Filme subversive şi un focus Florin Iepan la Festivalul Ceau, Cinema!
https://www.ziarulmetropolis.ro/filme-subversive-si-un-focus-florin-iepan-la-festivalul-ceau-cinema/

Un documentar rus curajos, două filme subversive celebre şi un focus dedicat regizorului timişorean Florin Iepan vor putea fi văzute la cea de-a cincea ediţie a Festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc între 19 şi 22 iulie la Timişoara şi Gottlob.

Un articol de Petre Ivan|20 iunie 2018

Prezentat într-o proiecţie specială, „Convictions” („Comisia de recrutare”, 2016) este un documentar extrem de curajos despre câţiva tineri din Rusia care încearcă să se opună înrolării forţate în armată, gest care nu poate rămâne nesancţionat într-o ţară tot mai militarizată. Regizoarea filmului, Tatiana Chistova, va fi prezentă la Timişoara pentru a discuta cu publicul.

Spectatorii vor putea de asemenea să revadă două dintre filmele subversive cult apărute în timpul comunismului în Europa de Est.

Reconstituirea

La exact 50 de ani de la realizarea filmărilor, în vara lui 1968, „Reconstituirea”, de Lucian Pintilie, ales de critici cel mai bun film românesc din toate timpurile, va avea o proiecţie aniversară la Ceau, Cinema!

Unul dintre cele mai faimoase şi radicale filme din fosta Iugoslavie va putea fi de asemenea văzut la Ceau, Cinema!. „W.R. – Misterele organismului” (1971), al iconoclastului regizor Dušan Makavejev, a rămas cunoscut ca un film-şoc, o operă cinematografică neconvenţională şi îndrăzneaţă.

Ceau, Cinema! îi dedică totodată un focus regizorului timişorean de filme documentare Florin Iepan, membru al juriului competiţiei din acest an. Vor putea fi revăzute şi discutate două dintre cele mai ambiţioase titluri ale sale, „Născuţi la comandă – Decreţeii” (2005) şi „Odessa” (2013), precum şi un scurtmetraj documentar de studenţie, „Zece minute cu clasa muncitoare” (1994), proiectat cu sprijinul UNATC.

Florin Iepan

De o proiecţie specială va avea parte şi filmul sârbesc „Afterparty” (2017), de Luka Bursac, care vorbeşte despre viaţa de noapte din Belgrad, din perspectiva unui tânăr barman dintr-un club. „Afterparty” a fost filmat parţial chiar la Timişoara, iar la eveniment vor fi prezenţi regizorul Luka Bursac, actorul Nikola Šurbanović din Serbia şi actorii timişoreni Laurenţiu Pleşa şi Marko Adžić.

Tânărul regizor arădean Mihai Sălăjan va prezenta în premieră la Ceau, Cinema!, în cadrul secţiunii Filme bănăţene, lungmetrajul „Bodrog” (2018), un mockumentary despre viaţa şi miturile dintr-un sat aproape dispărut.

Ca în fiecare an, şi copiii se vor putea bucura de filme. Cei mici, dar şi părinţii lor vor avea şansa să vadă celebra fantezie muzicală „Mama” (1976), de Elisabeta Bostan, precum şi un film românesc pentru copii foarte nou, „Străjerii” (2018), proiectat în prezenţa regizorului acestuia, Liviu Mărghidan.

Abonamentele pre-sale pentru cea de-a cincea ediţie a festivalului pot fi deja achiziţionate de la Librăria Cărtureşti – Mercy din Timişoara.

Ceau, Cinema! este un festival dedicat filmului european, organizat de Asociaţia Marele Ecran şi Asociaţia Pelicula Culturală.

Foto: Ceau Cinema – facebook

28
/05
/15

Asociația Docuart inițiază luni, 1 iunie, în parteneriat cu Muzeul Național al Țăranului Român, un nou proiect - "Proiecțiile Docuart". Filmele documentare, exclusiv românești, vor fi difuzate la Cinema Muzeul Țăranului, accesul la proiecții fiind liber. În cadrul evenimentelor vor fi susținute sesiuni de întrebări și răspunsuri între public și realizatorii documentarelor.

27
/05
/15

CRONICĂ DE FILM „Comoara” pare a semnaliza o schimbare de direcţie în cariera lui Corneliu Porumboiu: o preocupare mai redusă pentru îndrăzneli formale şi o insistentă căutare a unei simplităţi (mai puţin stimulante).

27
/05
/15

S-a încheiat perioada de înscriere a filmelor la prima ediţie a competiţiei Ceau, Cinema!. Selecţia oficială va fi anunţată până pe data de 15 iunie. Se cunoaşte deja componenţa juriului care va acorda trofeul 'Ceau, Cinema!'. Un trio alcătuit dintr-o tânără actriţă în plină ascensiune şi doi critici de film cunoscuţi.

26
/05
/15

Din 12 iunie, Timbuku va aduce pe marile ecrane de cinema o poveste ce ne va tăia răsuflarea instant. Nominalizat la Oscar 2015 pentru cel mai bun film străin al anului şi câştigător a 7 premii César Awards şi 2 premii în cadrul festivalului de la Cannes 2014, Timbuktu prezintă realitatea unui loc din regiunea Africii, în cea mai pură formă.

26
/05
/15

Actorul american Johnny Depp riscă să primească o condamnare de 10 ani de închisoare pentru introducerea ilegală în Australia, fără respectarea regimului de carantină al acestei ţări, a celor doi câini de companie ai săi, Pistol şi Boo

26
/05
/15

Academia Motanov organizează în perioada 18 iunie – 13 iulie, la București, un atelier de artă video cu mobilul pentru liceenii din familii cu venituri modeste. Atelierul de artă video este susținut de artistul Regele IONESCU și are două întâlniri pe săptămână, luni și joi de la 11:00 la 12:30, timp de 4 săptămâni.

25
/05
/15

Sâmbătă, 30 mai 2015, la ora 11:00, în Piaţa Timpului din Bucuresti, va avea loc ceremonia omagială de decernare a stelelor pentru întreaga activitate în domeniul teatrului şi filmului a artiştilor Alexandru Arşinel şi Ion Dichiseanu. Cu acest prilej, se va oferi o stea, in memoriam, actorului şi regizorului Sergiu Nicolaescu. Ceremonia este organizată de Primăria Municipiului Bucureşti în parteneriat cu Teatrul Metropolis şi Cocor.

25
/05
/15

Legendarul actor egiptean Omar Sharif, în vârstă de 83 de ani, a fost diagnosticat cu maladia Alzheimer şi face eforturi să îşi amintească unele dintre cele mai celebre filme ale sale, potrivit fiului artistului, Tarek El-Sharif.

24
/05
/15

Lungmetrajul "Comoara", de Corneliu Porumboiu, a primit premiul Un Certain Talent în cadrul secţiunii Un Certain Regard, la ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes. Premiul Un Certain Regard a revenit peliculei islandeze "Hrútar/ Rams",de Grímur Hákonarson.

23
/05
/15

Scurtmetrajul "Share", al tinerei regizoare americane Pippa Bianco, a câştigat premiul I al secţiunii Cinéfondation, la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes 2015. Secţiunea Cinéfondation este dedicată filmelor de şcoală şi a fost creată în 1998 de preşedintele Festivalului de la Cannes, Gilles Jacob.