Filme in localităţile fără cinematograf
https://www.ziarulmetropolis.ro/filme-in-localitatile-fara-cinematograf/

În România, o ţară cu 20 de milioane de locuitori, nu s-a produs niciun film pentru copii în ultimii 25 de ani. CINEMATOUR KIDS prima caravană de filme pentru copii din România, a ajuns în localităţile fără cinematograf şi în centrele de copii instituţionalizaţi, adunând peste 3250 de spectatori. Ediţia a II-a se va derula pe parcursul lunii aprilie 2016 şi este susţinută de Centrul Naţional al Cinematografiei.

Un articol de Petre Ivan|1 aprilie 2016

5 filme pentru copii produse în Ungaria şi în Norvegia ajung în luna aprilie în localităţile fără cinematograf din România. Dragalina, Colelia (jud. Ialomiţa), Câmpulung Muscel, Cătanele, Mioveni , Cireșu(jud Argeş), Cincşor (jud. Braşov), Pucioasa, Cojasca (jud. Dâmboviţa), Zimnicea (jud. Teleorman) și o proiecție specială în București, pentru copiii romi şi cei instituţionalizaţi. Fiecare proiecţie este subtitrată în limba română şi tradusă live.

Acte de vitejie, poveşti de iubire la 10 ani, câini salvatori, suspens şi acţiune în poveştile caravanei, spuse în toate genurile cinematografice – animaţii, ficţiuni de scurt şi lung metraj adresate copiilor cu vârste între 3 și 12 ani.

Copiii din România au nevoie de aceste filme. Nu au acces la cinematografe, nu îşi părăsesc, cei mai mulţi dintre ei, localităţile în care se nasc chiar dacă cel mai apropiat oraş este la mai puţin de 20 km distanţă.filme

Filmele caravanei sunt un îndemn spre visare, o fereastră spre o altă lume.

Asociația Enkidu implementează această a doua ediție cu implicarea financiară a Centrului Național al Cinematografiei, cu sprijinul Ambasadei Regatului Norvegiei și a Institutului Balassi.

Prezentarea filmelor și programul complet al proiecțiilor, aici.

Au mai rămas 29  de cinematografe din 874!

În România, în ultimii 25 de ani, nu s-a produs niciun film pentru copii. Într-o țară cu 20 de milioane de locuitori, din cele 874 de cinematografe existente înainte de 1989, au mai rămas 29, realitate care face din România țara europeană cu cel mai mic număr de cinematografe. Sistemul de învățământ național nu are programe alternative în care să fie inclusă activitatea cinematografică și în care să se utilizeze acest mijloc de comunicare în programele educaționale.

În țara noastră există copii care nu au văzut niciodată un film într-o sală de cinematograf sau într-o sală de proiecție. Există copii care, din cauza sărăciei, a lipsei de educație și de informație, nu au văzut niciun program tv sau de cinema destinat copiilor.

Foto: Filme in localităţile fără cinematograf – cinematour.ro

15
/04
/14

Scurtmetraje regizate de Nicolae Constantin Tănase şi Dorian Boguţă se numără printre titlurile selectate în programul românesc prezentat la Short Film Corner, un eveniment necompetitiv destinat profesioniştilor din cinema care are loc în timpul Festivalului de Film de la Cannes.

14
/04
/14

În România există puţin peste 30 de cinematografe, 78% din orașele ţării nu au nicio sală de cinema funcțională, iar numărul spectatorilor a scăzut de 50 de ori față de anii '90. APFR şi TIFF au demarat o campanie prin care vor schimbe soarta "Marelui Ecran".

13
/04
/14

Noul Cinematograf al Regizorului Român vă propune o seară de film cu un concept inedit: blind-date cu un film, în data de 18 aprilie, la ora 20:00.

11
/04
/14

Două figuri istorice ale căror destine au fost legate acum mai bine de cinci secole sunt vedetele campaniei de imagine a TIFF 2014. Vlad Țepeș și Matei Corvin se „reîntâlnesc” în 2014, în ipostaza de cinefili, pe vizualurile Festivalului Internațional de Film Transilvania (30 mai – 8 iunie).

10
/04
/14

Pe 12 aprilie, Caravana Docuart ajunge în Cluj-Napoca, la Cinema Mărăști, cu un eveniment cultural adresat tuturor celor dornici să își croiască un program de weekend pentru sufletul și intelectul lor.

08
/04
/14

Miercuri, 9 aprilie, Institutul Francez vă invită la o seară dedicată lui Alex. Leo Şerban. Evenimentul va începe la 19,30, în Atriumul Institutului, cu un cocktail, urmând ca de la ora 20 să aibă loc proiecţii şi discuţii legate de opera lui Alex. Leo Şerban, în sala Elvire Popesco.