Film documentar „1989. Jurnalul unei Revoluții”, în premieră
https://www.ziarulmetropolis.ro/film-documentar-1989-jurnalul-unei-revolutii-in-premiera/

Filmul documentar „1989. Jurnalul unei Revoluţii” va fi prezentat în premieră miercuri, 16 decembrie, ora 20.00, şi sâmbătă, 19 decembrie, ora 23.00.

Un articol de Liliana Matei|8 decembrie 2020

Filmul va fi disponibil online pe youtube/facebook/site TNB și partenerii TNB, pe data de 16 decembrie, iar sâmbătă, 19 decembrie, va avea premiera la Digi TV.

„Eu nu cunosc nicio altă capitală a Europei al cărei punct central să aibă ca reper teatrul național!”, spune Lavinia Betea.

Sălile teatrului sunt închise, dar spațiul online ne oferă șansa de a fi în continuare împreună. Teatrul Național „I.L. Caragiale” anunță premiera documentarului „1989. Jurnalul unei Revoluții” pe 16 decembrie 2020 la ora 20.00 în regia lui Carmen Lidia Vidu.

Evenimentul este un hibrid cultural adaptat vremurilor pe care le trăim. Proiectul este realizat din elemente de film, teatru, platou de televiziune, videomapping, filmare aeriană.

Pe lângă mărturiile actorilor Ion Caramitru, Oana Pellea, Daniel Badale și Florentina Țilea, proiectul propune interviuri despre Securitate, Procesul Ceaușeștilor, Revoluție, Teroriști realizate cu Germina Nagâț, Dan Voinea, Dennis Deletant, Andrei Ursu, Lavinia Betea.

Una dintre datoriile morale ale teatrului este să ridice întrebări și să antreneze la dialog.

Fiecare are o părere diferită despre cum a fost la Revoluție, fie că a trăit-o fie că nu.

Cele mai multe informații pe care populația le-a asimilat și le repetă  sunt „cele oficiale”, uneori uitându-și istoria personală. Încercăm să punem alături cele două tipuri de imagini (oficiale și private) pentru a contura o imagine mai nuanțată asupra Revoluției din 1989.

Într-un context cu totul inedit, Teatrul Național din București păstrează contactul cu publicul, se adaptează și găsește soluții pentru a onora evenimentul care a schimbat istoria recentă a României: Revoluția din 1989.

„1989. Jurnalul unei Revoluții” este o producție a Teatrului Național din București şi pornește de la spectacolul de teatru documentar „Jurnal de România. 1989”, în regia lui Carmen Lidia Vidu, care a avut premiera la Sala Amfiteatru a Teatrului Național în iulie 2020. (https://www.tnb.ro/ro/jurnal-de-romania1989)

Filmul documentar „1989. Jurnalul unei Revoluții” este un produs cultural realizat exclusiv pentru mediul on-line și televiziune și se va bucura de două premiere: pe 16 decembrie la ora 20.00 în mediul online (youtube/facebook/site TNB și partenerii) și pe 19 decembrie, la ora 23.00, va avea premiera la televiziune, pe Digi 24.

Teaser

https://youtu.be/kXJL2FkDaEY

Film documentar: „1989. Jurnalul Unei Revoluții”

Producție Teatrul Național “I. L. Caragiale” București

Regia: Carmen Lidia Vidu

Cu:   Ion Caramitru, Oana Pellea, Daniel Badale, Florentina Țilea, Germina Nagâț, Dan Voinea, Dennis Deletant, Andrei Ursu, Lavinia Betea

Multimedia Cristina Baciu

Foto – Video Operator Dronă Florin Boicescu

Operator imagine – Marius Donici

Fotografie – Vlad Lăzărescu

Decembrie 2020

20
/03
/14

Miercuri, 26 martie, la ora 18.00, la Clubul Ţăranului, va avea loc lansarea volumului Sebastian, ceilalţi şi-un câine, romanul de debut al jurnalistului Mihai Radu - Polirom, „Ego. Proză”. Anul acesta se împlinesc 10 ani de când Editura Polirom a lansat colecţia „Ego. Proză”, coordonată de Lucian Dan Teodorovici.

20
/03
/14

Romancierul japonez Haruki Murakami va publica în luna aprilie un volum de nuvele, prima sa lucrare aparţinând acestui gen literar din ultimii nouă ani. În Japonia şi nu numai, orice carte semnată de Murakami ajunge bestseller.

20
/03
/14

Pentru cariera sa impresionantă, regizorul și directorul de imagine Nicolae Margineanu va fi omagiat în 2014 cu Premiul Gopo pentru Întreaga Activitate. Alături de el și de Radu Beligan (Premiul pentru Întreaga Carieră), organizatorii Galei Premiilor Gopo vor acorda și un Premiu Special, proiecționistei Elena Ciocan.

19
/03
/14

ŞTIAŢI CĂ... într-o zi de 19 martie (1917) s-a născut, la Bucureşti, pianistul și compozitorul Dinu Lipatti? Lipatti a crescut cu muzica încă din leagăn. Tatăl său a fost un amator de muzică înstărit, care studiase cu Sarasate și Carl Flesch, mama sa, o pianistă talentată, iar George Enescu era nașul său. Muzica a fost preocuparea lui din copilărie. Mama sa obişnuia să spună că “băiatul cânta la pian înainte de a fi învățat să zâmbească”. La 4 ani, Dinu Lipatti dădea concerte de caritate și începea să compună piese elaborate.

19
/03
/14

Tinerii cineaști români vor avea, pentru prima dată, o competiție dedicată lor, la Festivalul Internațional de Film NexT (3-7 aprilie). În prima ediție a Competiției naționale, 14 scurtmetraje românești dintre cele mai bune lansate în ultimul an, selecționate de criticii Irina Trocan și Andrei Rus, vor concura pentru Premiul pentru Cel mai bun film românesc și Premiul Publicului pentru film românesc. Secțiunea este prezentată de HBO România.

18
/03
/14

Dicționarele spun poveștile cuvintelor (proveniența, sensurile, modificările suferite de-a lungul timpului, semnificația sintagmelor în care sunt încorporate etc.). De aceea, ele sunt ca o ladă cu zestre pentru generațiile următoare. Acum, în era digitală, găsim pe internet o parte din aceste povești. Mai rapid și mai eficient. Și, atunci, care să mai fie rostul dicționarelor […]

18
/03
/14

Cu ocazia sărbătoririi zilei de naştere a pictorului Theodor Aman, fondatorul Şcolii de Belle Arte din Bucureşti, pe 20 martie 2014 va avea loc un ceremonial de depunere de coroane de flori la Cimitirul Bellu. Joi, 20 martie 2014, de la orea 12.00, cu ocazia zilei de naştere a pictorului Theodor Aman, fondatorul Şcolii de […]

18
/03
/14

Dawid Trzensimiech de la Royal Opera House Covent Garden s-a alăturat în luna martie Comaniei de Balet a Operei Naţionale Bucureşti. Artistul de origine poloneză poate fi urmărit miercuri, 19 martie, ora 19.00, pentru prima oară pe scena teatrului, în spectacolul de dans contemporan Tango. Radio şi Juliet, în coregrafia lui Edward Clug.