Filmul Tigrul alb a deschis Zilele Filmului Rus la Bucuresti
https://www.ziarulmetropolis.ro/filmul-tigrul-alb-a-deschis-zilele-filmului-rus-la-bucuresti/

Zilele Filmului Rus au debutat marţi seara la cinema Studio din Capitală, în cadrul celei de-a doua ediţii a „Zilelor culturii ruse” – „Din Rusia, cu sufletul deschis”, cu cel mai nou film al regizorului Karen Şahnazarov, „Tigrul alb”, în prezenţa ambasadorului Federaţiei Ruse la Bucureşti, a criticului de film din Rusia Serghei Lavrentiev, a […]

Un articol de Andrada Văsii|27 noiembrie 2012

Zilele Filmului Rus au debutat marţi seara la cinema Studio din Capitală, în cadrul celei de-a doua ediţii a „Zilelor culturii ruse” – „Din Rusia, cu sufletul deschis”, cu cel mai nou film al regizorului Karen Şahnazarov, „Tigrul alb”, în prezenţa ambasadorului Federaţiei Ruse la Bucureşti, a criticului de film din Rusia Serghei Lavrentiev, a actorului principal din „Tigrul alb”, Alexei Verkov şi a unui public numeros.

Ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, Oleg Malginov, a mulţumit tuturor spectatorilor pentru interesul pe care-l arată pentru cultura rusă şi a spus că a devenit „deja o tradiţie” organizarea la Bucureşti de festivaluri ale cinematografului contemporan rus.

„Sunt recunoscător tuturor celor care prezenţi în seara aceasta, pentru că venit să ia cunoştinţă de câteva premiere ale filmului contemporan rus. Este deja o tradiţie foarte bună aceea că încercăm ca toamna să organizăm aici festivaluri ale cinematografului contemporan rus. În Bucureşti există un public care înţelege, apreciază şi se interesează de filmul rusesc şi de aceea la Bucureşti vin cu mare plăcere personalităţi ale filmului rusesc”, a afirmat Oleg Malginov.

Criticul de film Serghei Lavrentiev, după ce a amintit de Ion Popescu Gopo, de la al cărui deces se împlinesc în luna noiembrie 23 de ani, a spus că filmele aduse la Bucureşti oferă „o panoramă a cinematografului contemporan rus”.

„Am aflat şi mi-am şi reamintit că este o dată rotundă de la decesul domnului Ion Popescu Gopo. Este un regizor pe care l-am iubit foarte mult, este unul dintre regizorii pe care nu poţi să nu-i iubeşti. Astfel de oameni ca Ion Popescu Gopo sunt nişte oameni care au în sânge cinematograful. Sunt oameni care fac filme aşa cum respiră şi sper ca în programul de filme pe care vi le-am adus să fie şi filme care să poată fi comparate cu calitatea creaţiilor acestui mare regizor român. Patru dintre cele cinci filme pe care vi le-am adus au fost selectate de mine personal. Aceste filme oferă o panoramă a cinematografului contemporan rus. Este vorba de filmele atât ale unor veterani ai filmului cât şi ale unor debutanţi, sunt filme vesele şi filme triste, cu alte cuvinte vizionând aceste cinci filme veţi afla puţin mai mult despre ce şi prin ce trăieşte astăzi Rusia şi în ce măsură încearcă să reflecte substanţa vieţii sale actuale cu ajutorul cinematografului”, a declarat Serghei Lavrentiev.

El a dorit de asemenea să transmită „un gând cald” din partea regizorului Karen Şahnazarov care nu a putut fi prezent la premiera de la Bucureşti.

„Dânsul (n.r. – Karen Şahnazarov) m-a rugat să vă transmit un gând cald. El îşi aminteşte cum a fost aici în urmă cu câţiva ani când a venit cu filmul ‘Salonul nr 6’. Ar fi vrut să fie şi astăzi aici numai că din păcate trebuie să fie prezent la lansarea filmului său la Los Angeles deoarece filmul ‘Tigrul alb’ este candidat din partea Rusiei la premiul Oscar pentru film străin”, a mai spus criticul de film.

Actorul principal din filmul „Tigrul alb”, Alexei Verkov, a declarat că îi face o mare plăcere să vadă interesul stârnit în România de filmul rus. 

Şerban Popescu, director general al Institutului Cultural Român, a spus că evenimentul de marţi seară oferă posibilitatea românilor să cunoască mai bine Rusia şi cinematografia rusă „cu puterile ei de expresie”.

El a precizat că pentru ICR reprezintă „o prioritate” deschiderea unui Institutul Cultural Român la Moscova şi că aşteaptă „cu foarte mare interes” inaugurarea Centrului Cultural Rus la Bucureşti.

Zilele Filmului Rus vor avea loc în perioada 26-29 noiembrie la Cinema Studio din Capitală. Programul evenimentului include filmele „Armistiţiul”, regia Svetlana Proskurina, „Scurte povestiri miraculoase”, regia Mihail Segal, „Ispăşire”, regia Alexandr Proskin, „Tigrul alb”, regia Karen Sahnazarov , şi „Doctorul”, regia Vladimir Pankov.

Sursa: Agerpres

14
/05
/14

Luni, 12 mai, a avut loc audiţia spectacolului radiofonic „Două nuvele” de Mihail Bulgakov – “Ştergarul cu cocoş” şi “Beregata de oţel”. Producţia a fost premiata la cea de a XXII-a ediţie a Galei Premiilor UNITER "pentru cel mai bun spectacol radiofonic al anului 2013”.

14
/05
/14

Diana Mihailopol a fost recompensată cu Premiul UNITER pentru teatru radiofonic, pentru Două nuvele de Mihail Bulgakov: Ştergarul cu cocoş şi Beregata de oţel. Ea a semnat dramatizarea radiofonică şi regia artistică pentru această producţie a Societăţii Române de Radiodifuziune, premiată la gala desfășurată la sfârșitul lunii aprilie.

13
/05
/14

Aproximativ 200 de edituri vor fi prezente la Salonul Internaţional de Carte Bookfest 2014, pregătindu-se să aducă publicului cititor, între 28 mai şi 1 iunie, la Romexpo din Bucureşti, peste un milion de volume, dintre care câteva mii de titluri noi.

13
/05
/14

A.G.Weinberger, cea mai puternică şi mai complexă personalitate a bluesului din România, propus pentru nominalizare la şapte categorii la premiile Grammy în 2006, fiind supranumit şi Mr. Blues al României, vă aşteaptă sâmbătă, 17 mai, de la ora 20.00, la „Teatrelli, theatre, jazz and more“ (P-ţa A. LahovarI nr 7), la un recital extraordinar, o nouă selecţie de piese în care compoziţiile originale îşi fac loc printre temele muzicale ce aparţin anilor ’20 – ‘60 şi până astăzi...

13
/05
/14

În anul 490 înainte de Hristos, orașele Atena și Sparta, care în acea vreme erau în conflict, au fost nevoite să uite de rivalitatea dintre ele deoarece perșii înaintau rapid spre teritoriile lor. Atena și Sparta s-au aliat în luptă, iar bătălia de la Maraton, din 490 înainte de Hristos, este sursă de inspirație pentru o legendă. Conform acesteia, Philippides (sau Filipide) a fost primul maratonist din istorie.

13
/05
/14

Cu ocazia celei de 67-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Cannes (14 – 25 mai 2014), TV5MONDE va avea un program special, pe toată durata prestigiosului eveniment cinematografic.

13
/05
/14

INEDIT Lectură în premieră, a opt piese scurte de 10 minute (patru românești și patru americane) scrise la solicitarea unei bursiere Fulbright la București, în cadrul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale din București.

13
/05
/14

Miercuri, 14 mai 2014, se dă startul Festivalului European al Spectacolului Timişoara – Festival al Dramaturgiei Româneşti (FEST-FDR), care se va desfăşura la Timişoara, în perioadele 14-18 mai şi 10-17 iunie.

13
/05
/14

Neil LaBute, unul dintre cei mai talentaţi şi controversaţi dramaturgi şi regizori americani, va susţine un atelier de lucru pentru 8 dramaturgi şi 8 actori, în perioada 12-15 iunie, în cadrul celei de-a XXI-a ediții a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu.

13
/05
/14

Bookfest Junior 2014 este primul program de evenimente special conceput pentru copii şi adolescenţi, fiind un prilej pentru ei de a face cunoştinţă cu cei care publică cărţi, cu autorii şi ilustratorii de carte.

12
/05
/14

22 de povești românești, 14 lungmetraje și 8 scurtmetraje, unele prezentate în premieră absolută, se regăsesc în mult-așteptata secțiune Zilele Filmului Românesc, la cea de-a 13-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (30 mai – 8 iunie).