Film despre tinerețea papei Francisc
https://www.ziarulmetropolis.ro/film-despre-tineretea-papei-francisc/

Chiamatemi Francesco (Spuneţi-mi Francisc) prezintă drumul pe care l-a parcurs fiul unor imigranţi italieni din Argentina pentru a deveni şeful Bisericii Catolice. Filmul va fi lansat în cinematografele italiene la 3 decembrie.

Un articol de Petre Ivan|27 noiembrie 2015

Filmul,  prezentat joi presei din Roma, prezintă viața lui Jorge Bergoglio din anii tinereții când a decis să intre în ordinul iezuiților și până când a fost ales papă la 13 martie 2013.

Regizorul filmului, italianul Daniele Luchetti, a explicat că este vorba de „un film de investigație” pentru care a fost nevoit să facă „multe săpături” pentru a menține o relație onestă cu personajul. O căutare care a început în urmă cu doi ani la Buenos Aires, orașul natal al papei, când a decis să caute piste privind viața Înaltului Pontif și a găsit foști prieteni de școală ai lui Bergoglio ale căror mărturii i s-au părut „false”.

Chiamatemi Francesco începe în 1963 cu un tânăr Bergoglio care trăiește o viață de adolescent normală, cu prieteni și iubită pe care îi va părăsi pentru a-și urma vocația și a intra în rândurile iezuiților. Bergoglio va trăi apoi ultimii ani ai dictaturii militare (1976-1983) din Argentina, sărăcia care a lovit țara în 1990 și criza din 2001.

Filmul se încheie în ziua în care Bergoglio, îmbrăcat în alb și cu o cruce de fier, salută mulțimea din Piața San Pietro, după ce a fost ales papă la 13 martie 2013.

Foto: Film despre tinerețea papei Francisc  – cinemagia

19
/09
/22

Bazat pe cazul real al fostului șef francez al agenției antinarcotice, acuzat în 2017 de contrabandă cu droguri la scară largă, Ancheta unui scandal de stat / Enquête sur un scandale d'etat explorează o captivantă poveste despre corupție la cel mai înalt nivel și chestionează formele de discurs public în contextul traficului de droguri. Filmul lui Thierry de Peretti, cu Roschdy Zem, Pio Marmaï și Vincent Lindon este distribuit în cinematografe din 30 septembrie de Independența Film.

19
/09
/22

Iubirea, sub toate formele ei, este tema ediției cu numărul 17 a Festivalului Internațional de Film de Animație Animest. Între 7 și 16 octombrie, o vom celebra în sălile de cinema din București, urmărind peste 340 de filme sosite din întreaga lume. Printre acestea, 48 de povești cu și despre iubire, vor fi prezentate sub umbrela Animate the Love – temă ilustrată în posterul ediției de artista ucraineană Oksana Kurmaz.

19
/09
/22

Fairytale, cel mai recent film al regizorului Alexander Sokurov, și ultimul din tetralogia inspirată de cele mai controversate personaje politice ale secolului XX, va deschide cea de-a 12-a ediție a Festivalului Internațional de Film Experimental București. Luni, pe 26 septembrie, în anticiparea debutului oficial al festivalului, pelicula va avea parte de o primă întâlnire cu publicul din România, de la ora 18:30, la Cinemateca Eforie.

15
/09
/22

„Om Câine / Man and Dog”, primul lungmetraj regizat de Ștefan Constantinescu, cu Bogdan Dumitrache și Ofelia Popii în rolurile principale, intră în cinematografe din 16 septembrie, filmul fiind distribuit pe marile ecrane de microMULTILATERAL.

09
/09
/22

Experimente audiovizuale inovatoare care abordează în maniere adesea surprinzătoare problematici relevante pentru lumea contemporană, scurtmetrajele incluse anul acesta în Competiția Internațională BIEFF propun noi perspective asupra stării de echilibru fragil – definitorie pentru momentul istoric pe care îl traversăm.

08
/09
/22

Programat în perioada 7-16 octombrie la Bucureşti, Festivalul Internațional de Film de Animație Animest, singurul eveniment cinematografic din România care califică filme pe lista candidaților eligibili la Oscaruri, şi-a anunţat selecția de titluri din competiția oficială.

06
/09
/22

"Metronom", debutul în lungmetraj de ficțiune al regizorului Alexandru Belc, distins anul acesta la Cannes cu Premiul pentru regie al secțiunii Un Certain Regard, va avea premiera în cinematografe pe 4 noiembrie, prezentat de Strada Film.

04
/09
/22

În a doua parte a unui foarte subiectiv top pe luna august discut, pe scurt, trei documentare din acest an, printre care şi tulburătorul "Mariupolis 2", al regretatului regizor lituanian Mantas Kvedaravičius, ucis în războiul declanşat de Rusia în Ucraina.