu, cărțile au timpul lor și tu ai timpul tău, limitat, dar aceste limite nu te împiedică dimineața să te uiți la matinale cu adolescenți tomnateci sau să îți sperii somnul, noaptea târziu, privind cum interlopi de carton și femei cu morală de mucava se împerechează și desperechează în ritualuri demne de oameni ai cavernelor, care ciocnind două pietre tocmai au descoperit… smartphone-ul.

Cărțile bune necitite de tine ar spune că ai mai mult timp decât meriți.

Totuși, armata cititorilor constanți fiind încă numeroasă, risc și o recomandare: „Fructele mâniei” de John Steinbeck, pentru că e vară, pentru că în Balcani crizele economice se plimbă despletite, pentru că e o carte adevărată despre minciunile acestei lumi și pentru că, într-un moment greu al vieții mele, mi-a readus bucuria… de a citi.

* aceasta este o glumă ultra-tocită în câteva dintre redacțiile de cotidian prin care am trecut alături de câțiva oameni care ar fi meritat să fie plătiți doar pentru că respirau în respectivele incinte

Foto: Fiecare carte are timpul ei – Dedes

28
/03
/14

Luni, 31 martie, de ora 19.00, vă aşteptăm în librăria Humanitas de la Cişmigiu la o întâlnire cu Victor Ieronim Stoichiţă, profesor al Universităţii din Fribourg. În dezbatere, "Efectul Sherlock Holmes.Trei intrigi cinematografice", cel mai recent titlu apărut în seria de autor Victor Ieronim Stoichiţă la editura Humanitas.

28
/03
/14

Editura Allfa iniţiază un proiect nou în cadrul colecţiei sale de literatură Strada Ficţiunii: „Lista lui Alex. Ştefănescu“. Proiectul își propune promovarea scriitorilor români contemporani în galeria de onoare a unei colecții cu o vastă panoplie de autori contemporani, proveniți de pe toate continentele lumii.

27
/03
/14

Astăzi, 27 martie, de la ora 17.00, la Librăria Bastilia din Bucureşti, va avea loc lansarea romanului Apa neagră de Nicolae Stan, apărut recent la Editura Cartea Românească, disponibil şi în ediţie digitală. Invitaţi, alături de autor: Dan Silviu Boerescu şi Nicolae Iliescu.

20
/03
/14

În week-end, în cadrul ediției din această primăvară a Kilipirim, cel mai important târg de carte cu discount, organizatorii le propun vizitatorilor o serie de evenimente: de la dezbateri care au ca public-țintă pe iubitorii de literatură, la lansări de carte dedicate celor interesați de cărțile de popularizare.

20
/03
/14

Miercuri, 26 martie, la ora 18.00, la Clubul Ţăranului, va avea loc lansarea volumului Sebastian, ceilalţi şi-un câine, romanul de debut al jurnalistului Mihai Radu - Polirom, „Ego. Proză”. Anul acesta se împlinesc 10 ani de când Editura Polirom a lansat colecţia „Ego. Proză”, coordonată de Lucian Dan Teodorovici.

20
/03
/14

Romancierul japonez Haruki Murakami va publica în luna aprilie un volum de nuvele, prima sa lucrare aparţinând acestui gen literar din ultimii nouă ani. În Japonia şi nu numai, orice carte semnată de Murakami ajunge bestseller.

17
/03
/14

La Godot-Café, pe Blănari, la numărul 14, s-a desfășurat un prânz cu cărți în mijlocul săptămânii. S-au prezentat, în context, colecțiile de primăvară-vară ale editurilor Humanitas și Humanitas Fiction. Printre acestea, Djuvara, Patapievici, Pleșu, Cărtărescu, Kundera, Baricco, Llosa, Sabato, Vonnegut, Anais Nïn sau Ezra Pounde.

06
/03
/14

Considerată drept una dintre cele mai importante lucrări despre istoria gîndirii politice medievale, Cele două corpuri ale regelui de Ernst H. Kantorowicz este cel mai nou titlu apărut în colecţia „Historia” a Editurii Polirom, în traducerea lui Andrei Sălăvăstru, cu o prefaţă semnată de William Chester Jordan şi postfaţă de Alexandru Florin Platon disponibil şi în format electronic.