Filmul „Balanța”, în regia lui Lucian Pintilie, revine în cinematografele din România, restaurat în format digital 4K
https://www.ziarulmetropolis.ro/filmul-balanta-in-regia-lui-lucian-pintilie-revine-in-cinematografele-din-romania-restaurat-in-format-digital-4k/

Filmul „Balanţa” (1992), prima producţie românească restaurată în format digital 4K de către Fundaţia9 şi BRD – Groupe Société Générale, va avea premiera de gală pe data de 4 februarie, la ora 20:00, în Sala Mare a Teatrului Naţional Bucureşti, în prezenţa actorilor şi apropiaţilor marelui regizor Lucian Pintilie.

Un articol de Liliana Matei|14 ianuarie 2020

Accesul la eveniment este deschis publicului, biletele fiind disponibile prin MyStage.ro și la casa de bilete a Teatrului Național București.

Fondul Pintilie – Fundația9 (BRD – Groupe Société Générale) lansează, prin restaurarea filmului Balanța, o direcție de investiție extrem de necesară. Una dintre capodoperele cinematografiei naționale, filmul lui Lucian Pintilie nu este decât primul dintr-o serie de restaurări viitoare ale filmelor autorului. Este dovada unei aplecări conștiente și responsabile a unei bănci din România asupra conservării și protejării patrimoniului creativ. Nu pot decât să constat că, deocamdată, rămâne un exercițiu, pe cât de prețios, pe atât de singular, și să invit alți parteneri privați să ia asemenea inițiative. Lansarea «Balanței», ca și nivelul de calitate excepțional al restaurării sale, ar putea și ar trebui să fie un semnal încurajator în acest sens. Sunt foarte privilegiată că, prin propunerile pe care le-am făcut, am avut o contribuție la acest demers”, a spus Corina Șuteu, membră a Consiliului Director al Fundației9.

Balanța e unul dintre filmele mele de suflet. L-am văzut în anii 90, când eram student la cinema, și țin minte că m-a bulversat, era diferit de toate filmele românești pe care le văzusem până atunci. Ani mai târziu, întâlnirea cu Lucian Pintilie pe platourile de filmare pentru «Prea târziu» a fost esențială pentru mine, ca regizor. Restaurarea acestui film e un gest de normalitate într-o țară în care multe filme vechi riscă să nu mai poată fi recuperate niciodată. Digitalizarea și restaurarea lor ar trebui să devină o prioritate, altfel vom pierde opere valoroase, adică o parte din istoria noastră, a declarat Tudor Giurgiu, fondator Transilvania Film, distribuitorul filmului în România.

În scurtul timp trecut de la înființarea sa, Fundația9 a readus în atenția publicului opere din patrimoniul cultural românesc și le-a dat un suflu nou prin intermediul unor inițiative precum bursele pentru regizori aflați la debut sau, acum, restaurarea în format digital a filmului «Balanța». Acest proiect este maniera noastră de a omagia memoria unui mare cineast român a cărui operă primește, iată, o nouă viață, devenind astfel accesibilă și generațiilor viitoare. Obiectivul nostru și scopul pentru care am înființat Fundația este de a face cultura accesibilă pentru cât mai mulți oameni. Credem în puterea culturii de a transforma mentalități, iar recuperarea filmului lui Lucian Pintilie ilustrează modul în care dorim să ne raportăm la patrimoniul cultural românesc”, a declarat Flavia Popa, Secretar General, BRD – Groupe Société Générale.

Regizată de Lucian Pintilie, „Balanța” este o co-producție româno-franceză și a avut premiera în 1992, la Festivalul de la Cannes. Filmul prezintă povestea unei tinere profesoare și a unui medic dintr-un spital local, care încearcă să facă față ultimelor zile ale comunismului și luptă pentru normalitate într-o Românie marcată de stereotipuri. Din distribuție fac parte Maia Morgenstern, Răzvan Vasilescu, Victor Rebengiuc, Marcel Iureș și mulți alți actori români de renume.

Negativul original al filmului a fost digitializat în laboratorul Hiventy, din Franța, iar restaurarea în 4K a fost realizată în România de studioul Avanpost Media, cu sprijinul și consultanța directorului de imagine Florin Mihăilescu, un apropiat al regizorului Lucian Pintilie. Procesul de restaurare a durat peste 6 luni, a vizat îmbunătățirea imaginii și a sunetului și transpunerea filmului în format digital 4K.

Versiunea restaurată a filmului „Balanța” a avut premiera mondială în luna octombrie 2019, la Lumière – Grand Lyon Film Festival, în prezența doamnei Marie-France Ionesco  și a regizorului francez Christian Carion.

Balanța” va ajunge în cinematografele din România din 6 februarie, fiind distribuit de Transilvania Film.

Restaurarea operei lui Lucian Pintilie este parte din programul Fundației9 – Fondul de cinema „Lucian Pintilie”, lansat în 2018 la inițiativa Corinei Șuteu, membră a Consiliului Director al Fundației9, cu acordul Cătălinei Pintilie, legatara artistului. Prin Fondul de cinema „Lucian Pintilie”, Fundația9 sprijină tinerii regizori de film aflați la debut și revitalizează patrimoniul artistic și creativ al marelui regizor.

31
/07
/23

București, 27 iulie 2023 - Bucharest International Film Festival (BIFF) revine în capitala României pentru a XIX-a ediție care se va desfășura anul aceasta în perioada 15-22 septembrie, aducând în prim plan unele dintre cele mai captivante și inspirate filme din întreaga lume.

30
/07
/23

Asociația One World Romania şi centrul Mediawise Society duc educaţia media şi filmul documenar în mai multe biblioteci din România, activându-le ca hub-uri culturale și semnalând utilitatea lor ca noduri accesibile ale cunoașterii.

27
/07
/23

A 80-a ediţie a prestigiosului Festival de Film de la Veneţia se anunţă una promiţătoare, cel puţin pe hârtie: nume mari al cinematografiei mondiale concurează pentru Leul de Aur, iar secţiunile necompetiţionale includ la rândul lor cineaşti celebri.

27
/07
/23

August Film este o companie nouă de distribuție a cărei misiune este să aducă publicului din România filme care spun povești personale, filme care au curajul să vorbească despre subiecte incomode, păstrându-și în același timp abordarea umană, plină de emoții autentice, cu care te poți identifica ușor, filme care inspiră - pe scurt, filme pe care cineva le-ar recomanda oamenilor pe care-i iubește.

27
/07
/23

Festivalul Internațional de Film Independent ANONIMUL va fi deschis anul acesta de cel mai nou film al câștigătorului primului trofeu al său. În 2004, la prima ediție, filmul câștigător al competiției de lungmetraj era „Buongiorno, note” în regia lui Marco Bellocchio care revine pe marele ecran de la Sfântu Gheorghe, după douăzeci de ani, cu „Kidnapped” – povestea unui tânăr evreu răpit și convertit la catolicism în 1858.

25
/07
/23

De azi și până duminică, pe 30 iulie, poposește în Parcul Tăbăcăriei din Constanța, lângă Țara Piticilor, caravana Filme în aer liber și aduce publicului constănțean 6 proiecții în aer liber ale unor filme de Oscar, dar și spectacole de magie, percuție și pantomimă la care intrarea este liberă. Mai multe detalii se găsesc pe Facebook și pe https://filminaerliber.ro/.

25
/07
/23

Pe 19 iulie, sute de vedete din România au fost prezente la avanpremiera de gală a filmului Barbie distribuit la nivel național de Vertical Entertainment, producție care a pictat întreaga lume în roz. Evenimentul a avut loc la Cineplexx din Băneasa Shopping City și a adus o mică parte din Lumea Barbie, spre încântarea celor prezenți.

21
/07
/23

Creatrix Fama, organizatorul temerarului Film O’Clock International Festival desfășurat simultan în șapte țări aflate pe meridianul de 25 grade longitudine estică, anunță cu bucurie deschiderea înscrierilor pentru programul de mentorat "Her Story, Her Future". Acest program are ca scop sprijinirea și încurajarea femeilor din industria filmului, oferindu-le oportunitatea de a-și dezvolta abilitățile personale și profesionale într-un mediu sigur și susținător.

19
/07
/23

Festivalul Cinemascop vine agale cu a șasea ediție! Sunteți așteptați din nou în grădina de vară din Eforie Sud, între 1-6 august, cu filme, ateliere de creație pentru copii, dar și surprize, cum ar fi o petrecere silent disco. Ca de obicei, intrarea este liberă, iar grădina se deschide zilnic la ora 18:00.

19
/07
/23

Festivalul Ceau, Cinema! a sărbătorit zece ani alături de public şi invitaţi. Un cineconcert, cel puţin 30 de filme, întâlniri cu peste 20 de cineaşti din ţară şi străinătate, dezbateri, ateliere, o expoziţie aniversară şi o lansare de carte au făcut parte din programul ediţiei aniversare, care a avut loc între 12 şi 16 iulie la Timişoara.