Filmul documentar PALAT PENTRU POPOR, din 15 noiembrie în cinematografe
https://www.ziarulmetropolis.ro/filmul-documentar-palat-pentru-popor-din-15-noiembrie-in-cinematografe/

ICON production anunţă premiera în cinematografe a documentarului PALAT PENTRU POPOR regizat de Boris Missirkov şi Georgi Bogdanov, ce va avea loc pe 15 noiembrie. Selectat în competiţia oficială DOK Liepzig anul trecut, filmul spune poveştile a cinci dintre cele mai emblematice şi mai reprezentative clădiri ale fostului bloc socialist.

Un articol de Liliana Matei|7 noiembrie 2019

Palatul Național al Culturii din Sofia, Universitatea de Stat din Moscova, Palatul Parlamentului din București, Palatul Federației din Belgrad și Palatul Republicii din Berlin sunt creaturi arhitectonice unice, construite cu mult curaj și cu un strop de nebunie pentru a le reaminti oamenilor de existența unei puteri absolute și a unui viitor luminos.

Fiecare dintre aceste clădiri este pe rând: cea mai înaltă, cea mai voluminoasă, are cel mai mare ceas din Europa, a fost construită folosind cea mai avansată tehnologie a timpului său. Toate reprezintă cele mai grandioase inițiative ale unor vremuri când binele colectiv era politică de stat. Acum, fiindcă epoca socialistă s-a terminat, a venit momentul să le dezvăluim secretele. Filmul explorează momente din viața contemporană a acestor palate prin ochii celor care au sau au avut de-a face în mod direct cu acestea: arhitecții care le-au construit, foștii și actualii lor administratori, sau oamenii obișnuiți care lucrează în ele zilnic.

PALAT PENTRU POPOR este o producție Agitprop (Bulgaria) în coproducție cu Filmtank (Germania) și ICON production (România).

„Mă bucur să aducem în cinematografe acest film. Înfățișează o frântură din istoria părții de lume în care trăim și pe care mi se pare important să o cunoaștem cât mai în detaliu. În același timp, filmul rememorează o epocă definită de contraste puternice, în care candoare și umorul reușesc să se strecoare de fiecare dată”, spune Velvet Moraru, coproducătorul filmului.

Până pe 15 noiembrie filmul va putea fi văzut în avanpremieră în cadrul UrbanEye Film Festival, joi, 7 noiembrie, de la ora 19:00 la Cinema Elvire Popesco din cadrul Institutului Francez din București.

Scenariul, regia și imaginea sunt semnate de Boris Missirkov și Georgi Bogdanov, montajul de Ema Konstantinova, iar sunetul de Momchil Bozhkov, bfsa. Producătorul filmului este Martichka Bozhilova, coproducători: Thomas Tielsch și Velvet Moraru.

Realizat în cooperare cu MDR, ARTE și în coproducție cu Televiziunea Națională din Bulgaria, cu susținerea Filmförderung Schleswig-Holstein, Creative Europe – Media Programme of the EU, Centrului Național al Cinematografiei Bulgaria, Centrului Național al Cinematografiei România, Televiziunea Română, The Group, în asociere cu SVT, PALAT PENTRU POPOR va putea fi văzut în premieră în cinematografe din 15 noiembrie. Filmul este distribuit în România de ICON production.

Mai multe detalii puteți găsi aici.

Parteneri media: Radio Guerrilla, Zile și nopți, Cinemagia, Ziarul Metropolis, MovieNews, AARC – All About Romanian Cinema, CineGhid, CineFan, LiterNet, The Institute, Radio România Cultural.

 

21
/04
/21

CRONICĂ DE FILM Ar fi nedrept să nu i se recunoască regizoarei Chloé Zhao meritul pentru generozitatea faţă de marginali din spatele celui de-al treilea film al ei, „Nomadland” (2020), câştigător al Leului de Aur la Festivalul de la Veneţia şi favorit la Premiile Oscar.

20
/04
/21

Filme selecționate sau premiate în marile festivaluri ale anului trecut - Cannes, Veneția și San Sebastián - dar și noutăți absolute semnate de regizori precum Pedro Almodóvar sau François Ozon vor completa seria de surprize rezervate publicului TIFF, la cea de-a 20-a ediție.

19
/04
/21

87 de filme românești, lansate în cinematografe, festivaluri naționale și internaționale sau pe platforme de video on demand în 2020, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 15-a ediție a Galei Premiilor Gopo, cel mai important eveniment care aduce anual în fața publicului și a industriei realizările cinematografiei românești.

16
/04
/21

Competiția ediției de anul acesta a festivalului One World România, care se va desfășura fizic la București între 21 și 30 mai, și online între 31 mai și 6 iunie, cuprinde cele mai incitante 9 filme din selecția de anul acesta, ce vor fi evaluate de două jurii: unul format din profesioniști din industria internațională de film, și celălalt din liceeni din toată țara. Premiul Juriului Internațional este în valoare de 1000 euro și va fi oferit regizorului câștigător cu sprijinul Institutului Cultural Român.

13
/04
/21

Editura Trei, Târgul de Cariere și Cărturești vă invită joi, 15 aprilie, la ora 19.00, la evenimentul de lansare volumului „Învățăm împărtășind”, coordonat de Gabriela Hum. Vor vorbi: Călin Grigorovici, Răzvan Goga, Zamfira Stan, Mónika Pál și Gabriela Hum Moderator: Victor Popescu Evenimentul va putea fi urmărit live pe paginile de Facebook Cărturești, Târgul de […]

13
/04
/21

CRONICĂ DE FILM E ceva ciudat în legătură cu „Another Round” („Încă un rând, 2020), noul film multipremiat al danezului Thomas Vinterberg. Îi simţi lucrătura la fiecare pas, mai ales pe scenariu, dar până la final, cu ajutorul unui moment muzical salvator şi al jocului mereu la înălţime al lui Mads Mikkelsen, reuşeşte să înfrângă o eventuală rezistenţă.

06
/04
/21

Ce destin! Să te naşti la începutul secolului 20, să fii unul din pionerii documentarului din România, dar şi al dezvoltării instituţionale a cinematografiei, să faci filme în două regimuri autoritare şi în timpul unui război şi să mori la aproape 100 de ani. Regizorul Paul Călinescu poate fi descoperit prin 12 documentare de scurtmetraj disponibile online, gratuit, în cadrul Cineclubului One World Romania.

05
/04
/21

În aşteptarea întâlnirii cu publicul, spectacolul „Maria Tănase. O poveste”, pus în scenă de regizoarea Carmen Lidia Vidu la Teatrul de Stat din Constanţa, şi-a avut repetiţia generală, într-un weekend înnorat şi friguros. O vreme ce poate amplifica dezolarea pe care i-o sugerează unui nou-venit multe din clădirile în paragină din centrul oraşului.